Kauppakeskus Willan uumenissa voi tehdä nostalgiamatkan 1970-luvulle

Hyvinkään kaupunginmuseo: Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 70-luvulta -näyttely esittelee arjen historiaa.

Susanna Eskolan ja Sari Mustajärven mukaan Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 70-luvulta -näyttelyä on ollut ilo pystyttää Hyvinkään kaupunginmuseon tiloihin. – Esillä on paljon varhaislapsuudesta tuttuja juttuja. Tätä on ollut ilo tehdä, Eskola sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Myrkynvihreä sohvaryhmä ja muhkea puupaneloitu televisio nostavat hymyn huulille. Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 70-luvulta -näyttely Hyvinkään kaupunginmuseon tiloissa kauppakeskus Willassa on melkoinen nostalgiatrippi 1970-luvulla eläneille.

70-luvu merkitsi monelle elintason nousua. Väki muutti maalta kaupunkeihin. Rintamamiestaloihin rakentuivat elintasosiivet, joissa oli saunat ja kylpyhuoneet. Keittiöihin saatiin pakasteet, ja valmisruoat helpottivat arjen pyörittämistä.

– Olohuoneista muodostui kodin sydän, ja televisiosta tuli leirinuotio, jonka ympärille keräännyttiin. 70-luku oli pitkälti yhtenäiskulttuurin aikaa. Kaikki katsoivat samaa ohjelmaa, intendentti Susanna Eskola Hyvinkään kaupunginmuseosta kertoo.

Näyttelytilan televisiosta pääsee katsomaan pätkiä aidosta 70-luvun ohjelmasta. Ruudulla vilahtaa niin Kössi Kenguru, Rintamäkeläiset kuin Veikko Vennamon puhe ja pätkä YYA-sopimuksen solmimisesta.

– 1970-luku oli yhteiskunnallisten muutosten aikaa. Naiset menivät mukaan työelämään. Yhteiskunta alkoi kantaa vastuuta perheiden hyvinvoinnista. Kansa- ja oppikoulut vaihtuivat peruskouluun. Se on monelle vahva ikäpolvikokemus, Eskola sanoo.

Näyttely esittelee myös ajan nuorisokulttuuria, musiikkia ja elokuvia. Puhelimen luuria nostamalla voi kuunnella Black Sabbathia, Irwin Goodmania, Bay City Rollersia tai vaikka Ramonesia.

Oman ansaitun osionsa näyttelyssä saa 70-luvun lomamatkailu.

– Siihen aikaan harrastettiin kotimaanmatkailua, telttailtiin tai mentiin sukulaisiin. Pakattiin auto koko perheen voimin ja lähdettiin liikkeelle.

Eskolan oma suosikki näyttelyaineiston keskuudessa on ajan lehtimainokset.

– Etenkin nämä Jumbo-sukkahousumainokset ovat todella sympaattisia. Kehopositiivisuus on näissä ihan omalla tasollaan.

Värikäs vuosikymmen -näyttelyn on koonnut Nurmijärven museo. Inspiraationsa se sai Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan museoiden Markalla merkkareita -yhteishankkeesta, jonka aikana kerättiin muistoja 70-luvun lapsuudesta.

– Kun kuulimme näyttelystä, halusimme se ehdottomasti nähtäville myös Hyvinkäälle. Näyttely on alkuperäisessä muodossaan. Lisäsimme mukaan ainoastaan muutamia Hyvinkäähän liittyviä valokuvia ja lehtimainoksia, Eskola kertoo.

Näyttely

Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 70-luvulta -näyttely Hyvinkään kaupunginmuseossa kauppakeskus Willassa 8.9.–19.12.

Näyttely esittelee arjen historiaa 1970-luvulta. Näyttelyn on koonnut Nurmijärven museo.

Näyttely sai inspiraationsa Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan museoiden Markalla merkkareita -yhteishankkeesta, jonka materiaali on edelleen nähtävillä netissä www.markallamerkkareita.fi. Hankkeen aikana syntyi myös 70-lukua käsittävää opetusmateriaalia päiväkoti-ikäisille.

Päiväkodit voivat lainata aineistoa hankkeessa mukana olleista museoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.