Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukas Elofolk järjestää iltamat Aleksis Kiven kunniaksi

Kulttuuri: ”Kivellä oli taito kuvata värikkäästi ihmisiä”

Aleksis Kiven päivänä Kaukasten juhlatalolla herätellään eloon vanha iltamaperinne.

– Täällä on vietetty iltamia jo 1930-luvulla. Ajatus iltamista syntyi, kun Elofolkin syyskonsertti sijoittui Aleksis Kiven syntymäpäivälle ja tänä vuonna vietetään ”Seitsemän veljeksen” 150-vuotisjuhlavuotta, Kaukas Elofolkin puheenjohtaja Markku Nieminen kertoo.

Iltamien ohjelmassa on musiikkia, laulua, ilma-akrobatiaa sekä musiikkinäytelmä.

Markku Niemisen ja Auli Hyyrysen dramatisoima ja esittämä näytelmä pohjautuu Aleksis Kiven tekstiin.

Näytelmä syntyi alun perin Niemisen vanhempien kultahäihin. Sen jälkeen sitä on esitetty aina silloin tällöin.

– Seitsemän veljestä ja heidän tarinansa on monelle tuttu. Sen sijaan Aleksis Kiven kirjoittaman kirjan viimeinen luku ei niinkään. Luvussa kerrotaan, mitä veljeksille ajan myötä elämässä tapahtui. Dramatisoimme näistä Timon ja Ullan parisuhdedraaman, josta ei väriä ja rakkautta puutunut, Nieminen kertoo.

Hänellä oli taito kuvata värikkäästi monenlaisia ihmisiä.

Hyyrysen mukaan Kiven teksti riemastuttaa ja on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria.

– On häkellyttävää, miten kolmikymppinen poikamies osasi kuvata niin osuvasti parisuhdetta. Hänellä oli taito kuvata värikkäästi monenlaisia ihmisiä.

Tuttua Kiven teksti on myös illan musiikista vastaavalle Timo Alakotilalle.

– Olen käynyt kaikki kouluni Nurmijärvellä, jonne perheeni muutti 1965. Nurmijärvellä asunut ei voi välttyä Aleksis Kiveltä. Olin poikana mukana myös Taaborinvuorella. En esityksissä, mutta olin mukana jakamassa esitteitä ja yhtenä kesänä olin siellä rakentamassa pärekattoa lavasteisiin.

Alakotila on sovittanut illan laulu- ja akrobatiaesitykseen kaksi Aleksis Kiven teksteihin pohjautuvaa laulua: Timon lauluna tunnettu Makeasti oravainen sekä Metsämiehen laulu.

Näytelmässä kuullaan ruotsalainen kansansävelmä Bytt-Lasses brudmarsch sekä Alakotilan omia sävellyksiä.

– Musiikkinäytelmän musiikki seuraa draaman kaarta, mutta mukana on myös improvisaatiota. Iltamat päättyy Terhi Puronaho trion konserttiin. Trio esittää Puronahon sävellyksiä, joissa on läsnä vahva kansanmusiikin estetiikka, Alakotila kertoo.