Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pelkkä epäily kyyn puremasta riittää syyksi lähteä eläinlääkäriin, riihimäkeläinen Salla Rantatulkkila sanoo

Eläinlääkäri Salla Rantatulkkilan mukaan kallioisilla ja kivisillä alueilla liikkuessa kannattaa olla viileinä kesäaamuina tarkkana. – Yleensä käärme väistää metsässä liikkuvaa lemmikkiä, mutta kohmeisena se ei pääse niin helposti karkuun. Mia Lagström

Mia Lagström

Lemmikkien ja käärmeiden kohtaamisilta ei voi valitettavasti välttyä. Omaeläinklinikka EHEL:iin Riihimäellä tuodaan joka kesä useita potilaita, joiden oireita epäillään käärmeen puremasta aiheutuviksi.

– Eniten kyyn puremia sattuu aamuisin ja viileämmillä keleillä, jolloin käärmeet ovat kohmeisia, eivätkä pääse nopeasti karkuun, eläinlääkäri Salla Rantatulkkila kertoo.

Hyvin pienikokoisille, vanhoille ja sairaille koirille ja pennuille käärmeen purema on huomattavasti vaarallisempi kuin perusterveille aikuisille koirille.

– Kyyn purema voi parantua muutamassa päivässä tai sitten se voi tappaa. Oireet voivat tulla myös viiveellä. Koskaan ei voi tietää, siksi lemmikki kannattaa ehdottomasti tuoda eläinlääkäriin. Lääkäriin kannattaa aina lähteä, vaikka matka kestäisi useita tunteja.

Käärme puree lemmikkiä pääasiassa puolustautuakseen. Puremia on erilaisia. Varoituspuremassa on vähemmän myrkkyä kuin kaikki tai ei mitään -puremassa, johon kyy lataa kaiken myrkkynsä.

– Iäkkäämmät kyyt osaavat hallita myrkyn käyttöään. Pienet nuoret kyyt säikähtävät helpommin ja käyttävät kerralla kaiken myrkkynsä.

Rantatulkkilan mukaan kyyn pureman tunnistaa parhaiten voimakkaasta turvotuksesta sekä kivusta purema-alueella.

– Purtu raaja voi turvota jopa kolminkertaiseksi normaaliin nähden, ja päähän kohdistunut purema voi saada lemmikin kasvonpiirteet näyttämään jopa Muumi-hahmolta. Turvotus on usein niin voimakasta, ettei puremajälkeä aina edes nähdä.

Jos epäilee kyyn puremaa, kannattaa koira pitää mahdollisimman rauhallisena ja pysyä myös itse rauhallisena, sillä koira vaistoaa ihmisen hädän.

– Koira on syytä kantaa autoon ja pitää mahdollisimman paikallaan, kun matkataan eläinlääkäriin.

Koira saattaa mennä kivusta shokkiin. Ensimmäinen hoitotoimi lääkärissä onkin vahva kipulääkitys, jolla kipu saadaan hallintaan. Koira laitetaan myös tiputukseen.

– Turvotus voi aiheuttaa elimistön kuivumisen ja hypovoleemisen shokin, mikä voi pahimmillaan johtaa sydänpysähdykseen, Rantatulkkila selittää.

Kyyn myrkky rasittaa myös koiran munuaisia ja voi aiheuttaa munuaisvian tai munuaisten vajaatoiminnan. Siksi koirille ei suositella kyypakkauksen tablettia, joka sisältää munuaisia rasittavaa kortisonia.

– Ampiaisen pistoon kyypakkauksen tabletin voi antaa, mutta ei kyyn puremaan. Ainoastaan silloin, jos hengitystiet alkavat turvota umpeen, tulee tabletti antaa. Tällöinkin tulee ensin olla yhteydessä eläinlääkäriin asianmukaista annostelua ja jatkohoitosuosituksia varten.

Kyynmyrkkyyn on kehitetty vasta-ainetta, mutta sitä käytetään potilaille hyvin harkitusti siihen liittyvien terveysriskien vuoksi, esimerkiksi allerginen reaktio on yksi näistä riskeistä.

Koirien lisäksi myös muut lemmikit saattavat joutua käärmeen puremaksi. Kissoille ja pienemmille eläimille purema on yleensä kohtalokas.

Kyyn purema lemmikillä

Ei kyytablettia

Kyyn pureman lemmikillä tunnistaa parhaiten massiivisesta turvotuksesta.

Kyyn puremaan liittyy aina myös voimakas kipu, joka voi johtaa shokkiin ja jopa eläimen kuolemaan.

Jos epäilet, että koiraa on purrut kyy, kanna se autoon ja vie se eläinlääkäriin. Pidä koira mahdollisimman paikoillaan ja rauhallisena.

Älä anna kyytablettia, elleivät koiran hengitystiet ala mennä umpeen. Soita oikea annostus eläinlääkäriltä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut