Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Viikon ruoka: Juhlakeikat ovat hausjärveläisen pitopalveluyrittäjän Anne-Mari Lehtosen intohimo: "Hausjärven ja Riihimäen seuduilla pitäydytään enemmän perinteissä ruuissa"

Viikon ruoka: Pito-Piiat tuovat juhliin makua ja näköä.

Anne-Mari Lehtosen mukaan parasta pitopalveluyrittäjänä olemisessa ovat juhlat ja asiakkaat. – Tykkään tehdä ruokaa ja olla mukana erilaisissa tilaisuuksissa. Juhlakeikat ovat intohimoni. Mia Lagström

Mia Lagström

Hausjärveläinen pitopalveluyritys Pito-Piiat on tarjoillut syötävää juhlaväelle jo vuodesta 1987.

– Äitini perusti yrityksen aika lailla näihin aikoihin Mailan päivänä, nykyisin toimintaa pyörittävä Anne-Mari Lehtonen kertoo.

Tällä hetkellä korona on lähes tyhjentänyt kalenterin, mutta toimintaa ei ole keskeytetty missään vaiheessa. Lehtonen toivoo, että rajoitusten lieventymisten myötä alettaisiin järjestää pienimuotoisia tilaisuuksia ja illanviettoja.

– Vaikka pienempiä ulkojuhlia. Tykkään tehdä ruokaa ja keikat ovat intohimoni.

Suomalaisessa pitopöydässä korostuvat vahvasti perinteet. Lehtosen mukaan asiakkaat saattavat olla ensi alkuun kiinnostuneita kokeilemaan jotain erilaista. Hetken asiaa mietittyä pöytään halutaan kuitenkin tutut paistit ja savukalat.

– Paikkakunta toki vaikuttaa. Hausjärven ja Riihimäen seuduilla pitäydytään enemmän perinteissä. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla halutaan enemmän vaikkapa aasialaisia tai välimerellisiä makuja.

Vaikka menu on perinteinen, ei se tarkoita sitä, että on jämähdetty menneisiin aikoihin. Pientä muutosta on tapahtunut koko ajan, muun muassa salaattien kohdalla.

– Tukevien pastasalaattien sijaan tänä päivänä halutaan kevyempiä ja raikkaampia vihersalaatteja. Pito-Piikojen salaateista suosittuja ovat muun muassa kotijuusto-mustikka-vihersalaatti tai halloumi-mansikka-granaattiomenasalaatti.

– Salaattiin ei tarvitse aina laittaa sitä tavallista amerikansalaattia. Kokeile vaikka pinaatinlehtiä, rucolaa ja herneenversoja.

Suosittuja juhlaruokia ovat myös poro-piparjuurituulihatut, savumuikut, kylmäsavulohirullat ja liharuoista yrteillä marinoitua routapaisti.

– Aura-pekoni-herkkusienet sopivat hyvin kesän grillijuhliin. Ne eivät tarvitse seurakseen välttämättä kuin salaatin.

Makeista herkuista Pito-Piikojen ykkösherkku on sitruuna-valkosuklaajuustokakku sekä suolakinuskijuustopiirakka.

– Kerran sitä tilanneet haluavat sitä myös jatkossa.

Lehtosen mukaan vaikka perinteinen mansikkakermakakku kuuluu edelleen asiaan, halutaan nykyään leivonnaisilta raikkautta ja näyttävyyttä.

– Makeat herkut eivät saa olla enää yltiömakeita. Niissä pitää olla kotitekoisuuden tuntu. Tänä päivänä ei myöskään riitä, että on hyvää, ruoan pitää olla myös viimeisen päälle näyttävän näköistä. Kondiittorimme ovatkin varsin taitavia.

Herkkuja kesän kahvihetkiin

Gluteeniton suklaakakku

Taikinaan tulee 120 g voita, 1,5 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 4 kpl kananmunia, 220 g tummaa suklaata sulana ja 4,5 dl mantelijauhetta.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahtoon.

Lisää sulatettu suklaa ja mantelijauhe.

Lopuksi sekoita varovasti joukkoon vaahdotetut valkuaiset. Paista 160 asteessa noin 30–40 min.

Koristele suklaa- ja valkosuklaaraidoilla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut