Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautayhtiön kysely: 41 prosenttia sähköpotkulautailijoista korvannut skuuttailulla automatkoja

Sähköpotkulaudoilla korvataan myös yksityisautoilua, selviää sähköpotkulautayritys Voi Technologyn kyselystä. Vastaajista 41 prosenttia kertoo ajaneensa skuutilla auton tai taksin sijaan. Voilla on sähköpotkulautoja Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Eniten autoilua korvaavat skuuteilla alle 35-vuotiaat, joista jo joka toinen kertoi toimineensa näin.

Noin joka viides vastaaja kertoi myös ajaneensa työmatkojaan auton sijaan sähköpotkulaudalla. HSL:n viime vuonna tekemässä kyselyssä sähköpotkulaudoilla työmatkoja ajaneita oli sama noin viidennes vastaajista.

– Uskon, että moni uusista käyttäjistämme on valinnut sähköpotkulaudan, jotta voi pitää yllä sosiaalista etäisyyttä, sanoo Voi Technologyn Suomen toimintoja johtava Christina Moe Gjerde tiedotteessa.

Moe Gjerden mukaan sähköpotkulaudat voivat auttaa kaupunkeja saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteitaan.

Yksityisautoiluun verrattuna sähköpotkulauta onkin lähes aina vihreä valinta, kirjoitti esimerkiksi Tilastokeskuksen Tieto & trendit -blogi viime marraskuussa.

Tieto & trendit -blogin siteeraamien tutkimusten mukaan sähköpotkulaudoilla kuitenkin korvataan eniten kävelyä ja pyöräilyä (HSL:n kyselyssä 66 prosenttia ja Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksessa 49 prosenttia). Voinkin tutkimuksessa lähes 60 prosenttia korvasi sähköpotkulaudalla jotain muuta kuin yksityisautoilua.

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksessa sähköpotkulautojen hiilijalanjälkeä tutkittiin laajalti ja todettiin, että esimerkiksi polkupyörä – sähkösellainenkin – on lähes aina ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Sähköpotkulautojen käyttö on Voin tiedotteen mukaan ollut poikkeusajan jälkeen jälleen vahvassa kasvussa. Käyttäjädata osoittaa, että Voi on saanut paljon uusia käyttäjiä naisista ja aiempaa vanhemmista ikäryhmistä.

– Yhtenä syynä viime vuotta alempiin käyttölukuihin on varmasti se, että moni tekee edelleen töitä kotoa. Meidät itse asiassa yllätti kyselyn tulos, kuinka moni käyttää sähköpotkulautoja työmatkoihin, Moe Gjerde sanoo tiedotteessa.

Voi on tiedotteen mukaan kehittänyt sähköpotkulautojen pysäköintiin oman pysäköintitelineen, joista ensimmäiset sijoitetaan kauppakeskus Triplan eteen Helsingissä.

Voin kyselytutkimuksen on toteuttanut Syno Int. Siihen vastasi 1 004 Suomessa asuvaa tammikuun aikana. Verkkokysely oli väestöä demografisesti edustava.