Kuka tahansa voi nousta lavalle lukemaan omia runojaan Hyvinkäällä open mic -tilaisuuksissa: ”Lavarunous on punkkia”

Runous: Niina Koskelinia kiehtoo lavarunoudessa vapaus, itsensä jakaminen ja ilmaisuvoima.

Niina Koskelinin mukaan lavarunous on imaissut hänet mukaansa. – Kun avasin kulttuurikahvila Arkikullan, minulla oli jo silloin mielessä, että runous voisi mahtua näiden seinien sisään. Mia Lagström

Mia Lagström

Runot hiipivät pikkuhiljaa hyvinkääläisen Niina Koskelinin elämään 15 vuotta sitten. Ensimmäisten omien runojen tai lorujen – kuten Koskelin omia tekstejään kuvailee – kirjoittaminen oli valaiseva kokemus. Pieneen tilaan voi kiteyttää paljon tunnetta ja asiaa.

– Kun perustin kulttuurikahvila Arkikullan pari vuotta sitten, oli minulla jo silloin mielessä, että olisi kiva järjestää kahvilassa runouteen liittyviä tilaisuuksia. Ajattelin, että runot voisivat mahtua näiden seinien sisään.

Viime vuonna Arkikullassa järjestettiin suven ja runon päivänä runotyöpaja. Syksyllä keravalainen runoilija Marlee Mäkelä kävi paikalla esiintymässä ja tämän vuoden puolella helmikuussa Arkikullassa oli lavarunoustyöpaja.

Nyt suunnitelmissa ovat open mic -lavarunoustilaisuudet, joissa kuka tahansa voi nousta lavalle esittämään omia runojaan, lorujaan tai mietelmiään.

– Se voi olla lyhyt tai pitkä ajatus, kirjoitus tai vain sanoja, lauseita, miksei laulukin. Ainoa vaatimus on, että tekstit ovat esittäjän omia. Ja toki paikalle voi saapua vain kuuntelemaan muiden esityksiä, ei ole pakko tarttua itse mikrofoniin.

Koskelin kertoo lavarunouden imaisseen hänet täysillä mukaansa. Hän on toiminut tuomarina lavarunouden SM-karsinnoissa. Viime kesänä hän otti osaa Sieravuorella Eurassa lavarunousfestareihin.

Lava- runoudessa saatetaan jakaa hyvinkin omakohtaisia kokemuksia elämästä.

– Tutustuin alun perin lavarunouteen, kun tapasin helsinkiläisen runoilijan, spoken word -artistin ja kulttuurituottaja Harri Hertellin. Hertell on perustanut Helsinki Poetry Connection -kollektiivin, joka on järjestänyt paljon lavarunoustapahtumia ja sai aikaan jopa pienen lavarunousbuumin Suomessa 2010-luvulla.

Lavarunoudessa Koskelinia innostaa spontaanius ja avoimuus. Kuka tahansa on tervetullut lukemaan lavalle oman runonsa tai tekstinsä. Spoken word -artistit yhdistävät runouteen musiikkia tai äänimaailmoja.

– Koen lavarunouden punkkina. Sitä voi tehdä kuka vain. Ei tarvita mitään koulutusta tai mandaattia. Pelkkä kiinnostus ja halu riittävät.

Lavarunoudessa läsnäolo on äärimmäisen tärkeä elementti. Lavarunous on kokemus, joka koetaan yhdessä, kun runon tekijä jakaa itsensä ja ajatuksensa muiden kanssa.

– Lavarunoudessa saatetaan jakaa hyvinkin omakohtaisia kokemuksia elämästä. Se on todella kiehtovaa.

Kulttuurikahvila Arkikulta

Open mic -tapahtuma

Kulttuurikahvila Arkikullassa (Koulukatu 8, Hyvinkää) järjestetään Avoimet lauseet – open mic -lavarunotapahtuma perjantaina 2.10. klo 18–21.

Illan aikana paikalla voi jakaa omia lauseita, ajatuksia, sanoja, runoja, lauluja tai kuuntelemaan muiden mietteitä maailmasta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Aluksi juontajan lyhyt lämmittely kaikille kiinnostuneille, jonka jälkeen mikrofoni on vapaa.

Lavarunoustapahtumia tullaan järjestämään myös jatkossa 6.11. klo 18 ja 4.12. klo 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.