Ninni Mielonen Riihimäen Euronkankaasta kannustaa rohkeasti kokeilemaan vaatteisiin erilaisia kankaita ja kuoseja. – Varsinkin haastavampia kuoseja voi ensi alkuun olla vaikea nähdä vaatteena. Meiltä voi kysyä tarvittaessa neuvoja. Mia Lagström

Vaatteiden ompelu itse on tehnyt paluun – ”On hienoa nähdä, kuinka kangas alkaa elää vaatteena”

Mia Lagström

Riihimäen Eurokankaassa on riittänyt viime päivinä vilskettä ja vipinää. Yllättävän moni asiakkaista on paikalla vaatekangasasioilla.

– Ei vaatteiden ompelu ole mihinkään kadonnut. Päinvastoin, tuntuu että se on löydetty viime vuosina uudestaan. Varsinkin tänä keväänä kankaita ja ompelutarvikkeita on ostettu hurjia määriä, vaatetusalan artesaani ja artenomi Ninni Mielonen Riihimäen Euronkankaasta kertoo.

Erityisen paljon on kasvanut trikookankaiden menekki. Ennen trikoosta ommeltiin vaatteita lähinnä lapsille, mutta nyt aikuiset tekevät siitä vaateita myös itselleen. Mielonen ei ihmettele trikookankaan suosiota. Suomalaiset ovat leggins- ja tunikakansaa, joka arvostaa vaatteissa mukavuutta ja rentoutta. Monet arvostavat trikookankaassa myös sitä, että se on nopea ommella. Pienet virheet eivät siinä näy.

– Myös trikookangasta kannattaa silittää eri työvaiheessa.

Kuosivalinnoissa Mielonen kannustaa rohkeuteen ja leikkisyyteen.

– On hienoa nähdä, kuinka joku kangas alkaa elää vaatteena. Saattaa olla, ettei jokin kuosi näytä kangasrullassa miltään, mutta vaatteena se pääsee oikeuksiinsa.

Arvostus käsityöläisyyttä kohtaan on noussut.

Ninni Mielonen

Trikoon ohella vaatteita ompelevat suosivat puuvillamaista viskoosia. Siitä saa vaikka ihania maksimekkoja kesäksi. Nousevat trendi ovat myös suomalaisten suunnittelijoiden suunnittelemat kankaat.

Jos arkivaatteiden ompelu on tehnyt näyttävän paluun, on juhlavaatekankaita haettu tasaisesti kangaskaupoista jo pidemmän aikaa.

– Juhliin halutaan pitsiä ja satiinia ja ihania laskeutuvia kankaita sekä luonnonmateriaaleja silkkiä ja pellavaa. Polyesterikin on suosittu juhlavaatekangas nykyään, sillä se on kehittynyt ja hengittävämpää kuin ennen.

Jos omat ompelutaidot eivät riitä, viedään hankittu kangas ja materiaalit ompelijalle ja teetetään haluttu vaate.

– Arvostus käsityöläisyyttä kohtaan on noussut. Oli kyse sitten itse tehdystä tai ompelijalla teetetystä arvostavat ihmiset vaatteessa tuotannon läpinäkyvyyttä. Tietää tasan tarkkaan, missä vaate on tehty ja kuka sen on tehnyt.

Itse tehdyissä vaatteissa kiehtoo myös se, että saa juuri sen näköistä kuin haluaa.

– Kun pukeutuu vaatteisiin, joissa on hyvä olla, tulee parempi ja itsevarmempi olo. Tänä päivänä on muodikasta olla juuri sellainen kuin haluaa olla, Mielonen sanoo.

Vinkit ompeluun

Rohkeasti kokeilemaan

Kangaskaupoissa myydään kaavoja. Vaatteiden kaavoja löytyy myös alan lehdistä.

Hae vinkkejä somesta ompeluaiheisista blogeista ja käsityömessuilta.

Aloita helpoista malleista ja lisää vaikeusastetta sitä mukaa kuin opit.

Hanki hyvät välineet. Laadukas käytetty ompelukone on parempi kuin huonolaatuinen uusi.

Älä epäröi pyytää kangaskaupassa apua kangasvalintoja tehdessä.

Joustamatonta kangasta on ensi alkuun helpompi ommella kuin joustavaa.

Huolellisesti tekemällä syntyy hyvää laatua. Vaatetta kannattaa kokeilla ja silittää kesken eri työvaiheiden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt