Pelkkä epäily kyyn puremasta riittää syyksi lähteä eläinlääkäriin, riihimäkeläinen Salla Rantatulkkila sanoo

Eläinlääkäri Salla Rantatulkkilan mukaan kallioisilla ja kivisillä alueilla liikkuessa kannattaa olla viileinä kesäaamuina tarkkana. – Yleensä käärme väistää metsässä liikkuvaa lemmikkiä, mutta kohmeisena se ei pääse niin helposti karkuun. Mia Lagström

Mia Lagström

Lemmikkien ja käärmeiden kohtaamisilta ei voi valitettavasti välttyä. Omaeläinklinikka EHEL:iin Riihimäellä tuodaan joka kesä useita potilaita, joiden oireita epäillään käärmeen puremasta aiheutuviksi.

– Eniten kyyn puremia sattuu aamuisin ja viileämmillä keleillä, jolloin käärmeet ovat kohmeisia, eivätkä pääse nopeasti karkuun, eläinlääkäri Salla Rantatulkkila kertoo.

Hyvin pienikokoisille, vanhoille ja sairaille koirille ja pennuille käärmeen purema on huomattavasti vaarallisempi kuin perusterveille aikuisille koirille.

– Kyyn purema voi parantua muutamassa päivässä tai sitten se voi tappaa. Oireet voivat tulla myös viiveellä. Koskaan ei voi tietää, siksi lemmikki kannattaa ehdottomasti tuoda eläinlääkäriin. Lääkäriin kannattaa aina lähteä, vaikka matka kestäisi useita tunteja.

Käärme puree lemmikkiä pääasiassa puolustautuakseen. Puremia on erilaisia. Varoituspuremassa on vähemmän myrkkyä kuin kaikki tai ei mitään -puremassa, johon kyy lataa kaiken myrkkynsä.

– Iäkkäämmät kyyt osaavat hallita myrkyn käyttöään. Pienet nuoret kyyt säikähtävät helpommin ja käyttävät kerralla kaiken myrkkynsä.

Rantatulkkilan mukaan kyyn pureman tunnistaa parhaiten voimakkaasta turvotuksesta sekä kivusta purema-alueella.

– Purtu raaja voi turvota jopa kolminkertaiseksi normaaliin nähden, ja päähän kohdistunut purema voi saada lemmikin kasvonpiirteet näyttämään jopa Muumi-hahmolta. Turvotus on usein niin voimakasta, ettei puremajälkeä aina edes nähdä.

Jos epäilee kyyn puremaa, kannattaa koira pitää mahdollisimman rauhallisena ja pysyä myös itse rauhallisena, sillä koira vaistoaa ihmisen hädän.

– Koira on syytä kantaa autoon ja pitää mahdollisimman paikallaan, kun matkataan eläinlääkäriin.

Koira saattaa mennä kivusta shokkiin. Ensimmäinen hoitotoimi lääkärissä onkin vahva kipulääkitys, jolla kipu saadaan hallintaan. Koira laitetaan myös tiputukseen.

– Turvotus voi aiheuttaa elimistön kuivumisen ja hypovoleemisen shokin, mikä voi pahimmillaan johtaa sydänpysähdykseen, Rantatulkkila selittää.

Kyyn myrkky rasittaa myös koiran munuaisia ja voi aiheuttaa munuaisvian tai munuaisten vajaatoiminnan. Siksi koirille ei suositella kyypakkauksen tablettia, joka sisältää munuaisia rasittavaa kortisonia.

– Ampiaisen pistoon kyypakkauksen tabletin voi antaa, mutta ei kyyn puremaan. Ainoastaan silloin, jos hengitystiet alkavat turvota umpeen, tulee tabletti antaa. Tällöinkin tulee ensin olla yhteydessä eläinlääkäriin asianmukaista annostelua ja jatkohoitosuosituksia varten.

Kyynmyrkkyyn on kehitetty vasta-ainetta, mutta sitä käytetään potilaille hyvin harkitusti siihen liittyvien terveysriskien vuoksi, esimerkiksi allerginen reaktio on yksi näistä riskeistä.

Koirien lisäksi myös muut lemmikit saattavat joutua käärmeen puremaksi. Kissoille ja pienemmille eläimille purema on yleensä kohtalokas.

Kyyn purema lemmikillä

Ei kyytablettia

Kyyn pureman lemmikillä tunnistaa parhaiten massiivisesta turvotuksesta.

Kyyn puremaan liittyy aina myös voimakas kipu, joka voi johtaa shokkiin ja jopa eläimen kuolemaan.

Jos epäilet, että koiraa on purrut kyy, kanna se autoon ja vie se eläinlääkäriin. Pidä koira mahdollisimman paikoillaan ja rauhallisena.

Älä anna kyytablettia, elleivät koiran hengitystiet ala mennä umpeen. Soita oikea annostus eläinlääkäriltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yritän vain olla rauhallinen vanha mummo" – hyvinkääläinen Elvi Kuparinen täytti 106 vuotta
 2. Riihimäki-päivänä Granitille ja diskoileman
 3. Avovesiuinti lisääntynyt ja uimalelut –  ui rannan suuntaisesti, muistuttaa Leinonen
 4. Näköislehdessä tänään: Annemari Heinonen on kirjannut ylös kaikki lukemansa kirjat – tuhannes lukukokemus on pian vuorossa
 5. Hyvinkääläisjohtoinen Elcoline otti kasvuloikan – Liikevaihto nousee nyt puoliväliin tavoitteesta
 6. Suomessa todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa
 7. Satoja norsuja kuollut Botswanassa – kuolinsyystä ei mitään käsitystä
 8. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 9. F1:n MM-sarja alkaa "kuplassa" – lähes kaikki on koronan jäljiltä toisin
 10. IL: Tiina Jylhä nosti kolmen miljoonan euron vahingonkorvauskanteen Suomen valtiota vastaan maskikaupoista
 11. Yleisöltä suljetut jalkapallopelit todistavat fanien merkityksen – Bundesliigan tilastot osoittavat, että yleisö vaikuttaa sekä peliin että tuomareihin
 12. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä
 13. Omatoimirastit jatkuvat Hyvinkäällä läpi heinäkuun – seuraavaksi suunnistetaan Koskelankulmalla
 14. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 15. Kulttuuritapahtumille haettavissa 9,6 miljoonaa euroa korona-avustuksina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Nainen yritti näpistää kengät Riihimäellä – jo kymmenes vastaavanlainen rikos vuoden sisään
 3. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 4. Henkilöauto ja kuorma-auto kolaroivat Hyvinkäällä – liikenne Porvoonväylällä poikki useita tunteja
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemia
 6. Talous: Konecranesille kaksi tilausta Louisianasta – yhtiö toimittaa portaalinostureita Yhdysvaltain suurimmalle kansainvälisen kaupan merisatamalle
 7. Ministeri Pekonen joutui hätistelemään kettua Riihimäen keskustassa – kettu tuli aivan muutaman metrin päähän
 8. Jälkiä kivikautisesta asutuksesta on paljon – Hyvinkään ja Riihimäen seudulla asuttu tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua.
 9. Hyvinkääläisjohtoinen Elcoline otti kasvuloikan – Liikevaihto nousee nyt puoliväliin tavoitteesta
 10. Kone, Rentto, Tuottajain Mylly, Villatehdas – Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä voi pian sukeltaa teollisuuden historiaan
 11. Vehkojan koulun kattoremontti viivästyy asbestilöydöksen takia – ei valmistune koulujen alkuun mennessä
 12. Yksi henkilö menehtynyt henkilöauton ja rekan kolarissa Hyvinkäällä – 25-tie poikki Ahdenkalliontien ja Ridasjärventien välissä
 13. Pleikkarikuskit vastaan vanhan liiton rattimiehet, kenellä on etu F1-kauden alussa?
 14. Taas pääsee leikkimään! – Sisäleikkipuistot avasivat ovensa koronatauon jälkeen
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.