Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Jälkiä kivikautisesta asutuksesta on paljon – Hyvinkään ja Riihimäen seudulla asuttu tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua.

Kiehtovia tutkimuskohteita Hyvinkäällä ovat myös kaksi vanhaa kalkkikivilouhosta, joiden historia ulottuu mahdollisesti jopa keskiajalta 1800-luvulle. – Olemme käyneet harrastusmielessä inventoimassa paikkoja, ja ne ovat historiallisesti todella mielenkiintoisia, arkeologi Tarja Knuutinen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Museovirastoon tulee ilmoituksia luonnosta tehdyistä muinaislöydöistä päivittäin.

– Metallinetsintä kasvatti suosiotaan harrastuksena kymmenisen vuotta sitten, joten erilaisia metalliesinelöytöjä tehdään paljon, amanuenssi Sami Raninen Museoviraston arkeologisista kokoelmista kertoo.

Erityisen paljon rautakaudenaikaisia löytöjä on tehty Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa.

Riihimäeltä ja Hyvinkäältä ei sen sijaan vastaavia löytöjä ole.

Hyvinkääläisarkeologin Tarja Knuutisen mukaan syynä saattaa olla, ettei sopivia paikkoja ole onnistuttu vielä löytämään.

– Hyvinkäänkylällä on ollut asutusta jo 1400-luvulla. Paikka on ollut myös keskeinen, kun väki on liikkunut nykyisen Helsingin seudulta Hämeenlinnaan. Toiset mielenkiintoiset paikat rautakauden aikaisten löytöjen kannalta voisivat olla Kytäjärven ja Suomiehen alueet.

Piiesineitäkin on löydetty jonkin verran.

Knuutisen mukaan rautakauden aikaiset löydöt ovat yleensä kalmistolöytöjä, joita on tehty peltotöiden ohessa.

– Rautakauden aikaisia asutuslöytöjä on tehty vähemmän, asuinpaikat ovat kalmistoja vähälöytöisempiä ja asutus on usein jäänyt keskiaikaisen ja sen jälkeisen asutuksen alle, kun taas kalmistot ovat sijainneet usein myöhemmänkin asutuksen reuna-alueilla.

Kalmistoista on löydetty muun muassa koruja ja aseita.

Knuutisen mukaan arkeologit haluavat välttää muinaislöytöjen kohdalla aarre-sanan käyttöä.

– Muinaisesineet itsessään eivät ole useinkaan rahallisesti arvokkaita. Niiden arvo on tiedossa, jota ne meille menneisyydestä antavat.

Jos rautakaudenaikaisia löytöjä tehdään lähiseudulla vähän, on kivikaudenaikaisesta asutuksesta jälkiä Hyvinkään ja Riihimäen seudulla paljon.

Museoviraston rekisteriin on kirjattu Riihimäeltä 29 kivikauden aikaista asuinpaikkaa ja Hyvinkäällä peräti 55 paikkaa.

Asuinpaikat ajoittuvat pääsääntöisesti ajalle 5000–2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– Kivikauden aikaista asutusta on ollut nykyisen Vantaanjoen alueen muinaisvesistöjen varrella. Siihen aikaan ihmiset liikkuivat pienissä ryhmissä vesistöjen läheisyydessä. He saattoivat vaihtaa paikkaa ja palata myöhemmin takaisin vuodenaikojen mukaan, Knuutinen kertoo.

Kivikaudenaikaiset löydöt ovat usein saviruukkujen palasia, kiviesineitä ja iskoksia eli pientä terävää lastua, jota syntyy, kun kvartista on tehty työkaluja.

– Piiesineitäkin on löydetty jonkin verran, mutta ne on tuotu maahan muualta, esimerkiksi idästä tai eteläisestä Skandinaviasta. Suomessa ei luonnostaan piitä ole.

Museovirasto arkistoi

Vanhoista löydöistä ilmoitettava

Muinaismuistolain mukaan jos luonnosta löytää yli 100 vuotta vanhan esineen, on siitä ilmoitettava Museovirastoon.

Museovirastoon tulee ilmoituksia muinaislöydöksistä päivittäin.

Yleisimmät metalliesinelöydöt ovat kolikoita 1600–1800-luvuilta. Harvinaisia ovat pronssikautiset pronssiesinelöydöt.

Jokaisesta löydöstä dokumentoidaan ja kirjataan tiedot, jotka liitetään arkistoon. Ihan kaikki esineet eivät Museoviraston arkeologiseen kokoelmaan päädy. Pronssikaudesta keskiaikaan käytännössä kaikki esineet liitetään arkeologisiin kokoelmiin, sitä nuoremmat esineet valikoivasti.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut