Lasitehtaan ilves saa uuden paikan Tehtaankadun kiertoliittymästä – "Ilves on korjattu ja valaistu sillä ajatuksella, että se olisi mahdollisimman alkuperäisen näköinen"

Lasitehtaan ilves saa uuden paikan. Arkistokuva. Arkisto / Risto Nihtilä

Riihimäen lasitehtaan tunnuksena tutuksi tullut ilves saa uuden paikan.

Kunnostettu ja uudelleenvalaistu teos asennetaan Tehtaankadun kiertoliittymään lauantaina 19. syyskuuta varhain aamulla.

Riihimäen kaupunki tiedotti asiasta torstaina.

Tiedotteen mukaan käpäläänsä nostava ilves tulee seisomaan kiertoliittymässä kiven päällä niin, että se katsoo kohti Suomen lasimuseota.

Ilveksen valaistus kytketään päälle seuraavalla viikolla.

– Ilves on korjattu ja valaistu sillä ajatuksella, että se olisi mahdollisimman alkuperäisen näköinen. Tunnus maalattiin siniseksi ja sen vanha neonputkivalo korvattiin led-valoilla. Kiertoliittymässä ilveksen toinen puoli kohdevalaistaan, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman toteaa tiedotteessa.

Ilveksen asentaminen kiertoliittymään aiheuttaa alueella liikennehäiriöitä.

Ilveksen sijoittamisesta Tehtaankadun kiertoliittymään päätettiin Riihimäen taidetyöryhmässä. Sen mukaan ilveksellä on Riihimäen teollisuushistoriaan liittyvää tunnearvoa ja se muistuttaa Riihimäen lasikaupunkimaineesta.

Tiedotteen mukaan ilves symboloi myös Hämettä ja se on tunnuksena Kanta-Hämeen maakuntalipussa sekä vaakunassa.

Riihimäen kaupunki sai pitkän ja kirjavan omaavan ilveksen omistukseensa, kun Hämeen ammattikorkeakoulu luovutti sen kaupungille vastikkeetta.

Entisen Riihimäen Lasin ilvestunnuksen on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio vuonna 1912 ja kyseisen, lasitehtaan katollakin seisseen teoksen on puolestaan tehnyt taiteilija ja hitsauksen opettaja Keijo Salohovi, joka työskenteli Riihimäen Lasissa. Tunnus on noin 3,5 metriä korkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.