Jäkälä, mutta mikä jäkälä? – mobiilisovellus auttaa tunnistamaan lajeja

Kun ihmiset oppivat tuntemaan eri lajeja, alkavat he Kari Lahden mukaan nähdä metsän puilta. – Ihminen on luonnostaa utelias ja tieto ruokkii ihmisen innostusta. Alkaa ymmärtää ja nähdä luonnon monimuotoisuuden. Mikko Heikkinen

Mia Lagström

Suomesta löytyy arviolta 48 000 eläin-, hyönteis- ja kasvilajia. Näistä ainoastaan 47 prosenttia tunnetaan kunnolla. Huoli onkin suuri, sillä lajeja katoaa kasvavalla vauhdilla.

– Suomessa oli kymmenen vuotta sitten uhanalaisia lajeja 10,5 prosenttia kaikista hyvin tunnetuista lajeista. Tällä hetkellä uhanalaisia lajeja on 2 667 eli 11,9 prosenttia kaikista hyvin tunnetuista lajeista. Osa lajeista häviää ennen kuin niitä ehditään kunnolla tutkia tai tuntea, Suomen Lajitietokeskuksen päällikkö Kari Lahti kertoo.

Lajiston monimuotoisuus on tärkeä asia.

– Monimuotoisuudesta puhuttaessa tärkeintä ei ole lajien numeerinen määrä, vaan ekosysteemien toimivuus. Pohjoinen havumetsävyöhyke ei ole yhtään vähäarvoisempi kuin sademetsä, vaikka lajeja on huomattavasti vähemmän.

Pienikin osa ekosysteemiä on tärkeä. Lahden mukaan usein kuulee ihmeteltävän, että onko sillä niin väliä, jos yksi laji häviää.

– Yksi laji voi olla kuitenkin oleellinen muille lajeille ja iso asia kokonaisuudelle, esimerkiksi kimalaisilla ja muilla pölyttäjillä on valtava merkitys ruokatalouden kannalta.

Ihminen on luonnostaa utelias ja tieto ruokkii ihmisen innostusta.

Yksittäisten lajien lisäksi uhanalaisia saattava olla kokonaiset ekosysteemin osat, esimerkiksi luonnontilaiset suot ovat vähentyneet Suomessa suurissa määrin ojituksen, turpeen noston ja maankäytön seurauksena. Lahden mukaan Suomessa tehdään onneksi hyviäkin asioita. Yksi iso edistysaskel on Ympäristöministeriön Helmi-ohjelma, jonka avulla pyritään palauttaman uhanalaisia elinympäristöjä.

Myös Suomen Lajitietokeskus tekee tärkeää työtä. Se on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana kansalliseksi palveluksi, joka kokoaa ja jakaa tietoa eliölajeista tutkijoille ja viranomaisille. Keskuksesta vastaa Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, joka on osa Helsingin yliopistoa.

Toukokuussa Lajitietokeskus aloitti yhteistyön iNaturalist-havaintopalvelun kanssa. Puhelimeen asennettu sovellus auttaa tunnistamaan lajin valokuvan perusteella. Sovellus hyödyntää tekoälyä ja antaa tietoa, mikä laji on kyseessä. Jos tekoäly ei tunnista lajia, tulevat palvelussa mukana olevat asiantuntijat hätiin.

– Voit saada tarkan tiedon havainnosta, jonka itse osaat tunnistaa vain esimerkiksi jäkäläksi.

Lahden mukaan ihmiset alkavat nähdä metsän puilta, kun he oppivat tuntemaan eri lajeja.

– Ihminen on luonnostaa utelias, ja tieto ruokkii ihmisen innostusta. Alkaa ymmärtää ja nähdä luonnon monimuotoisuuden. Palvelun avulla myös Lajitietokeskus saa erittäin tärkeää tietoa tehdyistä lajihavainnoista ja missä paikoissa lajeja esiintyy, Lahti kiittelee.

Palvelussa on huomioitu sensitiiviset lajit, esimerkiksi uhanalaisten haukkojen pesähavainnot tulevat Lajitietokeskukselle, mutta suurelle yleisölle tarkkoja havaintopaikkoja ei ilmoiteta, jotta ne saavat olla rauhassa.

Tunnista lajit

iNaturalist älypuhelin-sovellus

iNaturalist-sovelluksen voi ladata puhelimeen sovelluskaupasta. iNaturalist auttaa tunnistamaan kasveja, eläimiä ja sieniä valokuvista.

iNaturalistia ylläpitävät California Academy of Sciences ja National Geographic Society. Suomessa yhteystyökumppanina on Suomen Lajitietokeskus, jonka kautta iNaturalistilla kirjatut havainnot ovat tutkijoiden ja viranomaisten käytettävissä.

Lisää tietoa suomalaisista lajeista www.laji.fi ja uhanalaisista lajeista www.punainenkirja.laji.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias nainen? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 11. Hyvinkäällä tähän mennessä yhteensä 69 koronatartuntaa – koko maassa lähes 7 300 varmistettua tapausta
 12. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 13. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 14. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa
 15. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.