Viikon ruoka: Hyvinkään Oma Panimo haluaa tarjota vastatölkitettyä olutta: "Haluan tehdä oluita, joista hyvinkääläiset pitävät"

Viikon ruoka: Oluissa arvostetaan käsityöläisyyttä.

Oma Panimo Hyvinkää lanseerasi keväällä Tahko-oluen. – Se piti saada markkinoille keväällä, mutta sitten tuli korona. Aloitamme myynnin, kun Tahkon pelit alkavat. Tahko-olut on kesäisen raikas ja täyteläinen golden ale -tyyppinen olut, paikallinen panija Tomi Kaartinen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkään Omassa Panimossa syntyy seitsemää eri sorttia olutta joukossa niin lageria, IPAA, pale alea, vehnäolutta. Paikallisen panijan Tomi Kaartisen mukaan kaikki sai alkunsa yksinkertaisesti kiinnostuksesta oluita kohtaan.

– Jonkun sortin palo tässä hommassa pitää olla.

Oluissa Kaartista kiehtoo oluen pitkät perinteet sekä tietenkin niiden rikas ja vaihteleva makumaailma.

– Pidän laajalla skaalalla erityyppisistä oluista. Kärkipäässä ovat kuitenkin vahvasti humaloidut oluet, joissa on paljon eri makuja humalasta riippuen.

Humalan lisäksi oluen makuun vaikuttavat valitut maltaat sekä tietenkin itse valmistusprosessi.

– Laitteiden puhtaus on erittäin tärkeää, ettei tule mitään sivumakuja. Laitteiden puhdistamiseen ja hygieniasta huolehtimiseen menee jopa 70 prosenttia työajasta, Kaartinen kertoo.

Oman Panimon toiminnan lähtökohtana on valmistaa oluita kohtuullisen pieniä eriä, jotta niiden kierto on nopeaa.

– Haluan tarjota tuoretta vastatölkitettyä olutta.

Oluen valmistus vaatii tarkkuutta ja keskittymistä, etenkin keitto- eli panopäivinä.

– Myös mittasuhteet ovat tärkeät. Vaikka tehdään isoja määriä, ei voi olla sinne päin. Reseptiikka on tarkkaa.

Kaikki vaiheet tehdään paikanpäällä omassa panimossa. Ensin jauhetaan mallasmyllyssä maltaat. Sen jälkeen maltaat sekoitetaan veteen, mäskätään mäskiastiassa, kirkastetaan ja keitetään.

– Keittoaika on tunnista eteenpäin olutlaadusta riippuen.

Keittämisen jälkeen kirkastetaan toistamiseen. Käyminen tapahtuu isoissa tankeissa. Aikaa koko prosessissa maltaan jauhamisesta tölkitykseen menee noin kuukausi.

Kaartisen mukaan kiinnostus käsityöläisoluita kohtaan on ollut suuressa kasvussa. Makumieltymykset kehittyvät ja muuttuvat.

– Viime aikojen ilmiö on ollut karvaiden sour-tyyppisten oluiden suosion kasvu. Toistaiseksi niiden kuluttajakunta on kuitenkin vielä niin pientä, että sille tielle en ole itse lähtenyt. Täytyy katsoa, miten hyvinkääläisten makuhermot kehittyvät. Omilla mieltymyksillä ei ole väliä. Haluan tehdä oluita, joista hyvinkääläiset pitävät.

Tällä hetkellä Oman Panimon tuotteista suosituin on voimakkaasti humaloitu IPA.

– Trooppinen IPA maistuu kesää kohti mentäessä.

Muunkin kuin makkaran kanssa

Olutta ja suklaata

Makkara ja olut kuuluvat yhteen, mutta olut sopii muidenkin ruokien seuraksi.

Kalan ja kasvisruokien kanssa käyvät vaaleat kevyesti humaloidut oluet.

Kanan kanssa sopivat myös pirteät vehnäoluet.

Liharuokien kanssa maistuvat voimakkaat perinteiset oluet, esimerkiksi pataruokien ja pitkään haudutettujen liha ruokien hyvä kyytipoika on tumma lager.

Tummaa ja vahvaa lageria kannattaa kokeilla myös jälkiruokien kanssa. Tumma olut ja tumma suklaa ovat oiva kombo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.