Riihimäen seudulla kymmeniä koronakaranteenissa – "Jos nykyinen tartuntatahti jatkuu, syyslomaviikolla on vaikea tilanne"

Sally Järvelän mukaan sairaanhoitopiiri voi antaa alueellisesti maskin käyttösuosituksia. Ari Peltonen
Petri Lyy

Petri Lyy

Koronatilanne Riihimäen seudulla ja koko Kanta-Hämeessä on pahentunut. Karanteenissa on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän mukaan ollut viikon sisään jopa 300 henkilöä.

– Riihimäen seudulla on karanteenissa kymmeniä henkilöitä. Seudulla on isoja tartuntaketjuja, jotka ovat lähtöisin maakunnan sisältä ja Uudeltamaalta.

Viikoittain todetut koronatapaukset ovat Järvelän mukaan moninkertaistuneet. Tällä viikolla tapauksia on ollut 24, viime viikolla niitä oli 11 ja sitä edellisenä viikkona neljä.

– Jos tilanne etenee samaa tahtia kuin se on edennyt, me olemme viikoilla 41 ja 42 leviämisvaiheessa, ja syysloman aikoihin vaikeassa tilanteessa, Järvelä toteaa.

– Jos leviämisvaihetta ei saada taltutettua, tarvitaan merkittäviä rajoitustoimia. Koulut pitäisi siirtää etäopetukseen, hoivakodeissa ei saisi vierailla… tämän tyyppisiä rajoituksia pitäisi ottaa käyttöön.

Keväällä koronatilanne rauhoittui Järvelän mukaan pitkälti sen ansiosta, että rajoituksia ja suosituksia noudatettiin.

 On arvanheittoa, kenelle vaikea tautimuoto sattuu.

– Samaan korpisotaan kutsutaan kantahämäläiset uudestaan, hän sanoo.

– Vaikka tämä on puuduttavaa, tämä ei ole ohi.

Järvelä näkee, että tautitilanteen kehitys riippuu nyt siitä, mitä yksilöt tekevät.

– Me täällä sairaalassa emme pysty siihen vaikuttamaan. Me voimme vain hoitaa jälkiä.

Erityisesti Järvelä toivoo vanhempien käyvän nuorten kanssa vakavaa keskustelua.

– On arvanheittoa, kenelle vaikea tautimuoto sattuu. On ihmisiä, jotka ajattelevat, että tämä ei koske heitä ja että tämä olisi tavallisen kausiflunssan kaltainen tauti, Järvelä kuvailee.

– Ne toimet, joita ihmisiltä pyydetään, ovat sen verran pieniä, että ne eivät ole kohtuuttomia. Ne ovat ihan järjen käyttöön liittyviä asioita, ja sen vuoksi niitä peräänkuulutetaan.

Viimeaikaiset tartunnat liittyvät Järvelän mukaan ravintolailtoihin, urheilujoukkueisiin ja perhejuhliin.

– Se huolestuttaa, että joukossa on epäselviä tartunnanlähteitä eli ei ole tietoa, mistä potilas olisi voinut sen saada, Järvelä sanoo.

– Kun epäselviä lähteitä alkaa olla, se viittaa siihen, että koronaa on paljon enemmän liikkeellä kuin tulee ilmi, ja tartunnan mahdollisuudet ovat isompia.

Sairaanhoitopiiri on laatinut lehdissä julkaistavaksi avoimen kirjeen kantahämäläisille. Urheiluseuroille se on laatinut omat suositukset. Sairaanhoitopiiri voi antaa maskin käyttösuosituksia, käyttöpakosta päättää aluehallintovirasto.

Tästä voit lukea johtajaylilääkärin avoimen kirjeen kantahämäläisille. Se julkaistaan 25.9. myös painetussa Aamupostissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.