Mika Ikosella on neljän vuoden urakan jälkeen tyytyväinen ja toiveikas olo – syksyn aikana ilmestyy kolme uutta levyä

Mika Ikosen hankki ukulelen muutama vuosi sitten. Sen sointuja kuullaan kolmella kohta julkaistavalla uutuuslevyllä. Elise Saarikko

Elise Saarikko

– Nyt tuntuu tosi hyvältä, myhäilee hyvinkääläinen laulaja ja lauluntekijä Mika Ikonen.

Neljän vuoden biisientekourakka huipentuu ensin kolmen kappaleen EP-levyyn ja syys- ja lokakuussa ilmestyviin pitkäsoittoihin.

Levoton sydän-EP:n julkistuskeikka on 14.8. Hyvinkään kirjastoaukion Kulttuuriterassilla. Työnimellä Sinun kulkevalla levyllä on kymmenen kappaletta, seuraavalla Minun-levyllä 11–12 kappaletta.

– Ostin syksyllä 2017 ukulelen ja aloin soittelemaan sillä. Sitten käynnistyi yhteistyö Heimo Hatakan kanssa. Sain keskittyä ideoimiseen ja säveltämiseen Heimon sparratessa ja hioessa tekstejä.

Mika Ikonen sanoo tehneensä neljän vuoden aikana yli sata kappaletta, joihin aiheet ovat löytyneet arjen iloista ja suruista. Elise Saarikko

Yhteistyö on sujunut hyvin; miehet ovat samalla aaltopituudella aiheiden suhteen.

– Materiaalia on nyt tosi paljon, on varaa valita, mitkä äänitetään. Keikoilla esitettävä biisivalikoima laajeni ja monipuolistui samalla.

Leuka painui hetkeksi rintaa vasten.

Mika Ikonen kertoo työstävänsä biisejä ryppäinä, ettei perhe-elämä kärsi liikaa.

– Biisejä tehdessäni olen kuin toisella planeetalla.

Koronakauden alkaessa Ikosella ja Käsityöläisillä oli paljon keikkavarauksia, jotka kaikki peruuntuivat. Vaikka kevät kului kotia remontoiden, Ikonen tunsi olonsa hyödyttömäksi.

– Leuka painui hetkeksi rintaa vasten.

Kevään mittaan Ikonen teki striimauskeikkoja Käsityöläisten kanssa kaupungintalolta ja treenikämpältä. Yhdessä 22 vuotta esiintyneillä muusikoilla on valmius toteuttaa yleisön toiveita laidasta laitaan.

Tulevaisuuden suhteen olen toiveikas.

Soittotaitojakin on pakko jatkuvasti harjoittaa, muuten putoaa kyydistä. Jos soittamisessa on pitkiä taukoja, sen kyllä kuulee.

– Kässäreiden kanssa keikkailu varmasti jatkuu niin kauan kuin kysyntää riittää.

Levyjen tekemiseen menee paljon resursseja ja rahaa, joten Ikonen toivoo hartaasti soolouran ”lähtevän lentoon”.

Biisien aiheet levyille ovat tulleet arjen iloista ja suruista ja hämmentävistäkin paikoista. Ikonen haluaa löytää uuden, aikuisen näkökulman vaikkapa parisuhdetta ja rakkautta käsitteleviin lauluihin.

Levyille on valittu kappaleet niin, että mistä tahansa voi tulla sinkku; ns. täytebiisejä ei mukaan ole kelpuutettu.

– Olen aikaisemmin hosunut mukana kaikenlaisessa, mutta nyt olen pystynyt keskittymään neljän vuoden ajan tähän projektiin ja tehnyt parhaani. Tulevaisuuden suhteen olen toiveikas.

Pitkän tien kulkija

Mika Ikonen tuli alun perin tunnetuksi 90-luvulla XL5-yhtyeen solistina. Käsityöläiset-yhtyeessä hän on esiintynyt 22 vuotta.

Ikosen ensimmäinen sooloalbumi Kuu ja maa ilmestyi 2016. Singlejä ovat Kaikki on oolrait (2015), Kesäkuun aikaan, Anna mun halata ja Niinku Nykäsen Matti (2016), 7 Donaa ja Bulevardin puu (2019) ja Sä tiedät ja Ainoo (2020).

Musiikkivideoita on seitsemän, uusien levyjen yhteyteen tehdään useita videoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.