Täydellisinkään yhdistelmä ei takaa, että hevosesta tulee superlahjakkuus, tietää Markku Punkari

Raviurheilu: ”Luonto antaa, mitä antaa”, pitkän linjan kasvattaja sanoo.

Cameo Creditit reilun kuukauden ikäisen orivarsansa kanssa. Varsan isä on Ready Cashin poika Brillantissime, joka on yksi Ranskan menestyneimpiä juoksijoita, Markku Punkari kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Punkarin hevostilan laitumella kirmaa neljä varsaa. Yksi niistä on superjuoksija Mascate Matchin kuukauden ikäinen täyssisko. Toinen täyssisarus on toivon mukaan tulossa.

– Emä Captivation siemennettiin Muscle Massilla muutama päivä sitten, Markku Punkari kertoo.

Tuleeko täyssisaruksista yhtä lahjakkaita juoksijoita, ei voi Punkarin mukaan varmuudella luvata.

– Luonto antaa, mitä antaa.

Hyvistä ravihevosistaan tunnettu Punkari on kasvattanut hevosia jo 30 vuoden ajan. Kasvatustoiminta tuli verenperintönä. Punkarin isä kasvatti hevosia Seinäjoella. Punkarin ensimmäiset omat varsat syntyivät 1990-luvun alkupuolella.

– Alkuun siitostammoja oli kaksi, nyt niitä on jo kuusi. Yhdellä, Maze Matchilla, ajetaan, muut ovat siitostammoja. Lisäksi meillä on kolme vuodenikäistä oritta.

Harrastusmielessä hevosia on jo vähän turhan monta.

Viime vuosina Punkarin tilalla on syntynyt viitisen varsaa joka vuosi. Hymyillen hän tuumaa, että toiminta on paisunut jo vähän liiaksi.

– Harrastusmielessä hevosia on jo vähän turhan monta.

Siitokseen hän käyttää amerikkalaisia tai ranskalaisia huippuoreja.

– Siitosorin pitää olla hyvä juoksija jo 2–3-vuotiaana. Toinen valintakriteeri on, että hevosella on hyvä suku. Hyvää sukua edellytän myös tammalta. Suvussa pitää olla useita juoksijoita. Yksittäinen tähdenlento ei kelpaa, esimerkiksi Charme Asserdal ei tehnyt yhtään hyvää juoksijaa.

Siementäminen ajoitetaan niin, että varsat syntyvät kesällä. On tärkeää, että varsa pääsee kasvun alkuun laidunkaudella. Loppukesästä heinä laatu köyhtyy, mikä vaikuttaa varsan kehitykseen. Jos tamma ei tule viimeistään heinäkuussa tiineeksi, saa se jäädä tyhjäksi.

Punkarin mukaan parasta hommassa on varsan kasvun ja kehityksen seuraaminen.

– Varsoja on hoidettava hyvin ja pidettävä ne terveinä. Myyntiin varsat menevät 1,5-vuotiaina.

Perinteisesti Punkarin kasvatit myydään syyskuussa Ypäjän hevoshuutokaupassa. Millainen juoksija varsasta tulee, näkee lopulta vasta ajan saatossa.

– Kun katselin aikoinaan Mascate Matchia, Classmate Matchia ja Mercedes Matchia varsana laitumella, olisin itse ostanut Mercedes Matchin, hän kertoo.

Tällä hetkellä Mascate Matchin voittosumma on 427 162 euroa ja Mercedes Matchin 7 658 euroa. Classmate Matchin kilpailu-ura keskeytyi loukkaantumiseen. Nykyään se on Punkarilla siitostammana.

Tausta

Raviliigajuoksijoita

Markku Punkari on kasvattanut hevosia kolmenkymmenen vuoden ajan.

Hän tekee paljon yhteistyötä Maini ja Saku Mikkolan kanssa, muun muassa superlahjakkuus 427 162 euroa juossut Mascate Match on Punkarin ja Mikkoloiden yhteiskasvatti.

Raviliigan HIFK:n hevonen Mascate Matchin lisäksi Punkarin kasvatteja ovat Kärppien raviliigahevonen Mercedes Match ja TPS:n hevonen Classmate Match. Kun Classmate Match loukkaantui, osti Markku Puinkari sen itselleen siitostammaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Nainen yritti näpistää kengät Riihimäellä – jo kymmenes vastaavanlainen rikos vuoden sisään
 3. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 4. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemia
 6. Talous: Konecranesille kaksi tilausta Louisianasta – yhtiö toimittaa portaalinostureita Yhdysvaltain suurimmalle kansainvälisen kaupan merisatamalle
 7. Ministeri Pekonen joutui hätistelemään kettua Riihimäen keskustassa – kettu tuli aivan muutaman metrin päähän
 8. Jälkiä kivikautisesta asutuksesta on paljon – Hyvinkään ja Riihimäen seudulla asuttu tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua.
 9. Kone, Rentto, Tuottajain Mylly, Villatehdas – Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä voi pian sukeltaa teollisuuden historiaan
 10. Hyvinkääläisjohtoinen Elcoline otti kasvuloikan – Liikevaihto nousee nyt puoliväliin tavoitteesta
 11. Yksi henkilö menehtynyt henkilöauton ja rekan kolarissa Hyvinkäällä – 25-tie poikki Ahdenkalliontien ja Ridasjärventien välissä
 12. Vehkojan koulun kattoremontti viivästyy asbestilöydöksen takia – ei valmistune koulujen alkuun mennessä
 13. Pleikkarikuskit vastaan vanhan liiton rattimiehet, kenellä on etu F1-kauden alussa?
 14. Taas pääsee leikkimään! – Sisäleikkipuistot avasivat ovensa koronatauon jälkeen
 15. Näköislehdessä tänään: Annemari Heinonen on kirjannut ylös kaikki lukemansa kirjat – tuhannes lukukokemus on pian vuorossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.