Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Loppilainen Suvitien Kotieläintilalla pääsee ihailemaan perulaisten kansallisaarteita: ”Jokainen alpakka on omanlaisensa persoonallisuus”

Suvitien Kotieläintila: Alpakat ihastuttavat ulkonäöllään.

Tunnen itseni nähtävyydeksi, kun viisi alpakkaa kerääntyy ympärilleni tuijottamaan minua kuin kummajaista. Yksi niistä lähestyy varovaisesti ja pääsen vähän rapsuttelemaankin. Alpakoita katsellessa ei voi kuin hymyillä. Veikeämmän näköisiä otuksia saa hakea.

Suvitien Kotieläintilan yrittäjät Mervi ja Hannu Riihenperä hankkivat ensimmäiset alpakkansa vuonna 2011. Hannu Riihenperä kertoo lukeneensa moisista otuksista lehdestä.

– Se oli Apu tai joku muu vastaava. Ne olivat niin hauskannäköisiä, että pakkohan niitä oli hankkia.

Alpakat ovat kotoisin Perun Andeilta. Inkat jalostivat sekä alpakat että laamat noin 5000 vuotta sitten vikunjoista ja guanakoista. Laamat jalostettiin kuormajuhdiksi ja alpakat villantuottajiksi, joskin laaman villaakin hyödynnetään.

– Vikunjan villa on niin arvokasta, että sitä myydään lukituista kaapeista, Mervi Riihenperä kertoo.

Alpakan villa on huomattavasti halvempaa, mutta silti varsin arvostettua.

– Mitä ohuempaa villa on, sitä arvostetumpaa se on. Lampaan villa on noin 50 mikronia ja alpakan villa noin 20 mikronia. Alpakan villassa on ilmataskuja, jonka vuosi se on niin äärettömän lämmintä, mutta silti kevyttä, Hannu Riihenperä sanoo.

Suomeen ensimmäiset alpakat saapuivat 2000-luvun alkupuoliskolla.

– Perulaiset pitivät alpakoita omina kansallisaarteinaan. Ensimmäiset alpakat myytiin ulkomaalaisille vasta 1990-luvulla. Sen jälkeen ne ovat levinneet kaikkialle maailmaan Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Australiaan, Mervi Riihenperä kertoo.

Alpakat ovat perulaisille vähän kuin porot suomalaisille. Ne kulkevat vapaina luonnossa, mutta toisaalta ne kuuluvat aina jonkun omistukseen. Persoonaltaan alpakat ovat veikeitä otuksia. Ne ovat uteliaita, oppivaisia ja helposti kesyyntyviä. Ne ovat myös koti- ja laumauskollisia. Ne eivät karkaile.

Mervi Riihenperän mukaan jokainen alpakka on omanlaisensa persoonallisuus. Suvitien Kotieläintilan Tomas tykkää, että sitä rapsutellaan, Claudio tykkää pötkötellä auringossa ja Babar nauttii uimisesta.

– Välillä se yrittää uida juoma-astiassakin, hän naurahtaa.

Alpakat ovat suhteellisen helppohoitoisia. Lampaiden tavoin ne on kerittävä vähintään kerran vuodessa.

Alpakoiden hampaat ja kynnet vaativat myös leikkausta, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi. Ruokana ne nauttivat ruohoa, porojen pellettejä sekä kivennäisaineita.