Loppilainen Suvitien Kotieläintilalla pääsee ihailemaan perulaisten kansallisaarteita: ”Jokainen alpakka on omanlaisensa persoonallisuus”

Suvitien Kotieläintila: Alpakat ihastuttavat ulkonäöllään.

Alpakan karva on superlämmintä ja eläimet pärjäävät Suomen ilmastossa hyvin. Suvitien Kotieläintilan alpakat käyvät ulkona joka päivä talvellakin. Ainoastaan paukkupakkasilla niitä ei päästetä ulos, etteivät niiden korvat palellu. Mia Lagström

Mia Lagström

Tunnen itseni nähtävyydeksi, kun viisi alpakkaa kerääntyy ympärilleni tuijottamaan minua kuin kummajaista. Yksi niistä lähestyy varovaisesti ja pääsen vähän rapsuttelemaankin. Alpakoita katsellessa ei voi kuin hymyillä. Veikeämmän näköisiä otuksia saa hakea.

Suvitien Kotieläintilan yrittäjät Mervi ja Hannu Riihenperä hankkivat ensimmäiset alpakkansa vuonna 2011. Hannu Riihenperä kertoo lukeneensa moisista otuksista lehdestä.

– Se oli Apu tai joku muu vastaava. Ne olivat niin hauskannäköisiä, että pakkohan niitä oli hankkia.

Alpakat ovat kotoisin Perun Andeilta. Inkat jalostivat sekä alpakat että laamat noin 5000 vuotta sitten vikunjoista ja guanakoista. Laamat jalostettiin kuormajuhdiksi ja alpakat villantuottajiksi, joskin laaman villaakin hyödynnetään.

– Vikunjan villa on niin arvokasta, että sitä myydään lukituista kaapeista, Mervi Riihenperä kertoo.

Alpakan villa on huomattavasti halvempaa, mutta silti varsin arvostettua.

– Mitä ohuempaa villa on, sitä arvostetumpaa se on. Lampaan villa on noin 50 mikronia ja alpakan villa noin 20 mikronia. Alpakan villassa on ilmataskuja, jonka vuosi se on niin äärettömän lämmintä, mutta silti kevyttä, Hannu Riihenperä sanoo.

Suomeen ensimmäiset alpakat saapuivat 2000-luvun alkupuoliskolla.

– Perulaiset pitivät alpakoita omina kansallisaarteinaan. Ensimmäiset alpakat myytiin ulkomaalaisille vasta 1990-luvulla. Sen jälkeen ne ovat levinneet kaikkialle maailmaan Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Australiaan, Mervi Riihenperä kertoo.

Alpakat ovat perulaisille vähän kuin porot suomalaisille. Ne kulkevat vapaina luonnossa, mutta toisaalta ne kuuluvat aina jonkun omistukseen. Persoonaltaan alpakat ovat veikeitä otuksia. Ne ovat uteliaita, oppivaisia ja helposti kesyyntyviä. Ne ovat myös koti- ja laumauskollisia. Ne eivät karkaile.

Mervi Riihenperän mukaan jokainen alpakka on omanlaisensa persoonallisuus. Suvitien Kotieläintilan Tomas tykkää, että sitä rapsutellaan, Claudio tykkää pötkötellä auringossa ja Babar nauttii uimisesta.

– Välillä se yrittää uida juoma-astiassakin, hän naurahtaa.

Alpakat ovat suhteellisen helppohoitoisia. Lampaiden tavoin ne on kerittävä vähintään kerran vuodessa.

Alpakoiden hampaat ja kynnet vaativat myös leikkausta, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi. Ruokana ne nauttivat ruohoa, porojen pellettejä sekä kivennäisaineita.

Suvitien Kotieläintila

Avoinna yleisölle lauantaisin

Lopen Topenossa (Juholantie 27) sijaitsevalla Suvitien Kotieläintilalla elelee suomenkarjaa eli kyyttöjä, suomenlampaita, alpakoita, kaneja ja kanoja.

Paikalta voi ostaa lampaan- ja alpakanvillalankaa ja niistä valmistettuja tuotteita sekä lampaan ja kyytön lihaa. Paikassa toimii myös kissahoitola.

Suvitien Kotieläintila on avoinna lauantaisin kello 13–16 (ei la 25.7.). Paikalle voi tulla myös sopimuksen mukaan. Lisää tietoa www.suvitienkotielaintila.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 2. Amarcon Ida-Lotta Lassila tähtäsi Suomen mestariksi – Ri-Jo:n Pekka Loitokari kärsi niukan tappion kultaottelussa
 3. Varkaat veivät kilometrin verran riista-aidan verkkoa kantatien varrelta – ratkaisevasta vihjeestä luvattu palkkio
 4. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 5. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 6. Hyvinkään Soile Mutikainen 15:s frisbeegolfin SM-kisoissa – naisten mestaruus Raumalle
 7. Paavo Nurmi Games aloittaa yleisurheilun superviikon Turussa
 8. Ruotsissa noin 650 uutta koronatartuntaa ja kolme uutta koronakuolemaa viikonlopun jälkeen
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 10. A-HA:n Tero Kallioinen skeetin ikämiessarjan Suomen mestariksi – Nea Vallioniemi pamautti 20-vuotiaissa hopealle
 11. Eduskunnan koronajohtoryhmä päättää ensi viikolla, kuinka syksyn eduskuntatyö jatkuu – etä-äänestys yhä alkutekijöissään
 12. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Nurmijärven iltarastit Alhonniitussa – mukana seitsemän rataa
 14. Sukupuolta ehdotetaan uudeksi koventamisperusteeksi – rikoksen rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta
 15. Hausjärveläisten Quartam De Victor toinen Teivossa – lähti matkaan kolmossuosikkina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 2. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 3. Riihimäellä liki 300 lasta aloittaa koulutaipaleen – Sivistysjohtaja muistuttaa, että ulkomailla käyneiden on noudatettava THL:n karanteeniohjeita
 4. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 7. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 8. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 9. Tavoitteet vieläkin ylempänä – "Olisihan se älyttömän hienoa tehdä joskus töitä jossain kansainvälisesti ison lajin parissa"
 10. Näköislehdessä tänään: Menestysyritys syntyi taulukkolaskelmien perusteella – Alussa Samuli Laurikainen pyöritti yritystä hoitaen samalla sairasta puolisoa ja vastasyntynyttä lasta
 11. Red Carpet ja Finlandia pelasivat tasaisen pelin – Antti Tuiskun ja Niklas Hagmanin otteita seurasi Tahkon hyväntekeväisyysottelussa ennätysyleisö
 12. Taiteilijoiden vuosinäyttely Riihimäen kirjastossa
 13. Lindholmin hyppysissä ollut rallivoitto vaihtui keskeytykseen Italiassa
 14. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 15. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.