Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nosturin kaatuminen on aina iso rysäys – Yle: Kaivopuiston onnettomuudesta tutun nosturifirman samanmerkkinen nosturi kaatui helmikuussa Espoossa

Helsingin Kaivonpuiston rannassa kaatui aamulla noin kello 6.45 aikaan 24. heinäkuuta sinne benjihyppyjä varten viety J. Helaakoski Oy:n nosturi. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Nosturin kaatumisen syyksi epäillään voimakasta ukkospuuskaa, Rakennusliiton työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen epäilee, että nosturi on jätetty yöksi väärään asentoon.

Nosturien kaatumiset ovat aina kuitenkin vaarallisia onnettomuuksia, sillä liikkeellä ovat todella suuret massat. Yksi viimeisimmistä nosturionnettomuuksista tapahtui Espoon Olarissa viime helmikuussa, siellä kaatui Ylen uutisen mukaan niin ikään J. Helaakosken nosturi. Nosturi kaatui lääketehdas Orionin katolle, kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Kuten Kaivopuiston onnettomuudessa, oli nosturi Liebherr-merkkinen. Uutisessa kerrotaan, että nosturin omistavan J. Helaakoski Oy:n mukaan onnettomuus ei vaikuta johtuneen nosturin teknisestä viasta.

Viimeisimpiä nosturionnettomuuksia on myös Vantaan Tikkurilan keskustassa viime vuoden lopulla sattunut tapaus, jossa nostokurki kaatui kerrostalon ja työmaaparakin päälle. Onni onnettomuudessa oli, että kukaan ei loukkaantunut, vaikka tapaus sattui kello 9 aikaan.

– Sellainen hyvä tuuri kävi, että kukaan ei loukkaantunut, vaikka nosturi kaatui parakin päälle. Ketään ei jäänyt alle, päivystävä palomestari Tommi Leppioja kertoo uutisessa.

Lienee tuorein nosturionnettomuus ennen Kaivopuiston tapausta sattui Porissa 15. heinäkuuta. Satakunnan Kansan mukaan yli 50 tonnia painava nosturi kaatui ojaan Porin Reposaaressa. Yksin nosturissa ollut kuljettaja pääsi omin avuin ulos ajoneuvosta ja lähti sairaalaan tarkastettavaksi.

Rakennusliiton Jääskeläinen sanoo, että nostureihin kuuluu kymmenvuotistarkistukset, joissa nosturi puretaan.

– Huoli on se, että kuinka huolellisesti ne oikeasti tehdään. Tehdäänkö tarkastus purettuna. Ikääntyneissä koneissa se on tosi tärkeä toimenpide jotta väsymiset ja mahdolliset vikaantumiset pystytään havaitsemaan.