Naisporukan houkuttelee metsästysreissuille luonto, eränkäynti, hyvä seura ja haastavuus: "Ei se ole niin, että mennään vain metsälle ja otetaan saalis"

Metsästys: Loppilainen Anniina Ambrusin on käynyt metsällä pienestä pitäen.

Linn ja Tove Sjöbergin ja Anniina Ambrusinin mukaan naiset ovat kiinnostuneita metsästyksestä enenevässä määrin. – Rakkaus luontoon, eränkäymiseen ja hyvä ruoka saavat metsälle. Metsästys on myös mukavan sosiaalinen harrastus. Sytytetään nuotio, nautitaan eväitä ja tuumaillaan. Mia Lagström

Mia Lagström

Loppilainen Anniina Ambrusin on käynyt ystäviensä Tove Sjöbergin ja Suvi Katriina Holopaisen kanssa hirvimetsällä reilun 10 vuoden ajan. Metsästysreissulle Pohjois-Pohjanmaalle suunnataan tänäkin syksynä kuuden naisen porukalla.

– Käymme valtion mailla, koska kukaan meistä ei kuulu mihinkään metsästysseuraan, Ambrusin kertoo.

Ambrusinin mukaan metsästys on kuulunut hänen elämäänsä jo pikkutytöstä.

– Isäni harrasti metsästystä ja olin usein hänen mukanaan. Nyljin jäniksiä jo ennen kuin opin kunnolla puhumaan, hän tuumaa hymyillen.

Myös Tove Sjöbergin perheellä on pitkät perinteet metsästyksessä. Hänet innosti metsälle aikoinaan hänen miehensä.

– Ajattelin, että jos haluan olla hänen kanssaan, ei auta kuin lähteä mukaan.

Nykyisin metsälle lähtee myös Sjöbergin 15-vuotias tytär Linn.

– Linn on hyvä lintumetsällä. Hän on minua taitavampia haulikon käyttäjä, Tove Sjöberg kertoo.

Linn kertookin odottelevansa jo kovasti vesilintujen metsästyskauden käynnistymistä 20.8., jolloin pääsee metsästämään sorsia perheen mökille Tammisaaren saaristoon. Viime vuonna hän oli ensimmäistä kertaa mukana myös hirvimetsällä. Nuoren naisen metsästysharrastus herättää välillä ihmetystä.

– Etenkin vegaaniystävilleni on tätä välillä vaikea selittää.

Linnin mukaan metsästys sai hänen kohdallaan alkunsa arvostuksesta hyvää ruokaa kohtaan. Hänen omana bravuurina on hirven sisäfilee lohkoperunoilla.

– Hirvi on riistalihoista maukkain. Pidän myös telkän rintapaloista ja tummasta jäniksen lihasta.

Ambrusin ja Tove Sjöbergin mukaan riista on parasta mahdollista lähiruokaa, joka on maukkaampaa kuin yksikään kasvatettu eläin. Metsälle naisporukan saa luonnossa liikkuminen, eränkäynti ja riistakannan hoito.

– Ei kukaan halua, että hirviä ja peuroja on liikaa liikennettä vaarantamassa, Tove Sjöberg selittää.

Ambrusinin mukaan metsästyksessä hienoa on myös sosiaalisuus. Ollaan liikkeellä porukalla. Matkalla metsään katsellaan, näkyykö jälkiä hirvien liikkeistä, tehdään nuotio, syödään eväitä, tutkaillaan, mistä päin tuulee, ja tuumaillaan, mistä laitetaan koirat metsään ja mihin tulevat passiketjut. Helppoa metsästys ei ole.

– Ei se ole niin, että mennään vain metsälle ja otetaan saalis. Metsä antaa, jos antaa. Useimmiten se antaa lähinnä raitista ilmaa, Tove Sjöberg naurahtaa.

Metsässä on tärkeä tehdä yhteistyötä, etenkin hirvimetsällä. On tiedettävä tarkkaan jokaisen passipaikka ja liikkeet. Yhteyttä pidetään radiopuhelimilla. Sitten vain odotellaan, mikä vaatii Ambrusinin mukaan paljon vaatetta ja lämmintä teetä termoskannussa.

– Ampua saa vasta kun on sataprosenttisen varma, että osuma on hyvä. Haavakkoja ei saa tehdä.

Kun eläin on kaadettu, alkaa metsästyksen työläin vaihe. Eläin on suolistettava, vedettävä metsästä tielle ja kuljetettava lahtivajalle, jossa ruho nyljetään, paloitellaan ja lihat jaetaan.

– Kyllähän sitä odottelee hirvimetsälle pääsyä jo kovasti. Pakastin alkaa olla tyhjä, naiset sanovat.

Metsälle

Metsästyskausi 2020–2021 käynnistyi 1.8. ketun, mäyrän ja näädän metsästyksellä. 20.8. alkaen vuorossa ovat vesilinnut, pienriista ja karhut.

Metsästykseen vaaditaan aina maanomistajan lupa. Jos ei omista maata, voi hakea metsästysseuran jäseneksi. Monet seuroista myös myyvät metsästyslupia eli oikeutta metsästää maillaan tietyn ajan.

Metsästäjällä on oltava metsästyskortti, jonka saa kun suorittaa hyväksytysti metsästäjätutkinnon. Suurriista – kuten hirvet, peurat, karhut – vaativat myös ampumakokeen hyväksyttyä suorittamista kolmen vuoden välein.

Lisäksi tarvitaan tietenkin ase ja aselupa.

Lisää tietoa www.riista.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.