Lukupiiriläisten kirjallinen maku lähenee vuosien mittaan toisiaan – joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”

Lukupiirit käynnistyvät taas syksyllä. Vinkkejä mielenkiintoisista kirjoista saa myös kirjablogeista.

Kirsti Ahlsten toivoo, että lukupiirit pääsevät käynnistymään syksyllä tavalliseen tapaan Hyvinkään kirjaston ryhmätilassa. Hänellä on käsissään ensimmäisen tapaamisen kirja, Roddy Doylen Paddy Clarke hähhähhää. Elise Saarikko

Elise Saarikko

– Kun perustin Kirjavirkut-lukupiirin Hyvinkään kirjastoon 2012, kiinnostus oli kova ja tiedusteluja tuli paljon, kertoo kirjastonhoitaja Kirsi Ahlsten.

Ryhmä oli alusta alkaen puoliavoin; Ahlsten käy uusien jäsenien kanssa keskustelun siitä, mitä odotuksia heillä on lukupiirin suhteen.

Iltapäivän kokoontumisaika kello 13 rajaa osallistujat eläkeläisiin ja työttömiin.

– Tapaamisia on ollut syys- ja kevätkausina viisi. Pandemia supisti kevään tapaamiset kahteen. Jatkoimme yhteydenpitoa kirjaston Lukuvinkkeli-blogin kautta, mutta sinne tuli vähemmän mielipiteitä kuin kokoontumisissa.

Jos uusia rajoituksia ei tule, Kirjavirkkujen lukupiiri jatkuu syyskaudella neljällä kokoontumisella Hyvinkään pääkirjaston ryhmätila Antonissa turvavälit huomioiden.

Kirjavirkut ovat osa kirjaston aikuisille suunnattuja iltapäivätapahtumia. Muuten niihin on vapaa pääsy, mutta suosittuihin kirjailijavierailuihin jaetaan etukäteen pääsylippuja kirjaston infotiskiltä. Lukupiiriinkin toivotaan ennakkoilmoittautumista.

Joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”.

– Yleensä valitsemme luettavat kirjat yhdessä edellisen kauden lopussa tai uuden kauden alussa. Pyydän lukupiiriläisiltä vinkkejä mielenkiintoisista teoksista, ja niistä valikoituvat kunkin kauden yhdessä luettavat kirjat. Pidän huolta siitä, että Ratamo-kirjastoista löytyy teoksia tarvittava määrä, Ahlsten kertoo.

Hänen huomionsa on, että vuosien mittaan lukupiiriläisten kirjallinen maku lähenee toisiaan, mutta joskus joku pitää valittuja kirjoja ”liian lässyinä” tai ” liian kovina”.

Lukupiirin tapaamisissa vetäjä tai piirin jäsen alustaa kertomalla kirjasta ja kirjailijasta. Ilmapiiri sallii vapaan keskustelun, ja erilaisille mielipiteille on tilaa.

Lukupiiriläiset ovat Ahlstenin mielestä paljon lukevia ihmisiä, jotka haluavat laajentaa omaa harrastustaan. Hän tekee töitä sen eteen, että hyvästä kirjallisuudesta pitävät voisivat päästä keskustelemaan lukukokemuksistaan.

Kirjavirkut-lukupiiri

Syksyn Kirjavirkut-lukupiiri kokoontuu tiistai-iltapäivisin kello 13 kirjaston ryhmätilassa.

Etukäteen luettavat teokset ovat: 8.9. Doyle, Roddy: Paddy Clarke, hähhähhää (1994), 29.9. Joko Mazzarella, Merete: Juhlista kotiin (1993) tai Rannela Terhi: Äiti (2020), 3.11. Kannas, Vappu: Rosa Clay (2020), 1.12. Gogol, Nikolai: Kuolleet sielut (1842).

Terhi Kannelan vierailuun 20.10. kello 13 lippuja jaossa pääkirjaston neuvonnasta 13.10. kello 12 alkaen, Merete Mazzarellan vierailuun 17.11. lippuja jaossa 10.11. alkaen.

Riihimäellä alkavat uudet lukupiirit

Riihimäellä on tarkoitus aloittaa syksyllä kaksi lukupiiriä. Miehille suunnatun lukupiirin vetäjänä on Aamupostistakin tuttu kolumnisti ja kirjailija Mikael Juudin.

Toisen lukupiirin vetäjänä toimii Samuel Parosen seuran puheenjohtaja Matti T. Kettunen.

Lukupiirin aiheina ovat Riihimäellä eläneet ja toimineet kirjailijat ja kirjoittajat.

Tarkempia tietoja ja kokoontumisaikoja saa kysymällä osoitteesta: samuliparosenseurary@gmail.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.