Taiteilijaystäväksien puutarha-aiheinen näyttely aukesi Promenadigalleriassa: "Vaikka elämä on kepeää, on syytä muistaa kaiken katoavaisuus"

Näyttely: Promenadigallerian uusimman näyttelyn yhtenä innoittajana on Boschin klassikkomaalaus.

Eija Keskinen, Mikko Rantanen ja Jyrki Setälä ovat pitäneet useita yhteisnäyttelyitä ja niitä aiotaan myös jatkaa. – Se on antoisaa ja tuo tunteen yhdessä tekemisestä. Taiteen tekeminen on muutoin varsin yksinäistä puurtamista, Setälä sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Taiteilijaystävykset Eija Keskinen, Mikko Rantanen ja Jyrki Setälä ovat pitäneet viime vuosina useita yhteisnäyttelyitä eri puolilla Suomea. Nyt heidän teoksiaan pääsee ihastelemaan Hyvinkäällä. Tällä kertaa kolmikon näyttelyn löyhänä teemana on puutarha.

– Meitä kaikkia yhdistää paitsi ystävyys ja opinnot Kuvataideakatemiassa, myös yhteinen kiinnostus kasvattamiseen ja tšehovilainen palstaviljely, Keskinen naurahtaa.

Tšehovilainen puutarhanäkymä lienee useimmalle puutarhurille tuttua. Sielun silmin nähtynä puutarha on usein varsin toisenlainen kuin todellisuus rikkaruohoine ja rehevöityine kasveineen on.

Näyttelyssä esillä olevat Mikko Rantasen maalaukset eivät olekaan perinteisiä kasvitutkielmia, vaan kuvaavat kasveja, joista halutaan yleensä päästä eroon.

– Ajatus syntyi rikkaruohokasoista, joita näkee kasvimaan ja kukkapenkkien reunoilla.

Rantasen mukaan esittävä taide on hänelle hieman poikkeuksellista. Useimmiten hänen teoksensa ovat enemmän abstrakteja ja tiettyjä elementtejä toistavia.

– Voi sanoa, että tämä on ollut tietyllä tavalla hekumallista.

Setälä yhdistelee teoksissaan paperia ja vesiliukoista akryylimaalia. Hän kertoo kuvaavansa tekniikkaansa paperimaalaukseksi. Paperi on niin tärkeä elementti.

– Tällä kertaa töissäni on myös voimakkaat värit. Aiemmin teokseni ovat olleet väreiltään paljon hillitympiä.

Setälä leikittelee erilaisilla mielleyhtymillä ja sattumilla.

– Käsittelen eri vuorokauden aikoja ja säätiloja. Puutarhateema on itselleni varsin luonteva, sillä vietän paljon aikaa puutarhassa.

Eija Keskinen on saanut innoituksen piirustuksiinsa hollantilaistaiteilija Hieronymus Boschin teoksesta Maallisten ilojen puutarha.

– Vaikka elämä on kepeää, on syytä muistaa kaiken katoavaisuus. Jos ei pidä varansa, voi käydä huonosti.

Keskeistä Keskisen taitteelle on puuvärien käyttö.

– Olen jo pidemmän aikaa välittänyt puuvärien ilosanomaa. Usein sanotaan, että sivellin taipuu nahasta pergamenttiin ja kankaasta puulevyyn. Myös puuväreillä voi työskennellä monenlaisilla pinnoilla. Olen piirtänyt käsittelemättömälle betonille. Puuväreillä syntyy myös varsin kookkaita teoksia. Kaikki on kiinni siitä, että hankkii laadukkaat puuvärit.

Kävelymusiikkia vol. 4 puutarhalaulu

Kävelymusiikkia vol. 4 Puutarhalaulu on kolmen taiteilijaystävyksien Eija Keskisen, Mikko Rantasen ja Jyrki Setälän neljäs yhteisnäyttely.

Esillä on piirustuksia, maalauksia ja kollaasitekniikkaa lähestyviä paperimaalauksia.

Näyttelyn löyhänä teema on puutarha, ja kaikki esillä olevat teokset ovat syntyneet vuoden 2020 aikana.

Näyttely on avoinna Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) ti–pe klo 10–18, la klo 10–15 ja su klo 13–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.