Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukupiiriläisten kirjallinen maku lähenee vuosien mittaan toisiaan – joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”

Lukupiirit käynnistyvät taas syksyllä. Vinkkejä mielenkiintoisista kirjoista saa myös kirjablogeista.

– Kun perustin Kirjavirkut-lukupiirin Hyvinkään kirjastoon 2012, kiinnostus oli kova ja tiedusteluja tuli paljon, kertoo kirjastonhoitaja Kirsi Ahlsten.

Ryhmä oli alusta alkaen puoliavoin; Ahlsten käy uusien jäsenien kanssa keskustelun siitä, mitä odotuksia heillä on lukupiirin suhteen.

Iltapäivän kokoontumisaika kello 13 rajaa osallistujat eläkeläisiin ja työttömiin.

– Tapaamisia on ollut syys- ja kevätkausina viisi. Pandemia supisti kevään tapaamiset kahteen. Jatkoimme yhteydenpitoa kirjaston Lukuvinkkeli-blogin kautta, mutta sinne tuli vähemmän mielipiteitä kuin kokoontumisissa.

Jos uusia rajoituksia ei tule, Kirjavirkkujen lukupiiri jatkuu syyskaudella neljällä kokoontumisella Hyvinkään pääkirjaston ryhmätila Antonissa turvavälit huomioiden.

Kirjavirkut ovat osa kirjaston aikuisille suunnattuja iltapäivätapahtumia. Muuten niihin on vapaa pääsy, mutta suosittuihin kirjailijavierailuihin jaetaan etukäteen pääsylippuja kirjaston infotiskiltä. Lukupiiriinkin toivotaan ennakkoilmoittautumista.

Joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”.

– Yleensä valitsemme luettavat kirjat yhdessä edellisen kauden lopussa tai uuden kauden alussa. Pyydän lukupiiriläisiltä vinkkejä mielenkiintoisista teoksista, ja niistä valikoituvat kunkin kauden yhdessä luettavat kirjat. Pidän huolta siitä, että Ratamo-kirjastoista löytyy teoksia tarvittava määrä, Ahlsten kertoo.

Hänen huomionsa on, että vuosien mittaan lukupiiriläisten kirjallinen maku lähenee toisiaan, mutta joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”.

Lukupiirin tapaamisissa vetäjä tai piirin jäsen alustaa kertomalla kirjasta ja kirjailijasta. Ilmapiiri sallii vapaan keskustelun, ja erilaisille mielipiteille on tilaa.

Lukupiiriläiset ovat Ahlstenin mielestä paljon lukevia ihmisiä, jotka haluavat laajentaa omaa harrastustaan. Hän tekee töitä sen eteen, että hyvästä kirjallisuudesta pitävät voisivat päästä keskustelemaan lukukokemuksistaan.