Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä

Riihimäellä drive in -testauksessa näytettä otti maanantaina sairaanhoitaja Eliisa Mattila. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Koronanäytteitä otetaan nyt moninkertainen määrä aiempiin viikkoihin verrattuna Kanta-Hämeen ja Keusoten alueilla.

– Kesäkuussa näytteenottopaikoilla kävi päivittäin noin 50, nyt 150 testattavaa, kertoo infektiolääkäri Janne Mikkola Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Osastonhoitaja Outi Luoma Riihimäen sairaalan päivystyksestä toteaan paineen kasvaneen viime viikolla, jolloin yksin Riihimäellä näytteitä otettiin 30-60 päivässä.

Riihimäen drive-in -testauksessa näytteitä otetaan viiden minuutin välein aamupäivisin ja iltapäivisin.

Määrien lisääntyminen selittyy Mikkolan mukaan liikkeellä olevilla nuhakuumeviruksilla; ilman testiä ei voida tietää, onko kyse koronasta vai tavallisesta nuhakuumeesta.

– Ennen testiä oireiden on pitänyt kestää 24 tuntia. Ennen tuloaan pitää myös soittaa meille tilanteen arvioimiseksi ja ajan saamiseksi, Luoma muistuttaa yleisestä käytännöstä.

Ennen testiä oireiden on pitänyt kestää 24 tuntia

Testiin on tultu myös kävellen tai pyörällä, jos kunto sen sallii. Käytössä on myös koronataksi, jonka numeron saa tarvittaessa soittonsa yhteydessä. Testiin on viime aikoina päässyt soittoa seuraavana päivänä. Tulosta odottaessa on pysyttävä kotona.

Testin tuloksen saa noin vuorokaudessa Kanta-Hämeessä ja Keusotessa.

Keusoten alueella näytteiden määrä on tasaisesti noussut kesä-heinäkuun lukemasta, jolloin näytteitä otettiin 292. Tuorein luku viime viikolta kertoo määrän kohonneen yli kaksinkertaiseksi eli 643:een.

–Testauksia tehdään nyt toiminnan vilkastuttua sekä Järvenpään Justissa että Hyvinkään sairaalassa. Molemmissa on lisätty resursseja ja aukioloa pidennetty, kertoo Keusote-kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Testauksista huolimatta uusia tartuntoja on ilmaantunut vain vähän Hyvinkäällä. Hyvinkäällä on nyt 71 positiivista, kun toukokuun lopussa heitä oli 60 ja kesäkuun lopussa 69.

Kanta-Hämeessä todettiin viime viikolla kolme tartuntaa, joiden alkulähde oli ulkomaan matka. Ne eivät sijoittuneet Riihimäelle, jossa tartuntojen määrä on pysytellyt pitkään 22:ssa

Infektiolääkäri Mikkola arvioi, että valtakunnallisten tilastojen valossa tartuntojen määrät lisääntyvät, kun valtaosa lomista päättyy elokuussa.

Soita aika näytteenottoon

Hyvinkää:Keusoten neuvontapuhelin 019 226 0099 joka päivä klo 8-20 tai Päivystysavun numero 116 117.

Riihimäen seutu: Terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 klo 8-22, puh. 019 758 5600.

Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu 03 629 4500.

Koronatartunnan oireita: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys tai ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.

Oirearvion voi tehdä myös sähköisesti Omaolo -palvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.