Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä yritys palkannut jo 200 eläkeläistä avuksi koteihin ja yrityksiin – hyvinkääläisidean tavoitteena tuhansia työpaikkoja ympäri Suomea

Mistä löytää apua kaukana asuvalle ikääntyvälle vanhemmalleen tai kuka jelppaisi silloin tällöin kiireisen yritäjäperheen arjessa?

– Ja ketkä olisivat kokeneita ja luotettavimpia työntekijöitä, jotka voi lähettää ihmisten koteihin? esitti aikoinaan kysymyksen myös omassa elämässään hyvinkääläinen Ulla-Maija Soininen.

Vastaus kysymyksiin on: eläkeläiset!

Soininen on tätä nykyä työnantajana noin 200 eläkeläiselle, jotka työskentelevät monilla paikkakunnilla pääkaupunkiseudulla sekä mm. Riihimäen, Turun ja Tampereen seudulla.

Soininen sai yritysideansa yrittäessään löytää apua 900 kilometrin päässä yksin omakotitalossa asuvalle äidilleen. Pohdittavana oli paitsi luotettavuus myös avun hinta.

– Vanhemmat ihmiset eivät ole oppineet ostamaan palveluita – moni pitää sellaista "törsäämisenä". Palvelun pitää olla sen hintaista, että laihialainenkin sen ostaisi! nauraa Soininen ja myöntää, että sitä sukujuurta on hänessäkin.

Tarve saada apua kohtaa tässä ajassa monen eläkeläisen halun olla yhä hyödyksi ja saada samalla pientä lisätienestiä eläkkeen päälle.

Tästä kertoo se, kun Soininen alkajaisiksi laittoi lehteen ilmoituksen, jossa hän ilmoitti palkkaavansa kymmeniä eläkeläisiä, mukaan ilmoittautui heti sata.

– Vanhin oli 90-vuotias, jonka tosin jouduin käännyttämään pois. Työntekijöidemme ikähaitari on 55–80, iso osa kuuluu junioriosastomme eli noin 60-vuotiaisiin.

Konseptin houkuttavuus pohjaa vapauteen valita, mitä ja milloin haluaa tehdä. Raamit ovat samantapaiset kuin vapaaehtoistyössä, paitsi että Onnexi Oy:n listoilla työstä myös maksetaan.

– Enemmistö heistä on käytännön alan ammattilaisia; rakennusmiehiä, hoitajia, laitoshuoltajia, toimistotyöntekijöitä. Akateemisia koulutettuja on vähemmän.

Samaten tehtävien skaala on laaja.

– Piha- ja puutarhatyöt työllistävät tällä hetkellä eniten. Kotisiivous on sellainen sisäänheittopalvelu, sillä seuranpitoon suomalainen ei herkästi pyydä, vaikka monet työntekijät toivoisivat pääsevänsä tekemään myös sitä.

Käytännössä hyväksi havaitusta työntekijästä tulee kuitenkin luottohenkilö, jota asiakas alkaa kysyä pian myös muihin puuhiin.

– Meidän vahvuus on, että tyypillisesti yrityksestä pystyy ostamaan tietyn palvelukokonaisuuden, meillä tehdään melkein mitä vain.

Vaikka puiden kaadosta pieniin remontteihin.

– Toiveena on, että töitä voisi tehdä 4-8 tuntia viikossa.

Hänen mukaansa on myytti, ettei eläkeläisenä voisi ansaita; ennakonpidätys eläkkeen yli menevästä osasta on noin 15-25 %.

Töitä pystyy tekemään myös työpareina.

– Paikalle voi mennä vaikka puutarhuri ja monitoimimies.

Asiakkaiden ja työkavereiden myötä saa siten myös uusia ihmissuhteita.

Anne ja Venla-koira ovat työpari

– Tällainen työ on minulle elämän lanka – olen niin sosiaalinen ihminen, iloitsee Onnexissa lokakuussa aloittanut riihimäkeläinen 57-vuotias Anne Elo.

Hän on työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta pystyy yhä tekemään yhtä sun toista. Ja lisätienesti on hyväksi.

Elo tekee kuukaudessa keskimäärin 44 tuntia. Hänellä on jo kolme vakituista työkohdetta.

– Teen kotitöitä ikääntyneille, mutta koronan vuoksi ne tehtävät ovat katkolla. Nyt olen toimistotöissä yrityksessä.

Ja työparina on Venla-koira, joka ilahduttaa kaikkia kodeissa ja toimistossa.