Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa

Maksuttomien kasvomaskien jakelusta tulee tarkempaa tietoa ensi viikolla. Arkistokuva Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Kanta-Hämeen kuntia ohjeistetaan käynnistämään mahdollisimman pian maksuttomien maskien jakoa palvelupisteissään. Maskit on tarkoitettu vähävaraisille valtioneuvoston suosituksen mukaisesti.

Asia oli esillä Kanta-Hämeen maakunnallisessa pandemiaryhmässä perjantaina.

Ryhmä linjaa, että jakopisteitä, käytäntöjä ja logistiikkaa lähdetään rakentamaan välittömästi ja tavoitteena on, että koko verkosto on valmiina viimeistään syyskuun alkuun mennessä.

Maakunnallisesti pyritään hankkimaan jaettavaksi kestokäyttöisiä kangasmaskeja, joita jaetaan kuittausta vastaan neljän kappaleen erissä.

Jos näitä ei saada heti riittävästi, jakelua täydennetään kertakäyttöisillä maskeilla 10 kappaleen erissä.

Lisäksi ruuhkaisimmille joukkoliikennelinjoille pitäisi kertakäyttömaskeja olla jaossa jo ensi viikon alussa. Myös omaishoitajille on kangasmaskit järjestettävä ensi tilassa.

–Tässä on ryhdytty niin ripeästi töihin maskijakelun järjestämiseksi kuin on mahdollista. Toivomme ymmärrystä maakunnan väestöltä sitä kohtaan, että etukäteen kunnilla ei ollut tietoa suosituksen mukaisesta vastuusta maskijakelun suhteen. Maskien saatavuus ei edelleenkään ole paras mahdollinen ja vetoamme väestöön, että kuntien järjestämään jakeluun turvautuisivat ainoastaan ne ryhmät, joille tuki on välttämätöntä, toteaa maakunnallisen pandemiaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Maskien jakeluverkostosta ja tarkemmista käytännöistä tullaan tiedottamaan tarkemmin ensi viikolla eli viikolla 34.

Kanta-Häme kuuluu nykyisen infektiotilanteen perusteella niihin kuntiin, joissa kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, meno- ja paluumatkalla koronavirustesteihin sekä riskialueilta palatessa ja karanteeniaikana, jos liikkumiseen on välttämätön syy. Joukkoliikennesuositus koskee tilanteita, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Suositus ei koske työpaikkoja, kouluja, päiväkoteja tai julkisia tiloja, joissa etäisyyden pitäminen on mahdollista. Myöskään alle 15-vuotiaille maskin käyttöä ei suositella.

Pääasiassa maskit tulee hankkia itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.