Villa Artussa halutaan antaa nuorille taiteilijoille heidän ansaitsemaan arvostus: ”Jokaisessa elämänvaiheessa on paljon annettavaa”

Kulttuuri: Villa Artussa on esillä nuorten tekemää taidetta.

Villa Artun Yhdessä on enemmän -näyttelyyn liittyy myös työpajoja. Viime viikolla Aseman koulun kuudesluokkalaiset piirsivät paikan päällä omia alter egojaan. – Kivaa on ollut, Sanni Kokkonen ja Helmi Kajantie kertoivat. Mia Lagström

Mia Lagström

Yhdessä on enemmän -näyttely esittelee taidetta 76 nuorelta eri puolelta Suomea. 13–28-vuotiaiden tekijöiden näyttelyn siemen kylvettiin jo vuonna 2018, kun Hyvinkään Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö lanseerasi nuorten visuaalisen taiteen foorumin.

– Nuori Taide järjestää nuorten taiteen tapahtumia, alueellisia ja paikallisia työpajoja ja koulutuksia. Ajatuksena on tuoda nuoria esille taiteen tekijöinä, Lasten ja nuorten taidekeskuksen toiminnanjohtaja Päivi Venäläinen kertoo.

Venäläisen mukaan lapsuus ja nuoruus mielletään monesti vain kasvu- ja kehitysvaiheena. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin lahjakkaita tekijöitä.

– Jokaisessa elämänvaiheessa on paljon annettavaa. Haluamme että lapset ja nuoret saavat ansaitun arvostuksen.

Kun Nuori Taide -toiminta aloitettiin, herätti se viljalti kiinnostusta eri puolilla Suomea synnyttäen useita nuorten taidehankkeita.

Nyt avattu Yhdessä on enemmän -näyttely esittelee tuotoksia kuudesta, vuosina 2019–2020 toteutuneesta hankkeesta ja projektista. Mukana on muun muassa Lahden Kannaksen lukion oppilaiden töitä, joita he ehdottivat Amos Rex -taidemuseon Generation 2020 -näyttelyyn, joka esitteli 15–23-vuotiaiden taidetta.

– On hienoa, että nuorille annetaan mahdollisuus esitellä töitään arvostetussa paikassa. Kaikkiaan tämän vuoden valtakunnalliseen Amos Rexin näyttelyyn haki mukaan yli 460 nuorta 1600 teoksella. Näyttelyyn heistä pääsi 80 tekijää, Venäläinen kertoo.

Mukana Villa Artun näyttelyssä on myös Nuori Taide -Instagram-sivujen kautta haettuja teoksia, jotka käsittelevät koronan aiheuttamaa poikkeustilaa, miten se on näkynyt nuorten elämässä, sekä Voimapiiri-projektin teoksia, jotka käsittelevät nuorten identiteettiä ja minäkuvaa.

Mukana on myös kaksi teosta Ammattiopisto Luovin Mitä haluan tuhota ja mitä rakentaa -kurssilta sekä teoksia, jotka suunniteltiin Rauman pitsiviikoille.

– Alun perin kyseessä piti olla yhdessä Raumalla tehty ympäristöteos, mutta koronan vuoksi jokainen nuori taiteilija teki oman osansa kotonaan.

Esillä olevat taideteokset käsittävät Venäläisen mukaan laajan skaalan eri tekniikoita: valokuvausta, maalausta, piirustusta, veistoksia.

– Nuorille on merkittävä hetki saada teoksiaan esille. Monelle tämä on ensimmäinen kerta.

Venäläisen mukaan näyttelyn anti on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

– Nimensä mukaisesti yhdessä syntyy enemmän. Kun yksittäiset teokset liitetään yhteen, syntyy jotain yksittäistä suurempaa.

Villa Arttu

Tapahtumapäivässä työpajoja

Villa Artun galleriassa on esillä teoksia yli 70 nuorelta ympäri Suomen. Teokset ovat syntyneet vuosien 2019–2020 aikana Nuori Taide -foorumin toiminnan myötä.

Näyttelyyn liittyy myös työpajoja sekä tapahtumapäivä, joka järjestetään lauantaina 26.9. klo 10–14.

Non-stop -työpajoissa tehdään kuvia raaputtamalla ja muotoillaan Geo-oliota paperille. Työpajat sopivat koko perheelle ja aikuisetkin pääsevät kokeilemaan taitojaan.

Riihimäen Nuorisoteatterin Hassun Hauskat Hahmot tunnelmoivat ja viihdyttävät Villa Artun tapahtumapäivässä klo 11–13.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.