30 vuotta sitten: Samanaikaisille kesän suurtapahtumille riitti yleisöä Riihimäellä ja Lopella

Valvillan puuvillakehräämön lopettamispäätös ei enää yllättänyt.

Maatalousnäyttelyn päättymisen jälkeisenä päivän Räyskälässä pidettiin huutokauppa. Keitä ovat huutajat? Riihimäen Sanomien arkisto

Olavi Saarinen

Etukäteen pelättiin, että samaan aikaan vuoden 1990 kesäkuun alkupuolella pidetyt Häme 90 -maatalousnäyttely Lopella ja Erämessut Riihimäellä syövät toistensa kävijämäärää.

Pelko osoittautui turhaksi. Lopen Räyskälässä väkeä kävi kolmen päivän aikana yli satatuhatta henkeä ja Riihimäen Urheilupuistossa viitenä päivänä liki 70 000.

Kauempaa tulleet kävivät ehkä samalla kertaa molemmissa. Kummankin tapahtuman järjestäjät olivat tyytyväisiä.

Presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto kävivät maatalousnäyttelyssä. Riihimäellä tunnettiin vähän kateutta, koska vain Urho Kekkonen vieraili ensimmäisillä Erämessuilla 1972.

Presidentti Koivisto kyllä jatkoi edeltäjänsä perinnettä messujen suojelijana, mutta ei kutsuista huolimatta koskaan käynyt henkilökohtaisesti niihin tutustumassa.

Moottoritietä vasta rakennettiin. Kaksien samanaikaisten messujen aikana pelättiin kehnoksi käyneen kolmostien ruuhkautuvan messuvierailijoiden ajokeista.

Ylikonstaapeli Markku Mykrä kertoi liikenteen sujuneen yllättävän hyvin isolla tiellä. Vain Riihimäen kaupungissa oli ongelmia, kun messuvieraille varatut pysäköintipaikat loppuivat, ja kadunvarret laajalta alueelta täyttyivät autoista.

Koronavirusepidemian vuoksi vuoden 2020 Erämessut jouduttiin siirtämään ensi vuoden kesäkuulle. Tapahtuma on silloin messuamisen historian 24. kerta.

Valvilla Oy:n ja Telanka Oy:n hallitukset päättivät luopua tappiollisesta Hyvinkään puuvillakehräämöstä. Kukaan ei uskonut, että jostakin löytyy uusi omistaja toimintaa pyörittämään.

Päätös ei yllättänyt työntekijöitä. Pääluottamusmies Kerttu Nauhan mielestä se oli oikeastaan helpotus siinä mielessä, että ratkaisu viimeinkin tiedetään. ”Löysässä hirressä” epätietoisina roikuttiin pitkään.

Hyvinkään kaupunki oli jo tehnyt ostotarjouksen Valvillan tehdasalueesta.

”Jos kunnon tarjous tulee, valtio harkitsee myyntiä”, toimitusjohtaja Matti Vaino lupasi.

Syksyllä 1996 Hyvinkään kaupunginvaltuusto päätti ostaa nykyisen Wanhan Villatehtaan historiallisen osan. Valitusten jälkeen kiinteistöt siirtyivät kaupungin omistukseen marraskuussa 1997.

Toisen korttelikoulun perustaminen Korttionmäen asuntoalueelle oli Riihimäen kaupungin suunnitelmissa 1990-luvun puoliväliin mennessä. Tarvetta oli ensimmäisen ja toisen luokan opetukselle.

Jukolan päiväkodissa alkoi syksyllä korttelikoulukokeilu. Se testasi päiväkodin ja koulun yhteistyötä esikoulutuksessa.

Seppä Svante Juomojan pajapäivät keräsivät jälleen väkeä Hyvinkäänkylään. Parrakas seppä esitteli taontataitojaan. Koriste- ja tarve-esineitä oli mahdollista ostaa kotiin vietäväksi.

Juomoja oli takonut pajassaan yli kolmekymmentä vuotta. Alkuaikoina hän valmisti hevosten kengitysalustoja, reen jalaksia ja maatalouskoneita.

”Ihmiset arvostavat edelleen käsin tehtyjä esineitä”, seppä vakuutti.

Riihimäen uuden Teatterihotellin ravintola Reviiri kehui ilmoituksessaan olevansa maakunnan huvikeskus. Se otti mallia Hyvinkään Sveitsin Rantasipin kesälavameiningistä mainostamalla: ”Koe lavatanssit keskellä kaupunkia”.

Tansseja tahdittivat Lea Laven ja Juhamatti yhtyeineen.

Hausjärven kunta sai uuden kaavoitusinsinöörin kesäkuun alussa.

”Haluan katsella kunnan asioita sisältä päin. Olen kymmenen vuota konsultoinut erilaisia kaavoja monille kunnille”, Jukka Laitila kertoi.

Hän työskenteli aiemmin Hämeenlinnan maanmittaustoimiston kaavoitusyksikön esimiehenä.

Verohallituksen pääjohtaja Lauri Honkavaara muutti eläkkeelle jäätyään vaimonsa Leilan kanssa takaisin Hyvinkäälle.

Muuttaessaan viisikymmentäluvulla Hyvinkään verojohtajaksi Honkavaara kertoi ajatelleensa, ettei hän kauan viihdy sorakatujen ja rakentamattomien tonttien kauppalassa.

Toisin kävi, työ vei pääkaupunkiin, mutta Honkavaarat asuivat Hyvinkäällä vuoteen 1979 asti.

Riihimäen Kiskon Susanna Samuelsson voitti ylivoimaisesti sarjan 75 kiloa painonnoston naisten Suomen mestaruuskilpailuissa ja paranteli ennätyksiä.

Susanna kertoi tähtäävänsä kesän Euroopan mestaruuskilpailuihin Teneriffalle. Siellä hän puolusti hopeamitaliaan.

Kuvien tunnistuksia. Hyvinkääläinen postinkantaja oli Eeva Salonen. Tätinsä tunsi Sanna Vilenius.

VR:n Hyvinkään konepajan lakkautetun valimon entinen pääluottamusmies oli Olavi Mouhi. Hänet tunnisti Olavi Saaristo.

Pesäpalloilevan poikansa Mikko Malkamäen tunsi äiti Pirkko Malkamäki.

Herajoen koulun urheilusta palkitut olivat Sakari Seppälä ja Sari Pulkkinen. Vieressä oli opettaja Kimmo Jokela. Heidät tunnisti Markku Olander.

Tervakoskelaisen tehtaan oven edessä seisoi toimitusjohtaja Juha Vaara.

Juttua varten selasin vuoden1990 kesäkuun alkupuolella ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita. Valokuvien tunnistuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteella olavi.m.saarinen@gmail.com sekä tekstiviestittää tai soittaa numeroon 040 553 5153.

Aikataulullisista syistä tunnistusten pitäisi tulla viimeistään tiistaina aamupäivällä, jotta ne ehtivät varmasti lehteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.