Luonnollisesti: Ongelma nimeltä valkohäntäpeura

Valkohäntäpeura verottaa loppilaisen maanviljelijän laihoa. Matti Anttila

Ratkaisu voisi löytyä, jos maanviljelijät ja metsästäjät saataisiin käymään hedelmällistä vuoropuhelua.

Matti Anttila

Wikipedian mukaan Suomen valkohäntäpeurakanta on saanut alkunsa Minnesotaan muuttaneiden amerikansuomalaisten lahjasta entiselle kotimaalleen.

Syynä lahjan antamiselle oli, että siirtolaisten maastalähdön aikoihin Suomessa ei elänyt juuri lainkaan luonnonvaraisia hirvieläimiä, sillä metsäpeurat oli metsästetty sukupuuttoon ja hirvikanta oli kokemassa saman kohtalon eikä metsäkauris ollut vielä levinnyt tänne.

Amerikansuomalaisilla varmaankin oli hyvä tarkoitus. Heillä tuskin oli 1930-luvulla, jolloin lahjoitus toteutui, selkeää käsitystä siitä, että lahja saattaisi joskus 2000-luvulla aiheuttaa ongelmia entisessä kotimaassa.

Todennäköisesti he eivät osanneet aavistaa, että valkohäntäpeurakannan kasvu esimerkiksi maanviljelyn ja liikenteen kannalta ajateltuna saattaa tuntua eräänlaiselta Pyrrhoksen voitolta, siis voitolta, joka myöhemmin kääntyy voittajan tappioksi.

1930-luvulla valkohäntäpeurat eivät juurikaan aiheuttaneet liikennevahinkoja eivätkä verottaneet maanviljelijän laihoa, mutta nykyään ne sen tekevät.

Mitä sitten pitäisi tehdä tälle amerikansuomalaisten entiselle kotimaalleen antamalle lahjalle? Hävittääkö koko valkohäntäpeurakanta ihan viimeiseen peuraan asti?

Ainakin minulle tuollainen totaalinen lahtausvaihtoehto on todella vastenmielinen. Enkä oikeastaan usko, etteikö valkohäntäpeuralle olisi lainkaan sijaa Suomen luonnossa, vaikka se ei luontaisesti ole tänne levinnytkään.

Minusta oikea vaihtoehto on, että peurakantaa säädellään metsästyksellä, jotta kanta ei pääse kasvamaan liian suureksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan hedelmällistä vuoropuhelua ennen kaikkea maanviljelijöiden ja metsästäjien kesken.

Ongelma vain on se, miten hedelmällinen vuoropuhelu saataisiin aikaiseksi.

Matti Anttilan luontoblogi löytyy osoitteesta www.facebook.com/Matin-luontokuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.