Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara

Leo Silolahdella on yhä tallessa esite, jota jaettiin laajalti hyvinkääläisille syksyllä 1973 ennen kuntokeskuksen avaamista. Kuvassa yksityiskohta esitteestä. -

Laura Ääri

Olet joskus käynyt kuntoilemassa Eskokreetassa Hyvinkäällä? Entä satuitko olemaan paikalla tammikuussa 1974, kun Tapio Rautavaara esiintyi kuntokeskuksen väelle paikan avajaisissa? Mukana oli lauluyhtye Seidat.

Jos olet, ja jos tilaisuudesta sattuisi olemaan kuva-aineistoa, älä epäröi ottaa yhteyttä urheilutoimittaja Leo Silolahteen. Hän nimittäin oli paikalla, mutta kuvia hänellä ei ole.

Lienee syytä selittää hiukan. Mihin kuvia tarvitaan?

– Kuntokeskuksen ensimmäisinä ohjaajina toimivat Veli-Pekka Kiviharju ja Ulla-Maija Tamminen sekä allekirjoittanut. Olin paikalla tuolloin, ja nyt etsin kuvia tilaisuudesta, koska haluaisin tarjota niitä loppusuoralla olevaan kirjaan Rautavaarasta.

– Ilmestyvä kirja on Hannu Ignatiuksen ja Tom Lindblomin toimittama Tapsa – koko kansan reissumies, joka kootaan Tapsan aikalaisten muistelmista, Silolahti kertoo.

Itse asiassa se tiedetään, että tilaisuudesta on ainakin yksi kuva. Se on julkaistu Hyvinkään Sanomissa. Silolahti otti yhteyttä Aamupostin toimitukseen kysyen josko originaalikuva löytyisi, mutta yhteistuumin syntyi toteamus, että tähän hätään kuvaa ei Aamupostin – eli edeltäjien Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien – arkistosta löydy.

Ajan kanssa, ehkä, mutta nyt on kiire. Kirjan on tarkoitus ilmestyä jo elokuussa, ja Silolahden pitäisi päästä tarjoamaan kuvaa melkeinpä heti. Siksi Silolahti vetoaa hyvinkääläisiin ja kertoo tilaisuudesta ja Eskokreetasta hiukan lisää:

– Tilaisuudessa oli väkeä paljon ja tunnelma oli odottava. Hyvinkäällehän oli saatu ensin upea uimahalli, ja sitten upea kuntosali. Teimme suorastaan pioneerityötä tällä yhdistelmällä.

Silolahti itse päätyi Hyvinkään kuntokeskus Eskokreetasta lopulta muille urille. Liikunnanohjaajasta tuli tunnettu tv-kasvo, kun hän juonsi urheilu-uutisia Tulosruudussa.

Vielä yksi pohdinta: mistä kuntokeskukselle nimi Eskokreeta? Nummisuutareista, kaiketi? Aleksis Kiven teoksessahan hiukan simppeliltä mutta vilpittömältä vaikuttava nuorimies on menossa kauniin Kreetan kanssa yhteen – monellakin tasolla.

– Nimi oli hyvä ja paikallinen, ja molemmille sukupuolille sopiva – kuten salikin. Ei ollut silloin vielä fitness-nimitys käytössä, Silolahti sanoo napakasti.

Silolahteen voi ottaa yhteyttä 0400412606 tai leosilolahti@gmail.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 15. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.