"Ensimmäinen ajatus oli, että eikä, nytkö se sitten osui meihin" – karanteeniin asetetun Aseman koulun oppilaan äiti on huolissaan etäopetuksen pitkän aikavälin vaikutuksista

Kuvituskuva. Marko Kauko
Toni Forssell

Toni Forssell

Keusote ilmoitti tiistaina, että Aseman koululla on tapahtunut koronavirusaltistuminen, ja noin 60 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Yksi ikävän tiedon saaneista Aseman koulun oppilaiden vanhemmista oli Pilvi Kallio-Meriläinen. Hänen kuopuksensa on yksi karanteeniin asetetuista oppilaista.

– Ensimmäinen ajatus asiasta kuullessani oli, että eikä, nytkö se sitten osui meihin. Olihan se tavallaan pieni shokki, mutta toisaalta kyllä odotettavissa, kun on seurannut tilanteen etenemistä, Kallio-Meriläinen sanoo.

Keusoten tiedotteen mukaan koronavirukseen sairastunut oppilas oli ollut tartuttavuusaikana sekä iltapäiväkerhossa että omassa kotiluokassaan.

Tiedon saadessaan Kallio-Meriläinen oli juuri hakenut lapsensa juurikin kyseisestä iltapäiväkerhosta. Siellä asiasta ei puhuttu hänelle kuitenkaan mitään.

– Se vähän ihmetytti. Mutta ehkäpä he eivät tienneet asiasta tai sitten oli sovittu, että tieto tulee kaikille keskitetysti rehtorilta, hän pohtii.

Asia, joka aiheutti myös paljon päänvaivaa, oli altistuksen ajankohta. Keusoten mukaan altistus tapahtui jo edellisellä viikolla, maanantaina 21. elokuuta.

Siitä oli siis kulunut jo kahdeksan päivää.

– Rupesin käymään tarkkaan läpi, että keitä kaikkia olen tavannut kahdeksan päivän aikana ja aloin ottamaan heihin yhteyttä. Koitin myös muistella, että kuinka paljon olemme olleet tekemisissä riskiryhmään kuuluvien isovanhempien kanssa, Kallio-Meriläinen toteaa.

Hänen mukaansa huojentavaa kuitenkin on, ettei kukaan heidän perheestään ole oireillut millään tavalla.

Koronatestissä he eivät kuitenkaan ole vielä käyneet, sillä haastatteluhetkellä Kallio-Meriläinen ei ollut 40 minuutin jonotuksesta huolimatta päässyt Keusoten testiajanvarauksesta läpi.

Hänen mukaansa testituloksen saamiseen menee arviolta noin viisi päivää.

– Karanteeni päättyy maanantaina 5. lokakuuta, mutta jos emme saa tulosta siihen mennessä, ei lapsemme voi vielä tuolloin palata kouluun. Terveydenhuolto tuntuu olevan todella kuormittunut tällä hetkellä, hän huokaa.

Karanteeniajan työt Kallio-Meriläinen ja hänen miehensä saivat järjestettyä siten, että he vuorottelevat hoitopäiviä.

Ekaluokkalainen on hänen mukaansa kuitenkin vielä sen verran nuori, että toisen vanhemmista on oltava hänen kanssaan kotona.

Hänen mielestään se voi äkkiseltään kuulostaa jopa hieman viattomalta, kun ollaan lapsen kanssa kotona häntä hoitamassa.

Etäopetuksella voi Kallio-Meriläisen mukaan olla kuitenkin sellaisia vaikutuksia, joita ei välttämättä huomata heti.

– Ekaluokalle menneiden lasten – joilta jäi siis esikoulu viime keväänä kesken – opettajilta on tullut aika paljon viestejä käytöshäiriöistä ja muun muassa siitä, että lukemisen oppiminen on takunnut. Se vähän huolettaa, hän pohtii.

Kallio-Meriläisen tavoin laajempaa altistustapausta osasi jo odottaa myös Hyvinkään perusopetuksen johtaja Mika Heikura.

Hänen mukaansa lähikuntien tilannetta ja viruksen leviämisen kehityssuuntaa seuraamalla on ollut vain ajan kysymys, että milloin ensimmäinen vastaavanlainen tapaus ilmenee myös Hyvinkäällä.

– Voi ehkä jopa sanoa, että yllättävänkin pitkään saimme niin sanotusti nykynormaalia lähiopetusta antaa. Tietysti sitä olisi toivonut, ettei olisi tullut tätäkään, mutta eihän tälle mitään voi, Heikura harmittelee.

Hänen mukaansa tapaus ei ainakaan toistaiseksi vaikuta Hyvinään perusopetukseen. Kouluissa jatketaan samoilla ohjeilla kuin tähänkin asti.

– Jos uusia tapauksia ilmenee joko Aseman koulussa tai jossakin muualla, katsomme yhdessä Keusoten kanssa, että miten asian suhteen toimitaan, Heikura sanoo.

Jos jossakin koulussa tapauksia ilmenee kuitenkin poikkeuksellisen paljon, voi Heikuran mukaan edessä olla tilanne, että kyseinen koulu joudutaan hetkeksi aikaa jopa sulkemaan.

Koulujen kanssa on kuitenkin tähän varauduttu henkisesti jo elokuun alusta lähtien, Heikura toteaa.

– Päätökset tehdään aina vasta tilanteiden tullessa kohdalle, ja yhdessä terveysviranomaisten kanssa. Heillä on kuitenkin se asiantuntemus sekä sananvalta, ja jos heidän näkemyksensä on, että koulu suljettava, niin sitten tehdään, Heikura huomauttaa.

– Toivotaan tietysti, ettei meillä tilanne ryöpsähtäisi käsiin, mutta kehityskulku nyt on ollut vähintään huolestuttava, hän jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.