Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"

Kengät: Kengistä huolehtiminen lisää niiden käyttöikää.

Suutari Ari Mömmön mukaan parasta suutarinhommissa on monipuolisuus ja asiakkaat. – Tämä on kiva ammatti. Mia Lagström

Mia Lagström

Suutari Ari Mömmö Willan Suutarista iloitsee torstaipäivän työkiireistä. Korona sulki liikkeen muutamaksi kuukaudeksi, joten asiakkaat ovat enemmän kuin tervetulleita.

– Kenkiä tuodaan edelleen suutarille korjattavaksi. Pelkästään korjaustöillä ei kuitenkaan elä, pitää olla muutakin: lompakoiden ja laukkujen myyntiä, ovikylttien kaiverruksia, veitsien, kirveiden ja luistinten teroitusta sekä avainten valmistusta.

Kengistä vaihdetaan eniten korkolappuja. Mömmön mukaan kuluneet korkolaput on syytä vaihtaa hyvissä ajoin ennen kuin korko alkaa kulua. Tosin silloinkaan kengät eivät ole vielä välttämättä menetetty.

– Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja kuluneiden tilalle. Se onnistuu kyllä.

Paljon Willan Suutariin tuodaan myös kenkiä, joiden sauma on revennyt. Jos kyseessä on nahkakenkä, pystyy repeämän korjaamaan helposti liimaamalla ja tikkaamalla.

Nykyisin kenkäkaupoissa on myynnissä myös nahkakenkiä, joiden nahkakerros on niin ohut, ettei korjaus välttämättä onnistu.

– Kengissä on merkintä, että ne ovat nahkaa, mutta todellisuudessa kenkä on kangasta, jonka päällä on nahkaa vain ohut kalvo. Tällaisen kengän korjaaminen on haastavaa.

Mömmö kannustaa kuitenkin tuomaan kengät aina näytille, jos kengät ovat hyvät jalassa ja ahkerassa käytössä. Pahatkin rikkoutumat saattaa pystyä korjaamaan.

– Olen rakentanut talvilenkkareihin kokonaan uuden takaosan, kun koira oli rouhaissut sen irti.

Suutarit tekevät myös kenkien ortopedisiä korotuksia, joissa toisen jalan kenkää korotetaan. Liian kapeisiin nahkakenkiin voidaan tehdä kärjen venytyksiä ja saappaiden suuaukon levityksiä.

Tosin ihan kaikkeen eivät suutaritkaan pysty, tai sitten korjaustyö tulee niin kalliiksi, ettei se kannata. Yksi on monen kengänvalmistajan suosimat kevyet muovipohjat.

– Ne voivat kestää kaksi vuotta tai hyvällä tuurilla 15 vuotta, mutta kun tällainen muovipohja alkaa murentua ja halkeilla, ei sitä pysty mitenkään korjaamaan. Pohjan voi kaapia irti ja laittaa tilalle kokonaan uuden pohjan, mutta se on työläs operaatio ja maksaa paljon. Nahkasaappaisiin olen tällaisia korjauksia tehnyt, mutta en pikkukenkiin ja sandaaleihin.

Suutari muistuttaa, että kengistä kannattaa pitää huolta ostohetkestä saakka. Kun kenkiä ei päästä huonoksi, lisää se kenkien käyttöikää.

Kengät kuntoon

Kenkiä kannattaa vaihdella

Kenkiä kannattaa hankkia useampi pari. Kun kenkiä vaihtelee säännöllisesti, pääsevät käytössä olleet kuivahtamaan ja tuulettumaan. Kuivata kengät huoneenlämmössä.

Nahkakengät kannattaa lankata säännöllisesti. Mokkakengät on hyvä kosteussuojata. Kosteussuoja auttaa myös hylkimään likaa.

Pohjalliset säästävät kenkää ja lisäävät käyttömukavuutta.

Korkolappu on syytä vaihtaa ajoissa, ettei varsinainen korko ala kulua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Mercedes hallitsi Silverstonen F1-harjoituksia alusta loppuun – Hamilton viimeisen treenijakson ykkönen ennen Bottasta
 7. Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin
 8. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 9. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 10. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 11. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 12. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 13. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 14. Etsitkö uutta harrastusta? – Kivet tarjoavat yllätyksiä, elämyksiä ja uuden oppimista
 15. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 5. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 6. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 7. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 8. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 14. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli
 15. Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.