Kone, Rentto, Tuottajain Mylly, Villatehdas – Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä voi pian sukeltaa teollisuuden historiaan

Rilli-tutkijapisteessä voi selata teollistuvan Hyvinkään vaiheita. Kuvassa Koneen työntekijöitä 1970-80-luvun vaihteesta. Hyvinkään kaupunginmuseo

Pia Lyy

Kuka tahansa voi nyt syventyä Hyvinkään teollisuuden historiaan.

Hyvinkään kaupunginmuseossa Willassa avautuu tiistaina Rilli-tutkijapiste.

Isolta kosketusnäytöltä saa selata teollistuvan Hyvinkään vaiheita 1550-luvulta tähän päivään.

Tarjolla on paikkatietoja ja karttoja digiympäristössä, jossa menneisyyttä katsotaan teollistumisen ja tehdastyön näkökulmasta.

Siellä voi liikkua kartoilla aikakaudesta toiseen ja vaikka verrata niitä nykykarttaan.

Kartta-aineisto on tuotettu yhteistyössä Hyvinkään kaupungin tietopalvelujen kanssa.

Jo lopettaneista tehtaista on jäänyt paljon tietoa: asiapapereita, muistoja työstä, valmiita tuotteita, kaupunginmuseo vahvistaa tiedotteessaan:

– Kokoelmapiste tarjoaa sukelluksen Hyvinkään kaupunginmuseon Villatehtaan ja Heveksen aineistoihin. Pääset vetämään tutkijan puuvillahanskat käteen ja lehteilemään niin alkuperäisaineistoja kuin hypistelemään Villatehtaan matkahuopia ja kankaita.

Hyvinkää on syntynyt ja kasvanut teollisuuden mukana.

– Se on tuonut alun perin syrjäiselle Uudenmaan ja Hämeen rajan maaseudulle työpaikkoja, asutusta ja ihmisiä, museosta kerrotaan.

Rilli-tutkijapiste jää pysyvästi kaupunginmuseon näyttelytilaan. Se on auki 30.6. – 31.7. ma-pe klo 10 – 17 sekä 4.8.– 20.8. ti-to klo 11–17.

Syyskuussa museossa avautuu 1970-lukua esittelevä Värikäs vuosikymmen -näyttely.

Hyvinkään kaupunginmuseo kauppakeskus Willassa, Hämeenkatu 9, ylätaso 3. kerros. www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.