Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäen seudun perhekeskus on perheiden palveluiden suuri sateenvarjo: ”Oikea-aikainen apu on tärkeää”

Perhekeskukset: Terveyttä, hyvinvointia ja voimavaroja lapsille, nuorille ja perheille.

Perhekeskuskoordinaattori Jaana Ahtonen-Huuskosen mukaan perheiden ongelmat ovat pitkälti samanlaisia kaikkialla Suomessa. – Jokaisella paikkakunnalla on vain omat toimintatapansa. Perhekeskusten tehtävänä on kehittää palveluja niin, että perheet ovat kaikkialla samanarvoisessa asemassa. Arkisto/Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäen seudun perhekeskuksessa on riittänyt monenlaista puuhaa. Kolmisen vuotta sitten perustetun perhekeskuksen tärkeimpänä tehtävänä on toimia lasten, nuorten ja perheiden äänenä ja puolestapuhujana sekä lisätä lapsien, nuorten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia sekä heidän voimavarojaan.

– Perheille on tarjolla monenlaisia kunnallisia ja seudullisia palveluita ja meidän tehtävämme on huolehtia, että perheet löytävät tarvitsemansa palvelut ja että palvelut toimivat, perhekeskuskoordinaattori Jaana Ahtonen-Huuskonen kertoo.

Perhekeskusta voidaankin ajatella suurena sateenvarjona, jonka alle kuuluvat kaikki lasten, nuorten ja perheiden tarvitsemat palvelut: varhaiskasvatus- ja sivistyspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut mutta myös nuorten harrastus- ja liikuntapalvelut.

– Kun joukossa on useita eri toimialoja, riittää asioissa yhteen sovittelua, jotta kaikki palvelut toimivat sujuvasti. Yhteistyö on hyvin tärkeää, etenkin kun teemme seudullista yhteistyötä Riihimäen kaupungin sekä Hausjärven ja Lopen kuntien kanssa yhdessä.

Yksi tärkeä tehtävä on palveluiden integroiminen niin, että eri palveluista osataan ohjata asiakas saamaan kulloinkin oikea palvelu.

– Jos esimerkiksi varhaiskasvatuksessa huomataan, että lapsesta syntyy huoli terveydellisiin asioihin liittyen, osataan hänet ohjata neuvolapalveluiden piiriin. Tai jos äiti tulee neuvolaan keskustelemaan uudesta raskaudesta ja keskustelussa nousee esille, että perheen vanhempi lapsi tarvitsee apua, tartutaan asiaan heti ja etsitään oikea taho apua antamaan.

Ahtonen-Huuskonen korostaa, että kaikessa huomioidaan kuitenkin asiakaslähtöisyys ja asiat hoidetaan yhteistyössä perheen kanssa. Perhekeskuksessa halutaan panostaa myös ennaltaehkäisevään työhön.

– On tärkeää, että perheet saavat tarvitsevan tuen ja avun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, etteivät ongelmat kasaannu. Oikea-aikainen apu on tärkeää.

Perhekeskuksessa mietitään myös uusia ratkaisuja ja toimintatapoja asioiden hoitamiseksi.

Tarpeen vaatiessa perhekeskuksessa kehitetään myös uusia palveluita.

– Jos käy ilmi, että vanhemmat kaipaavat kiukku- ja uhmaikäisten lasten vertaistukiryhmää, sellainen voidaan perustaa. On tärkeää pysyä asiakkaiden tarpeiden äärellä ja tarjota yhteiset hartiat ennen kuin ongelmat kasaantuvat liian suuriksi, Jaana Ahtonen-Huuskonen sanoo.

Seudullista yhteistyötä

Perhekeskuksia

Riihimäen seudun perhekeskuksen palvelut löytyvät netistä www.riihimaki.fi/palvelut/perhekeskus.

Sähköinen perhekeskus -sivulta löydät yhteydenotto- ja palvelukanavia, joiden avulla voit ottaa yhteyttä myös sähköisesti perhekeskuksen palveluihin.

Nettisivulta löytyy myös Perhekeskus-blogi, jonne tulee uusia kirjoituksia noin parin viikon välein.

Hyvinkääläiset saavat perhekeskuspalvelunsa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän perhekeskuksesta www.keski-uudenmaansote.fi/asiakasryhmien_palvelut/lapset-nuoret-ja-perheet/perhekeskuspalvelut/

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut