Kanta-Hämeen koronatartunnat ovat lisääntyneet merkittävästi – "Toisen aallon voidaan katsoa rantautuneen"

Korona: Taudin toisen aallon voidaan katsoa rantautuneen Kanta-Hämeeseen.

Sally Järvelän mukaan nyt on oikea hetki pohtia sitä, miten riskiryhmäläisiä tulisi jatkossa tavata. Arkisto / Ari Peltonen
Toni Forssell

Toni Forssell

Koronavirustilanne Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on heikentynyt nopeasti viimeisten viikkojen aikana.

Edellisen viikon aikana alueella todettiin 11 uutta koronavirustartuntaa ja tällä hetkellä noin 250 kantahämäläistä on asetettu karanteeniin. Maanantaina todettiin tartunta ensimmäistä kertaa myös kantahämäläisessa hoivakodissa.

Tilanteen johdosta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri järjestikin tiedotustilaisuuden tiistaina.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän mukaan kesään verrattuna tapausmäärien nousu on merkittävä.

– Tilanne sairaanhoitopiirin alueella on kahden viikon aikana edennyt rauhallisesta siihen pisteeseen, että koronan toisen aallon voidaan katsoa rantautuneen, hän sanoo.

Hänen mukaansa voidaan olettaa, että uusia tapauksia tuleekin ilmenemään kuudesta kymmeneen per viikko. Se, kuinka paljon ihmisiä tulee tarvitsemaan sairaalahoitoa, riippuu hänen mukaansa ennen kaikkea siitä, minkä ikäisissä ihmisissä tartuntoja todetaan.

Järvelän mukaan karanteenissa on ihmisiä eri puolilta Kanta-Hämettä, mutta suurin osa positiivisista tuloksista sekä altistusketjuista painottuu Hämeenlinnan alueelle.

Hoivakotitartunnan osalta hänen mukaansa kyse on kuitenkin enemmän sattumasta.

– Samanlaiset olosuhteet on olemassa joka paikassa. Niinpä valppaana kannattaakin olla kaikissa kantahämäläisissä hoivakodeissa, hän toteaa.

Yleisessä asennoitumisessa koronavirukseen on Järvelän mielestä nähtävissä ihmisten kahtiajakautumista: osa vähättelee tautia, kun taas osa pelkää sitä jopa liikaakin.

Hän haluaakin peräänkuuluttaa vastuun ottamista sekä itsestä että muista.

– Nyt on se hetki, jolloin pitää tarkastella sitä, että miten riskiryhmäläisten luona vieraillaan ja miten he itse liikkuvat. Olemme etenkin sairaanhoitohenkilökunnan kesken nähneet, millaisiin tuhoihin koronavirus pystyy, mutta liikaakaan ei pidä pelätä, hän toteaa.

– Hyvä hygienia, maskien käyttäminen tarvittaessa ja lievilläkin oireilla kotiin jääminen ovat erittäin tärkeitä.

Hämeenlinnalaisen Mainiokoti Larin Kyöstin iäkkäällä asukkaalla todettiin covid-19-tartunta maanantaina 14. syyskuuta. Sairaanhoitopiirin mukaan henkilö on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Tapauksesta johtuen hoivakodin kaikki 35 asukasta sekä koko henkilökunta testataan.

Järvelän mukaan tartuntaketjun selvittäminen aloitettiin välittömästi, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä asukas on saanut tartunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut