Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Viikon laji: Cheerleadingiä voi kukin harrastaa tasollaan: "Hyvää kokonaisvaltaista kuntoilua"

Viikon laji: Cheerleadingissä jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on.

Hyvolin Blackwings-joukkue Super Cheer -kisoissa marraskuussa 2019. Tero Wester

Mia Lagström

Kun hyvinkääläinen Saana Aho kertoo olevansa cheerleading-valmentaja, kysytään häneltä usein, että minkä jääkiekkojoukkueen kannustusryhmää hän valmentaa?

– Cheerleadingiä pidetään katsojien viihdyttämisenä. Sitä ei nähdä kilpailu-urheiluna. Moni ei pidä sitä edes urheiluna. Heille sanon, että tervetuloa treeneihin, Aho naurahtaa.

Cheerleading on monipuolinen, akrobaattinen ja vaativa joukkuelaji, jonka kisaohjelmaan kuuluu ilma- ja permantoakrobatiaa, nostoja, heittoja. Tuomarit arvostelevat tekniikkaa, vaikeustasoa ja näyttävyyttä.

– Kun mukana kilpailuissa saattaa olla reilut 30 joukkuetta, on sillä suuri merkitys, mikä joukkue jää tuomareiden mieleen. Suomalaiset ovat pärjänneet lajissa hyvin. Naistensarjassa on saatu jopa kaksi maailmanmestaruutta.

Kilpailuohjelman harjoitteleminen aloitetaan viisi kuukautta ennen kisoja. Kisaohjelman kesto on kokonaisuudessaan kaksi ja puoli minuuttia, mikä on yllättävän pitkä aika, kun hengähdystaukoja ei ole.

Liikunnallisen osuuden lisäksi kisaohjelmaan kuuluu huuto-osuus, jossa kannustetaan omaa joukkuetta.

– Huuto-osuuden tehtävänä on innostaa yleisö mukaan. Se tulee selvimmin amerikkalaisesta jalkapallosta, josta laji on saanut alkunsa, Aho kertoo.

Kun nostellaan ja heitellään samankokoisia joukkuekavereita ilmaan, ei homma ole helppoa. Laji vaatiikin hyvää kuntoa, fysiikkaa ja tekniikkaa.

– Tarkoitus on tehdä siitä helpon näköistä. Tämä vaatii paljon töitä.

Cheerleadingissä voi kilpailla kolmessa eri ikäluokassa: minit 8–12-vuotiaat, juniorit 12–16-vuotiaat ja aikuiset yli 15-vuotiaat.

Harrastetoimintaa on myös nuoremmille ja vanhemmille.

Vaikka laji on kovimmalla tasolla kieltämättä vaativaa, sopii se Ahon mukaan ihan kaikille kuntoon ja kokoon katsomatta.

– Valmentaja suunnittelee treenit ryhmän taitotason ja kunnon mukaan. Laji on hyvää kokonaisvaltaista kuntoilua ja kunto kehittyy treeneissä. Pienemmät aloittavat liikunnan ja leikin kautta, vanhemmat tekevät fysiikkaharjoituksia.

Ahon mukaan hänelle valmentajana tärkeintä on, että jokaista harrastajaa tuetaan yksilönä.

– Jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on.

Näyttävä laji

Cheerleading

Cheerleading on vauhdikas ja näyttävä kilpaurheilulaji, johon kuuluu ilma-akrobatia eli pyramidit, nostot sekä korkeat heitot, permantoakrobatia sekä omalle joukkueelle suunnatut kannustushuudot.

Cheerleadingissä voi kilpailla kolmessa eri ikäluokassa: minit 8–12-vuotiaat, juniorit 12–16-vuotiaat ja aikuiset yli 15-vuotiaat.

Hyvinkäällä cheerleadingiä voi harrastaa Hyvolissa (Hyvinkään voimistelu ja liikunta). Lisää tietoa www.hyvoli.fi.

Riihimäellä lajitreenejä järjestää Rivoli. Lisää tietoa www.riihimaenvoimistelujaliikunta.fi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut