Tämä yritys palkannut jo 200 eläkeläistä avuksi koteihin ja yrityksiin – hyvinkääläisidean tavoitteena tuhansia työpaikkoja ympäri Suomea

Ulla-Maija Soinisen Onnexissa työskentelee myös riihimäkeläinen Anne Elo Venla-koiransa kanssa. Pia Herme
Pia Herme

Pia Herme

Mistä löytää apua kaukana asuvalle ikääntyvälle vanhemmalleen tai kuka jelppaisi silloin tällöin kiireisen yritäjäperheen arjessa?

– Ja ketkä olisivat kokeneita ja luotettavimpia työntekijöitä, jotka voi lähettää ihmisten koteihin? esitti aikoinaan kysymyksen myös omassa elämässään hyvinkääläinen Ulla-Maija Soininen.

Vastaus kysymyksiin on: eläkeläiset!

Soininen on tätä nykyä työnantajana noin 200 eläkeläiselle, jotka työskentelevät monilla paikkakunnilla pääkaupunkiseudulla sekä mm. Riihimäen, Turun ja Tampereen seudulla.

Soininen sai yritysideansa yrittäessään löytää apua 900 kilometrin päässä yksin omakotitalossa asuvalle äidilleen. Pohdittavana oli paitsi luotettavuus myös avun hinta.

– Vanhemmat ihmiset eivät ole oppineet ostamaan palveluita – moni pitää sellaista "törsäämisenä". Palvelun pitää olla sen hintaista, että laihialainenkin sen ostaisi! nauraa Soininen ja myöntää, että sitä sukujuurta on hänessäkin.

Tarve saada apua kohtaa tässä ajassa monen eläkeläisen halun olla yhä hyödyksi ja saada samalla pientä lisätienestiä eläkkeen päälle.

Tästä kertoo se, kun Soininen alkajaisiksi laittoi lehteen ilmoituksen, jossa hän ilmoitti palkkaavansa kymmeniä eläkeläisiä, mukaan ilmoittautui heti sata.

– Vanhin oli 90-vuotias, jonka tosin jouduin käännyttämään pois. Työntekijöidemme ikähaitari on 55–80, iso osa kuuluu junioriosastomme eli noin 60-vuotiaisiin.

Konseptin houkuttavuus pohjaa vapauteen valita, mitä ja milloin haluaa tehdä. Raamit ovat samantapaiset kuin vapaaehtoistyössä, paitsi että Onnexi Oy:n listoilla työstä myös maksetaan.

– Enemmistö heistä on käytännön alan ammattilaisia; rakennusmiehiä, hoitajia, laitoshuoltajia, toimistotyöntekijöitä. Akateemisia koulutettuja on vähemmän.

Samaten tehtävien skaala on laaja.

– Piha- ja puutarhatyöt työllistävät tällä hetkellä eniten. Kotisiivous on sellainen sisäänheittopalvelu, sillä seuranpitoon suomalainen ei herkästi pyydä, vaikka monet työntekijät toivoisivat pääsevänsä tekemään myös sitä.

Käytännössä hyväksi havaitusta työntekijästä tulee kuitenkin luottohenkilö, jota asiakas alkaa kysyä pian myös muihin puuhiin.

– Meidän vahvuus on, että tyypillisesti yrityksestä pystyy ostamaan tietyn palvelukokonaisuuden, meillä tehdään melkein mitä vain.

Vaikka puiden kaadosta pieniin remontteihin.

– Toiveena on, että töitä voisi tehdä 4-8 tuntia viikossa.

Hänen mukaansa on myytti, ettei eläkeläisenä voisi ansaita; ennakonpidätys eläkkeen yli menevästä osasta on noin 15-25 %.

Töitä pystyy tekemään myös työpareina.

– Paikalle voi mennä vaikka puutarhuri ja monitoimimies.

Asiakkaiden ja työkavereiden myötä saa siten myös uusia ihmissuhteita.

Anne ja Venla-koira ovat työpari

– Tällainen työ on minulle elämän lanka – olen niin sosiaalinen ihminen, iloitsee Onnexissa lokakuussa aloittanut riihimäkeläinen 57-vuotias Anne Elo.

Hän on työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta pystyy yhä tekemään yhtä sun toista. Ja lisätienesti on hyväksi.

Elo tekee kuukaudessa keskimäärin 44 tuntia. Hänellä on jo kolme vakituista työkohdetta.

– Teen kotitöitä ikääntyneille, mutta koronan vuoksi ne tehtävät ovat katkolla. Nyt olen toimistotöissä yrityksessä.

Ja työparina on Venla-koira, joka ilahduttaa kaikkia kodeissa ja toimistossa.

Onnexi Oy

Ainutlaatuinen malli

Riihimäellä n. 10, Hausjärvellä ja Lopella muutamia työntekijöitä. Toiminta vireillä Hyvinkäällä.

Tavoite: palkata tuhansia eläkeläisiä ympäri Suomen.

Toiminta pelaa HAMK:n Riihimäen IT-opiskelijoiden kehittämällä nettisovelluksella. Siellä pyörivät tilaukset, ja sieltä työntekijät voivat tarkistaa tekemänsä tunnit. Toimistoa ei ole, kirjanpitotyötkin hoitaa eläkeläinen.

Palkkataso määräytyy työn ammatillisen vaativuuden mukaan. Alin tuntipalkka 11,5 e. Myös iltalisä ja korvaus omien välineiden käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 15. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.