Lemmikeiksi myydään kanien ja marsujen lisäksi hittiäisiä – hyönteisten hoitaminen on melko vaivatonta

Lemmikit: Koppakuoriaisia on kiehtovaa seurata.

Pienlemmikeistä suosituimpia ovat kanit ja marsut. Faunattaresta löytyy kanit Poju, Pyry ja Viki sekä marsut Aki ja Turo, Sohvi Mäkelä esittelee. – Lemmikkejä hankkivat kaikenikäiset. Ne eivät ole vain lasten juttu. Mia Lagström

Mia Lagström

Lemmikkieläinliikkeissä käy tämän tästä lapsia vanhempineen ihastelemassa pörröisiä kaneja, marsuja ja hamstereita, mutta liikkeiden hyllyillä vipeltää paljon muutakin.

– Lemmikkieläinten kirjo on nykyisin paljon laajempi kuin viisi tai seitsemän vuotta sitten. Viime vuosina Suomessakin ovat tulleet valtavan suosituksi hittiäset eli erilaiset lemmikkihyönteiset ja -nilviäiset, kuten kotilot, koppakuoriaiset ja torakat, Sohvi Mäkelä Hyvinkään Faunattaresta kertoo.

Ensi alkuun ei voi olla ihmettelemättä, kuka haluaa kirjahyllyynsä koppakuoriaisia, mutta kun näkee smaragdikukkakuoriaiset, huomaa pysähtyvänsä seurailemaan niiden touhuja ja upeaa väritystä.

– Terraariota voisi kuvailla kuivan maan akvaarioksi, joka on kaunista katseltavaa. Koen myös varsin kiehtovana seurata, miten toukasta kehittyy kotelo ja kotelosta koppakuoriainen, Mäkelä sanoo.

Koppakuoriaisten tai vaikka Madagaskarin sihisevien torakoiden hoitaminen on yllättävän vaivatonta. Ne eivät tarvitse päivittäistä käsittelyä. Riittää, että hankkii hyönteisen elinympäristön mukaan sisustetun terraarion, jossa on oikeat lämpö- ja kosteusolosuhteet ja ruokaa.

Mäkelän mukaan koronakaranteeni lisäsi erilaisten lemmikkieläinten suosiota.

Eräs 8-vuotias poika nimesi heti omat kotilonsa Kariksi ja Ekiksi.

– Ihmiset haluavat seuraa kotiinsa. Ennen eläimen hankintaa kannattaa piipahtaa eläinkaupassa kyselemässä tietoja eri vaihtoehdoista. Lemmikkiä valitessa on hyvä ottaa huomioon, paljon on aikaa käyttää lemmikin hoitamiseen sekä tilaa, esimerkiksi kani ei ole häkkieläin. Sen on päästävä asuntoon juoksemaan vapaana.

Lemmikkieläinten suosion kasvu on huomattu myös Hyvinkään Salamanterissa.

– Meiltä ostetaan ehdottomasti eniten pikkujyrsijöitä ja kaneja, Caisa Hietanen kertoo.

Hietasen mukaan hamsteri on marsua suositumpi. Marsu vaatii enemmän tilaa ja elää pidempään.

– Myös gerbiilejä on ostettu tänä keväänä paljon, ja kani on monelle ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle pariskunnalle ensimmäinen lemmikki. Kania ei tarvitse ulkoiluttaa, mutta silti siitä on seuraa.

Lemmikit ovat omistajilleen äärimmäisen rakkaita. Niitä hellitään ja hoivataan ja tietenkin ne nimetään. Sohvi Mäkelän mukaan jopa kotiloille saatetaan antaa nimi.

Eräs Faunattaresta kotilot hankkinut 8-vuotias poika nimesi heti omat kotilonsa Kariksi ja Ekiksi.

Myös Salamanterissa on huomattu lemmikkien rakkaus omistajilleen.

– Kyllä sen huomaa, kun eläimiä tuodaan loman ajaksi hoitoon. Ne ovat ihmisille todella tärkeitä, Hietanen kertoo.

Lemmikit

Pikkujyrsijät ja kanit suosituimpia

Pikkujyrsijät, kanit ja akvaariokalat ovat edelleen ostetuimpia lemmikkejä.

Viime vuosina niiden rinnalle ovat tulleet hittiäset eli lemmikkihyönteiset, kuten kovakuoriaiset, kummitussirkat, torakat ja kotilot.

Maailmalla hyönteiset ovat olleet lemmikkejä pidempään. Suomeen ne tulivat 5–7 vuotta sitten.

Hittiäiset ovat suhteellisen helppohoitoisia, sillä niitä ei tarvitse ulkoiluttaa, eikä viihdyttää. Riittää, että ne saavat omaan elinympäristönsä mukaan rakennetun terraarion, oikeat olosuhteet ja syötävää.

Hittiäisissä hyvää on, että ne sopivat myös allergisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut