Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä

Kuvituskuva. Arkisto

Hyvinkäällä kirjattiin tämän vuoden tammi-kesäkuussa yhteensä reilut 1500 rikosta.

Se on 111 rikosta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, eli kasvua on siis ollut noin kahdeksan prosenttiyksikköä.

Asia selviää Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen maanantaina julkaisemista tilastoista, ja luvuissa ei ole mukana liikennerikoksia.

Noin kaksi kolmasosaa rikoksista oli omaisuusrikoksia. Niitä kirjattiin yhteensä 1030 kappaletta, ja se on noin seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Huumausainerikoksia oli yhteensä 134 kappaletta, joka on 41 tapausta enemmän kuin viime vuonna. Kasvua oli siis noin 44 prosenttiyksikköä.

Väkivaltarikoksia kirjattiin yhteensä 126, joka on yhden rikoksen verran enemmän kuin viime vuonna.

Seksuaalirikokset laskivat 17:stä tapauksesta 14:ään. Raiskauksia niistä oli kuusi, kun viime vuonna niitä kirjattiin neljä.

Hyvinkää ei ole poliisilaitoksen alueella poikkeus, sillä koko alueella kirjatut rikokset kasvoivat yli 1800 rikoksella, joka on 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Liikennerikokset poisluettuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin yhteensä 19 741 rikosta.

Rikokset eivät siis ole Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tilastoissa vähentyneet, vaikka ihmisiä on alkuvuonna liikkunut yleisillä paikoilla poikkeusoloista johtuen viime vuotta selvästi vähemmän.

– Rikosten määrän kasvuun vaikuttaisi olevan looginen selitys. Poikkeusolot eivät ole tuoneet mukanaan mitään merkittävää rikosaaltoa. Sen sijaan ihmiset ovat todennäköisesti tehneet rikosilmoituksia matalammalla kynnyksellä, kun ihmisillä on ollut poikkeusoloista johtuen enemmän aikaa kotona, rikosylikomisario Petri Eronen arvioi Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

– On ollut esimerkiksi aikaa siivota kellaria ja samalla on huomattu, että kellariin onkin murtauduttu ja asiasta on tehty rikosilmoitus. Osa ihmisistä on tehnyt nyt rikosilmoituksia vanhemmistakin jutuista ja nämä näkyvät tilastoissa piikkinä, hän jatkaa.

Eronen kuitenkin painottaa suunnan olevan hyvä, sillä hänen mukaansa poliisille kannattaakin ilmoittaa rikoksista matalalla kynnyksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.