Vaarallinen jäte hoidetaan tunnollisesti oikeaan paikaan – viime vuonna sitä toimitettiin Kiertokapulaan 982 tonnia

Ympäristö: Valtaosa vaarallisesta jätteestä pystytään hyödyntämään.

Vaarallisista jätteistä eniten Kiertokapulaan tuodaan maali- ja lakkajätettä. Paljon tuodaan myös moottoriöljyjä ja sähkölaitteiden akkuja. Piia Kokko

Mia Lagström

Kiertokapulaan toimitettiin viime vuonna 982 tonnia vaarallista jätettä, mikä on 120 tonnia enemmän kuin vuonna 2018.

– Ihmisten tietoisuus ympäristöasioista on selvästi lisääntynyt, mikä on hyvä asia. Näin vaarallinen jäte päätyy sinne, minne sen kuuluukin päätyä, ympäristökouluttaja Viivi Kuumola Kiertokapulasta kiittelee.

Kiertokapula vastaanottaa vaarallista jätettä kaikilla jätteidenkäsittelyalueillaan koti- ja maatalouksilta ilmaiseksi, joten miksi siis heittää sitä sekajätteen joukkoon tai vielä pahemmassa tapauksessa luontoon.

– Vaarallinen jäte on jätettä, joka aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa ihmisen terveydelle ja ympäristölle. Kotitalouksissa vaarallista jätettä syntyy esimerkiksi remonttien yhteydessä. Viime vuonna vastaanottamistamme vaarallisista jätteistä eniten meille tuotiin maali- ja lakkajätettä.

Maalipurkki kuuluu vaarallisten jätteiden joukkoon, jos siinä on vielä maalia. Sivellinkuivan purkin voi sen sijaan heittää purkin materiaalin mukaan joko metallinkeräykseen tai sekajätteeseen.

– Maalit sisältävät paljon ympäristölle haitallisia aineita. Kannattaa myös muistaa, ettei lähde sekoittelemaan eri aineita, esimerkiksi moottoriöljy on hyvä tuoda vastaanottoalueelle omassa purkissaan. Näin tiedetään, mistä aineesta on kyse.

Patterit on kaikista helpoin viedä lähikaupassa olevaan paristonkeräyslaatikkoon. Sekajätteessä paristo voi aiheuttaa tulipalovaaran. Kuumolan mukaan on ollut tapauksia, joissa paristo on aiheuttanut tulipalon roska-astiassa tai roska-autossa.

– Keräyslaatikoihin toimitettavien pattereiden navat on syytä peittää teipillä.

Myös pesuaineet saattavat kuuluva vaarallisen jätteen joukkoon. Ennen pesuaineen heittämistä pois, kannattaa tarkistaa, onko pakkauksen kyljessä vaarallisen jätteen varoitusmerkkiä.

– Voimakkaat pesuaineet voivat sisältää ympäristölle haitallisia kemikaaleja, syövyttävää ja helposti syttyviä aineita, Kuumola kertoo.

Vanhentuneiden lääkkeiden oikea paikka on apteekki. Apteekit toimittavat lääkkeet eteenpäin ja huolehtivat, etteivät lääkeaineet päädy esimerkiksi vesistöihin.

Kiertokapula vastaanottaa maksutta myös sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Sähkö- ja elektroniikkajäte ei ole sinänsä vaarallista jätettä, mutta se voi sisältää vaarallisia aineita, kuten kylmälaitteiden kylmäaineet. Siksi nekin kannattaa toimittaa oikeaan paikkaan, pääsee kaikkein helpoimmalla.

Kiertokapulaan toimitettu vaarallinen jäte käsitellään Fortumilla. Kaikki aines mitä voidaan hyödyntää, otetaan talteen, esimerkiksi vanhasta moottoriöljystä voidaan saada käyttökelpoista öljyä puhdistamalla ja paristoissa on aineita, joita voi käyttää muun muassa lannoitteiden valmistuksessa.

Se mitä ei pystytä hyödyntämään, poltetaan energiaksi. Jos jätettä ei pystytä hyödyntämään, menee se loppusijoitukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa jätteen hautaamista kaatopaikalle.

– Loppusijoitettaviin jätteisiin kuuluu muun muassa asbesti. Loppusijoittaminen on käynyt onneksi vähiin. Viime vuonna vastaanotetusta jätteestä loppusijoitukseen meni ainoastaan kaksi prosenttia.

Keräystempaukset syksyllä

Lisää tietoa viikolla 33

Vaarallisia jätteitä ja sähkö- ja elektroniikkalaiteromua vastaanotetaan Kiertokapulan viidellä jätteidenkäsittelyalueella sekä neljällä kunnanvarikolla Hausjärvellä, Lopella, Mäntsälässä ja Riihimäellä.

Kiertokapula järjestää keräystempaukset syksyllä viikosta 38 eteenpäin. Keräystempauksien aikana vastaanotetaan vaarallisia jätteitä ja metalliromua kaikkien Kiertokapulan omistajakuntien alueella useissa vastaanottopisteissä.

Tietoa keräyspaikoista ja ajoista tulee Kiertokapulan nettisivuille viikolla 33.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 2. Mieskuoro tarjoaa taas laulamisen iloa Hyvinkäällä – kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan toimintaan
 3. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 4. Rikoslakirikokset vähenivät Riihimäellä ja kasvoivat Lopella – Hausjärvellä määrä pysyi identtisenä viime vuoteen nähden
 5. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 6. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 7. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 8. Veronpalautukset on maksettu enemmistölle tänään
 9. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 10. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 11. Miro Heiskanen mätti kolme syöttöpistettä Dallasille, Vegas oli silti vahvempi
 12. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 13. Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen lyhennysvapaita
 14. Golden Globeja jakavia elokuvajournalisteja syytetään viihdejournalismin laittomasta monopolisoinnista
 15. Pääkirjoitus: Nyt riittää poimittavaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 2. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 3. Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä
 4. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 5. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 6. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 7. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 8. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 9. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 10. Mönkijäajelu päätyi ojaan Lopella – kuski oli humalassa
 11. Kimi Patova ajoi Barcelonassa hyvin, mutta joutui ryöstetyksi kisan jälkeen – "Siinä oli arvokasta tavaraa"
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Bensavoro haastoi huoltoasemayrittäjän oikeuteen – käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan sakkoihin yksityisyyden suojan loukkaamisesta
 14. Harrasteajoneuvot kokoontuvat Hyvinkäällä myös tänä kesänä – "Kerrankin pääsi rivistöön ja täytyyhän sitä nyt ainakin yksi autotapahtuma kesään mahduttaa"
 15. Rikoslakirikokset vähenivät Riihimäellä ja kasvoivat Lopella – Hausjärvellä määrä pysyi identtisenä viime vuoteen nähden

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.