Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut

Kaupunkineuvos Tauno Kirves. Ari Peltonen

Laura Ääri

Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Tauno Kirves on kuollut. Asiasta kertoi Aamupostille hänen omaisensa. Tauno Kirves menehtyi 13. toukokuuta hoivakodissa Hyvinkäällä sairastettuaan pitkään. Hän oli 77-vuotias.

Tauno Kirves toimi Hyvinkään kaupunginjohtajana vuosina 1989-2006. Poliittiselta taustaltaan hän oli sosialidemokraatti.

Kirves valmistui ylioppilaaksi 1961 ja valtiotieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta 1968. Hän toimi ennen Hyvinkäälle tuloaan Kymenlaakson seutukaavaliiton tutkijana, seutukaavasihteerinä ja osastopäällikkönä sekä Kotkan suunnittelupäällikkönä.

Hyvinkään kaupunginjohtajana hän aloitti 1989. Aamupostin arkistosta löytyvässä eläköitymishaastattelussa vuonna 2006 kerrotaan kaupunginjohtajauran alkuvaiheesta seuraavaa: "Kun Tauno Kirves aloitti Hyvinkään kaupunginjohtajana 1989, hän luuli tulleensa dynaamiselle paikkakunnalle. Totuus paljastui parin vuoden jälkeen strategiaa kirjoitettaessa".

Jutun mukaan Kirves olisi halunnut kaupungin tavoittelevan puolen tai yhden prosentin vuotuista väkiluvun kasvua, mutta laman ja investointipaineiden pelästyttämät poliitikot halusivat vain varautua siihen.

– Hyvinkää ei ole koskaan pitänyt melua itsestään, Kirves sanoi tuolloin, vuonna 2006.

Vuosien mittaan yhteinen sävel sopivasta kasvuvauhdista löytyi.

Lukuisten arkistojuttujen perusteella "rimpuilu laman kynsissä on Kirveen uran avainkokemuksia". Oma lukunsa oli kaupungin keskustan kaupallinen kehittäminen kaikkine käänteineen. Eräässäkin haastattelussa hän luetteli kauppakeskushankkeet parin vuosikymmenen ajalta – Hangonsilta, torin ympäristö, Aseman koulutontti – ja sanoi, "että jos nyt aiottu paikka ei kelpaa, kaupan keskustahakuisuuden keinot ovat lopussa". Kirves viittasi nykyisen Willan kortteliin, jossa aikanaan sijaitsi kaupungintalo.

– Tämä on eniten hyvinkääläisten elämään vaikuttanut asia, hän kertasi haastattelussa uraansa.

Lopulta Willa rakentui.

Kaupunginjohtaja Kirveen erityiseksi meriitiksi luetaan nykyisen Villatehtaan olemus ja rooli. Alusta pitäen Kirves ajoi entisen villatehtaan ostamista valtiolta kaupungille kehittämiskohteeksi, todettiin Aamupostin jutussa vuonna 2006. "Miljöö ei ole vieläkään valmis, mutta odottakaapa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta" jutussa todettiin toimittajan suulla.

– Historia tulee osoittamaan, että se oli hyvä ratkaisu, Kirves sanoi jutussa ja viittasi vuonna 1997 tehtyyn kauppaan.

Siviilielämässään ja eläkepäivinään Kirves harrasti muun muassa mökkeilyä Jaalassa sekä ajoittain myös asuntoautoilua.

Aamuposti julkaisee Tauno Kirveestä laajemman muistokirjoituksen lähipäivinä. Mikäli Aamupostin lukijat haluavat jakaa muistojaan entisestä kaupunginjohtajasta, niitä voi lähettää toimituksen osoitteeseen toimitus.aamuposti@media.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 9. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 15. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.