Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Metsänhoidon ylähakkuusta kiinnostuneita tutustui avohakkuun vastakohtaan.

Hakkuukoneen monipuolista työtä seurasivat jo kaadetuilla puilla Arvometsän Jussi Saarinen (vas.), Pirkko Sainio ja Koskitukin korjuu- ja kuljetusesimies Panu Kuotola. Kari-Veli Lehtonen

toimitus

LOPPI | Rahapuu on monille tuttu tanakka viherkasvi, mutta Hirvijärven takaisessa Sampo Mannisen metsässä kiinnostuneille oli katsottavana kymmenkunta tukkipuuta eurohinnat kyljessään. Ennen ylähakkuun raivausnäytöstä saattoi esimerkkipuista havaita tukkipuun suuren arvon kuituun verrattuna.

Metsäpalvelu Arvometsä Oy:n Jussi Saarinen opasti tutustujat ”rahakuusien” ääreen. Yksittäisen puun kappalehinnat olivat nähtävissä.

Kun 12 cm:n halkaisijan kuusi toisi kahden euron tilin, niin mitä paksumpaa puuta sahalle matkaisi, sitä enemmän puusta rahaa kertyisi.

Liikennemerkkien kaltaiset punaiset ”hintalaput” puissa vinkkasivat: 7 euroa (18 cm:n puu), 14 (21 cm), 17 (28 cm), 46 (34 cm) ja hintavin puista, 37 cm:n tukki toisi jo 56 euroa. Vertailu kuitupuuhun oli helppo tehdä.

–Arvopuun perustaja Timo Kujala tuli tutuksi toimiessaan työsarani tavoin AV-alalla. Kun hän tiesi metsätilastani, niin hän myöhemmin metsäpalveluyrittäjänä suositteli puiden myymistä kuitupuun sijaan ylähakkuuna tukkeina.

–Kun jo isäni oli metsää hoitanut samalla tavalla, niin viime kesänä tilasin 12 hehtaarin alueelle leimikon hoidon ylähakkuulla, viestintäalan yrittäjä Sampo Manninen kertoi.

Nelikymmenvuotiaassa viljelymännikössä oli satavuotiaitakin kuusia. Järvelässä toimivan Koskitukin sahan hakkuukoneenkuljettaja Esa Sinkkosen työnäytöstä seurattiin mielenkiinnolla.

Koneen jälkiä peittyi murskaantuviin kuusenoksiin, jotka ravintolisänsä ohella suojelevat kasvuun jätettyjen puiden juuria. Liikaa pakkasta ei ollut, joten kasvupuiden oksat eivät katkeilleet. –Iäkkäätkin alikasvuston taimet elpyvät kasvutilan vapautuessa. Puun ikä on 90 vuotta, metsätaloudellinen 50 vuotta. Älä hakkaa alle 10 cm:n puuta, neuvoi taulu laavulla.

Yläharvennukset

Yläharvennuksessa poistetaan korkeintaan 100 puuta vallitsevasta latvakerroksesta.

Poistettavat ovat isompia puita ja metsään jätetään kasvamaan hyvälaatuiset puut, joista saadaan tukkia ja tuloja metsänomistajalle myös tulevaisuudessa.

Metsän uudistuessa luontoisesti ei tarvitse istuttaa uusia puita. Metsänhoidon kustannuksissa säästyy huomattavia summia, hirvet eivät syö taimikkoa. Tukkipuusta saadaan vähintään kolminkertainen hinta verrattuna pieniläpimittaiseen kuitupuuhun.

Tuloa kertyy tasaisemmin useassa osassa, kuin avohakkuussa, missä tuotto tulee kerralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.