Promenadigallerian näyttely tuo esille akvarellien monipuolisuuden: "Missioni on puhua akvarellin ihanuudesta"

Taide: Akvarelli on tullut monipuolisuudessaan 2000-luvulle.

Maikki Haapala, Pekka Ryynänen ja Ulf Nyman ripustivat viime viikolla Ajaton akvarelli -näyttelyn teoksia Promenadigalleriaan. – Juttelimme Ulfin kanssa, että olisi mukava järjestää näyttely, aktiivisia kärkiluokan tekijöitä on niin paljon, ja sehän toteutui, Pekka Ryynänen kertoi. Mia Lagström

Mia Lagström

Promenadigalleriassa esillä oleva Ajaton akvarelli -näyttely avaa katsojalle akvarellin ainutlaatuisuuden ja monipuolisuuden.

– Akvarelli on todellakin siirtynyt monipuolisuudessaan 2000-luvulle, kuvataiteilijat Maikki Haapala, Pekka Ryynänen ja Ulf Nyman sanovat.

Kuten öljyvärillä myös akvarellilla voi maalata monilla eri tekniikoilla.

– Nykyään akvarelli saa olla myös leviävän ja keskeneräisen näköistä. Sen ei tarvitse suostua enää ääriviivojen sisälle ja olla ainoastaan piirretyn kuvan pikkutarkkaa värittämistä, Haapala sanoo.

Akvarelli on ollut pitkään – ja on vielä edelleenkin – aliarvostettua, syynä lienee historia. 1800-luvulla vesivärimaalaus kuului aatelisneitojen arkeen siinä missä pianonsoitto ja ranskan kielen opiskelu. Vielä 1950–1960-luvuilla akvarelli nähtiin Haapalan mukaan pikkusievänä värittämisenä sen sijaan, että se olisi rosoista arjen patinan kuvausta.

Toki akvarelli voi olla myös superkaunista, eikä siinäkään mitään väärää ole.

Suomen akvarellitaiteen yhdistys perustettiin 1998 puhumaan akvarellin puolesta ja tarjoamaan akvarelliopetusta kaikille halukkaille. Haapalalle opettaminen on ollut aina sydäntä lähellä.

– Olen henkeen ja vereen akvarellisti. Missioni on puhua akvarellin ihanuudesta.

Hänen mukaansa akvarelli on koukuttava taidemedia.

– Se ei tottele, vaan on vetinen ja valuu omille teilleen. Se tekee, mitä haluaa. Monet akvarellistit vitsailevatkin, että onnistunut akvarelli on vahinko.

Haapalaa akvarellissa kiehtoo sen tarjoamat tekniset mahdollisuudet. Taitojen karttuessa akvarelli taipuu koko ajan uudenlaiseen ilmaisuun.

Myös Pekka Ryynäselle akvarelli on mieluisa taidemuoto.

– Akvarelli tarjoaa valtavat mahdollisuudet. Olen itsekin maalannut akvarelleilla ei-esittävää, abstraktia taidetta. Mieluisimmat aiheeni ovat kuitenkin ne perinteiset suomalaiset maisemat ja asetelmat.

Luonto koskettaa myös Ulf Nymania. Erityisesti taiteilijan sydäntä lähellä on virtaava vesi, aina yhtä vaikea ja haastava aihe.

– Mieleni tekee hyvin usein rikkoa luonnonmukaisuutta ja tehdä abstrakteja, jopa kubistisia, kokeiluja.

Nyman harrastaa akvarelleilla myös muotokuvamaalausta ja siihenkin akvarellit ovat omiaan.

– Akvarellit ovat monivivahteisia. Öljy ei elä samalla tavalla kuin akvarelli.

Ajaton akvarelli

Perinteisistä maisemista abstraktiin

Ajaton akvarelli -näyttely on esillä Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) 19.9.–7.10.

Mukana on teoksia 26 taiteilijalta: Lauri Ahlgren, Tuomas Mäntynen, Jorma Wartiovaara, Jarmo Virmavirta, Kirsi-Marja Myöhänen, Taru Tomperi, Tarja Kleemola, Ritva Pesonen, Sirkkaliisa Virtanen, Maikki Haapala, Pekka Ryynänen, Antti Lassila, Ulf Nyman, Kari Asikainen, Kaisa-Leena Kaarlonen, Tuula Palmunen-Saari, Sirkka Laakkonen, Irja Suutarinen, Pirjo Ruotsinsalo, Taina Rasi, Anja Oasmaa, Pentti Kokko, Irja Tikka, Vesa Kautto, Elina Tammiranta-Summa, Maisa Kela.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut