Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tragikoominen Varasto avaa Riihimäen nuorisoteatterin syksyn – "Kauheimmastakin roolihahmosta voi löytää jotain ymmärrettävää"

Riihimäen Nuorisoteatteri on saanut uuden näyttämön ja harjoitustilan Junailijankadulle. Viime viikolla paikalla oli rakennustyöt vielä käynnissä. – Uusi tila tuli tarpeeseen, ohjaaja Jatta Harakkamäki Riihimäen Nuorisoteatterista kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäen Nuorisoteatterin syyskauden ensimmäinen ensi-ilta nähdään teatterin uudessa Verstas-esitystilassa Riihimäen Junailijankadulla. Juuri rakentuneen tilan lavalla loistaa teatterin K-18 Väliaika-aikuisryhmä ja tekstinä on mainio Arto Salmisen Varasto.

Esityksen ohjaajan Jatta Harakkamäen mukaan käsikirjoitusta ei tarvinnut kauan pohtia.

– Arto Salminen on yksi lempikirjailijoistani. Minua kiehtoo hänen tapansa kuvata tavallista ihmistä. Se on juurevaa, rehellistä, roisia, suorasukaista ja kaunistelematonta. Salminen on taitava ja tarkkanäköinen kirjoittaja.

Varasto kertoo tragikoomisen tarinan varastomies Rouskusta, joka ei häpeä vierittää syytä tekemistään varkauksista työkaverinsa niskoille.

– Varasto on poliittinen ja kantaaottava, mutta samalla se on hieno kuvaus tavallisen ihmisen elämästä. Teksti on hauskaa ja ihanaa, mutta yhtälailla vakavaa ja hirveää, Harakkamäki kuvailee.

Tarinan tragikoomisuus on tullut esille myös harjoituksissa.

Näyttelijät ovat ottaneet tekstin vastaan samaan aikaan ilolla ja kauhulla.

– Näyttelijät ovat ottaneet tekstin vastaan samaan aikaan ilolla ja kauhulla. Tehtävä ei ole helppo. Onnistuakseen tehtävässään näyttelijän pitää olla roolihahmonsa puolella ja tässä näytelmässä ei ole yhtään sympaattista ja mukavaa henkilöä.

Näyttelijät ovatkin tehneet paljon töitä löytääkseen ymmärrystä roolihahmolleen, miksi hahmo käyttäytyy niin kuin hän käyttäytyy.

– Kauheimmastakin roolihahmosta voi löytää jotain ymmärrettävää. Se on teatterissa ehdottomasti parasta. Näytteleminen tuo isoja oivalluksia ihmisyydestä.

Varasto koskettaa Harakkamäkeä myös henkilökohtaisesti.

– Olen ohjannut Riihimäen Nuorisoteatterissa muutaman vuoden ajan kuntouttavan työtoiminnan Mun maailma -ryhmää, jonka kautta pitkäaikaistyöttömyys ja sivullisuus ovat tulleet lähelle. Ne ovat teemoja, joita nähdään näyttämöllä harvemmin. Siksi haluan niitä käsitellä ja tuoda esille.

Hymyillen Harakkamäki kertoo näytelmän tuovan mieleen myös hänen oman satamassa työskentelevän isänsä.

– Isini on sellainen parimetrinen körmy, eikä todellakaan mikään kulttuuri-ihminen. Siitä huolimatta hän on käynyt uskollisesti katsomassa esityksiäni. Olen aina halunnut tehdä esityksen, josta hän pitäisi. Tämä voisi olla sellainen.

Teatteri

Varasto Riihimäen Nuorisoteatterissa

Riihimäen Nuorisoteatterin aikuisryhmä ”K-18 Väliaika” esittää Arto Salmisen romaaniin pohjautuvan raadollisen komedian ”Varasto” Riihimäen Nuorisoteatterin uudella Verstas-näyttämöllä (Junailijankatu 13, Riihimäki).

Esitykste 28.8. klo 19 (ensi-ilta), 30.8. klo 15, 4.9. klo 19, 5.9. klo 19, 6.9. klo 15, 11.9. klo 19, 12.9. klo 19, 13.9. klo 15, 18.9. klo 19, 19.9. klo 19, 20.9. klo 19.

Näytelmän suositusikäraja K-13. Liput 12/10 euroa ennakkoon www.rnt.fi. Liput kannattaa hankkia ennakkoon, jotta välttyy jonottamiselta.

Esityksessä noudatetaan turvavälejä. Katsojille suositellaan kasvomaskeja.

Paikanpäällä on myös myynnissä Helmi Ompeleen käyttövalmiita kankaisia kasvomaskeja.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut