Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"

Koulut: Kasvosuojainten hankkiminen on ainakin toistaiseksi vanhempien vastuulla.

Kasvosuojainten hankkiminen on ainakin toistaiseksi vanhempien vastuulla, sanoo Virve Jämsén. Ari Peltonen
Toni Forssell

Toni Forssell

Koulujen syyslukukausi starttaa jälleen, ja koululaiset aloittavat opiskelunsa samalla mallilla, jolla ne myös päätettiin keväällä.

Se tarkoittaa lähiopetusta toteutettuna siten, että kouluissa olisi mahdollisimman vähän ihmisten välisiä kontakteja, hygieniaan erityistä huomiota kiinnittäen.

Kasvosuojainten käyttämisestä ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi annettu tarkkoja suosituksia.

Ainakaan tällä hetkellä kouluilla ei ole oppilaille varattuna suojaimia, vaan niiden hankkiminen on perheiden vastuulla.

– Ohjeistuksemme kuitenkin on, että kasvosuojainta saa käyttää, jos niin haluaa, toteaa Riihimäen opetuspäällikkö Virve Jämsén.

Samoilla linjoilla on myös Hyvinkään perusopetuksen johtaja Mika Heikura.

Hänen mukaansa tällä hetkellä seurataan tarkkaan myös valtakunnallisia linjauksia.

– Tässä vaiheessa odottelemme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita ja etenemme sen mukaan, hän sanoo.

Heikura myöntää tilanteen olevan hankala, mutta kevääseen verrattuna tilanne on hänen mielestään parempi.

Perusopetuslakiin tehdyn muutoksen ansiosta koulutuksen tarjoajat voivat nyt myös itse päättää esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä, ja näin ollen reagoimaan muuttuviin tilanteisiin joustavammin.

– Ja kuten opetusministeri Aino-Kaisa Pekonenkin jo totesi, keväällä nähdyn kaltaista totaalisulkua tuskin tullaan kovin helposti näkemään, vaan ne tultaneen pitämään enemmän aluekohtaisina.

Asiaan liittyviä huolestuneita yhteydenottoja vanhemmilta ei ole kantautunut ainakaan Jämsénin tai Heikuran korviin.

– Erilaisia yhteydenottojahan tulee tietysti aina, mutta ainakaan rehtoreiden kanssa viime torstaina pidetyssä palaverissa ei noussut esille minkäänlaista asiaan liittyvää "palauteryntäystä", Heikura toteaa.

Koulut alkavat Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella tiistaina 11. elokuuta. Hyvinkäällä kouluihin palataan päivää myöhemmin, eli keskiviikkona 12. elokuuta.

Ensimmäistä lomaviikkoa, eli syyslomaa, vietetään viikolla 42.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.