Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tervakoskelaisen Yaya-tamman ensimmäinen jälkeläinen on ollut vauhdikas syntymästään saakka: ”Jos Usko ei syö, se vetää rallia”

Varsan elämää: Usko on Riihimäen raveissakin hienosti juosseen Yayan jälkeläinen.

Nanna Salosen mukaan tärkeintä hevosjalostuksessa on emälinja. – Emälinjassa pitää olla hyviä juoksijoita. Nanna Salonen

Mia Lagström

Reippaan Usko-orivarsan päivät kuluvat laitumella yhdessä emän kanssa.

– Jos Usko ei syö, vetää se rallia laitumella. Kaikkea pitää maistaa ja tutkia, varsan omistajat Petri Kuossari ja Nanna Salonen kertovat.

Uteliaskin pieni orivarsa on. Riimun solmut aukeavat hampailla sujuvasti ja emää on välillä kiva härnätä.

– Se koettaa hakea painikaveria, Salonen naurahtaa.

Uskon emä on Riihimäen raveissakin hienosti juosseen lämminveritamman Yayan ensimmäinen jälkeläinen. Salosen mukaan hänelle oli selvää, että hän haluaa Yayan varsan.

Yayan emän emä on Houston Laukon täyssisko. Yayan suvussa on myös paljon hyviä juoksijoita.

– Hyvän emälinjan lisäksi tärkeää hevosjalostuksessa on hyvä rakenne ja luonne. Varsan isäksi valikoitui Lexus Font. Vaihtoehtoja ei ollut paljon. Monen muun kanssa sukusiitosaste olisi noussut liian korkeaksi. Lexus Font oli myös lähellä, joten pääsin katsomaan sitä livenä.

Usko näki päivänvalon maaliskuun viimeisenä päivänä. Salosen mukaan synnytys oli kuin suoraan oppikirjasta.

– Tamma söi heinää, kun sikiövesi tuli. Tämän jälkeen varsa syntyi 25 minuutissa. Jos olisin seurannut talliin asennettua valvontakameraa tunnin välein, olisi syntymä mennyt minulta kokonaan ohi.

Usko oli heti reipas ja valmiina tutkimaan maailmaa.

– Varsa moikkasi etujaloillaan emälle, kun takajalat olivat vielä emän sisällä, Kuossari naurahtaa ja kiittelee Yayaa hyväksi äidiksi.

– Hän on huolehtivainen, mutta osaa pitää myös kuria, kuten orivarsan kanssa pitääkin.

Usko on Nanna Salosen viides kasvatti. Parasta kasvatustoiminnassa on hänen mukaansa touhuaminen varsojen kanssa.

– On hienoa nähdä, kuinka varsa kehittyy joka päivä.

Salosen mukaan varsa totutetaan mahdollisimman nopeasti erilaisiin hoitotoimenpiteisiin.

– Olemme opetelleet seisomaan paikoillaan ja kulkemaan riimussa. Joka päivä myös harjaamme sitä sekä nostelemme ja putsaamme sen kavioita. On tärkeää, että varsa oppii luottamaan ihmisiin.

Reilun vuoden iässä aloitetaan totuttautuminen valjaisiin ja kärryihin. Varsinainen valmennus alkaa 1,5–2-vuotiaana. Millainen tulevaisuus varsalla on, on Salosen mukaan vaikea sanoa.

– Hyvä rakenne ja luonne antavat hyvät edellytykset. Vasta tosi toimissa näkee kuitenkin hevosten hyvyyden juoksijoina. Aika näyttää.

Yayan ensimmäinen varsa

Salosen viides kasvatti

Nanna Salonen on tervakoskelainen harrasteravivalmentaja. Salosen elämän hevonen on ollut Dayhill’s Pride, joka sijoittui oman ikäluokkansa Villimiehen Tammakilvan finaalissa 25.9.1999 kuudenneksi ja voitti 1.6.2000 Jokimaalla Custom Racing Cup finaalin.

Vuodet 2016–2018 Salonen valmensi puolisonsa Petri Kuossarin kanssa omistamaansa Yayaa. Nykyisin Yaya toimii siitostammana.

Yayan ensimmäinen varsa Usko – viralliselta nimeltään Uncut Gem – syntyi 30.3.2020.

Varsan isä on Lexus Font.

Usko on Salosen viides kasvatti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut