”Kolmen yrtin cocktail ei voi mennä pieleen”

Ruoka: Tuoreessa yrtissä on rutkasti enemmän makua kuin kuivatussa.

Yrttien runsautta on vaikea edes kuvitella. Okslahden puutarhan kasvihuoneissa Lopen Jokiniemellä kasvaa jo pelkästään basilikaa neljää eri laatua ja minttua seitsemää eri laatua.

– Basilikaminttua voi käyttää basilikan korvikkeena ja muita erikoisminttuja, kuten banaani-, mansikka-, suklaa-, appelsiini- ja omenaminttua voi sekoittaa jääveteen tai tehdä niistä teetä tai käyttää mausteena leivonnaisissa, Raili Karimies-Okslahti kertoo.

Yrttien suosio on kasvanut lähes räjähdysmäisesti viime vuosina. Etenkin tämä kevät on ollut Okslahden puutarhalla hurja.

– Mikkihiirenä on saanut täällä juosta, Karimies-Okslahti naurahtaa.

Koronakaranteeni innosti ihmiset kasvattamaan oman ruokansa.

Yrttien ja muiden avomaan kasvien, kuten sipulin, erilaisten salaattien, pinaatin, lehtikaalin ja kurpitsan, taimia on mennyt valtavia määriä.

Kannattaa kokeilla myös viinisuolaheinää.

Avomaan kasviksia ja yrttejä ostetaan myös valmiina muun muassa REKO-ruokapiirin kautta.

Yhtä yrttiä ylitse muiden tai ehdotonta omaa yrttisuosikkia Karimies-Okslahti ei osaa sanoa.

– Täällä maaseudulla ihmiset haluavat persiljaa. Toinen suosittu perinneyrtti on muun muassa tomaattiruokiin sopiva timjami. Sitä menee paljon.

Mitä lähemmäs pääkaupunkiseutua mennään, sitä suuremmaksi kasvaa eri yrttien suosio.

Tänä päivänä ei ole yrttiä, joka ei kauppansa tekisi.

– Varsinkin uutuudet innostavat ihmisiä. Kun meille tuli lakritsiyrttejä ja colayrttejä, myytiin ne heti loppuun. Niitä käytetään muun muassa juomien ja smoothien mausteina.

Yksi tämän vuoden hittituotteista on lipstikka, jota voi käyttää muun muassa lihaliemen korvikkeena.

Toinen on venäläinen rakuuna, joka sopii hyvin liha- ja porkkanaruokien maustamiseen.

– Kannattaa kokeilla myös viinisuolaheinää. Se on mukavan suolainen ja sopii vaikka makkara-tomaattileivän päälle. Se tuo kivaa makua myös salaattiin.

Karimies-Okslahden mukaan tuoreen yrtin voittanutta ei ole. Sitä on kiva repäistä pihamaalta tai ruukusta ruokaan kuin ruokaan.

Makua on hurjasti enemmän kuin kuivatussa mausteessa.

– Kolmen yrtin cocktail ei voi mennä pieleen. Ripottelee kolmea eri yrttiä uuniperunoille, tulee valtavan hyvää. Yrttien kanssa kannattaa vain rohkeasti kokeilla.

Hän vinkkaa kokeilemaan myös lehtikaalipitsaa, johon tulee ranskankermaa, pannulla öljyssä hetken aikaa pyöräytettyä lehtikaalia sekä tomaatinviipaleita, valkosipulia, tuoretta oreganoa ja juustoa.

– En olisi uskonut, että pitsa voi olla hyvää ilman lihaa, mutta näin voi todellakin olla.

Yrttejä ja avomaan kasviksia

Okslahden puutarha

Okslahden puutarha on toiminut Lopella vuodesta 1974.

Tilalla kasvatetaan runsain määrin erilaisia yrttejä, salaatteja ja avomaan kasviksia, kuten pinaattia, lehtikaalia, mangoldia, sipulia, kurpitsaa.

Kasveja myydään taimina sekä valmiina tuotteina muun muassa REKO-ruokapiirin kautta. Taimimyynti keskittyy alkukesään.

Lisää tietoa Facebook/Okslahden puutarha.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut