Yllätyitkö? Tästä lotasta olisi voinut tulla Suomen presidentti

Presidenttiehdokas Helvi Sipilä oli nuoruudessaan Lotta Svärd -järjestön jäsen. Lottamuseo

Jari Pietiläinen

Suomen presidentiksi on miltei sadan vuoden aikana pyrkinyt monenlaista väkeä. Vuonna 1982 Liberaalisen kansanpuolueen presidenttiehdokkaana oli varatuomari Helvi Sipilä, joka oli ensimmäinen naisehdokas maan päämiehen virkaan kautta aikojen.

Hän sai tuekseen kaikkiaan 56 000 ääntä ja yhden valitsijamiehen, joten hän ei ollut lähelläkään läpimenoa.

Vielä 1980-luvun alussa ei erästä Sipilän historiaan liittyvää seikkaa juurikaan korostettu: hän toimi nuoruudessaan Lotta Svärd -järjestössä aktiivisesti.

Sipilä kutsuttiin koulutettuna ilmavalvontalottana palvelukseen, vaikka hän odotti ensimmäistä lastaan. Sipilän talvisota kului päivisin käräjillä ja öisin ilmavalvontatornissa.

Vuonna 1944 Lotta Svärd ja suojeluskunnatlakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta.

Seuraavan kerran lottatyöhön osallistunut presidenttiehdokas nähtiin vuonna 1994, jolloin Elisabeth Rehn oli RKP:n presidenttiehdokkaana. Rehn ehti toimia pikkulottana vuosina 1943–1944.

Tuusulan Lottamuseo juhlii tänä vuonna 20. toimintavuottaan. Museon kotisivuilla on avattu verkkonäyttely Vaikutusvaltaiset lotat Se esittelee 35 naista, jotka toimivat aktiivisesti Lotta Svärd -järjestössä.

Järjestön lakkauttamisen jälkeen, monet entisistä jäsenistä vaikuttivat merkittävästi sodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan rakentumiseen muun muassa politiikan, urheilun, taiteiden ja avustustyön saroilla.

Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi Lottamuseo käynnistää aineiston keruun. Tarkoituksena on laajentaa olemassa olevaa verkkonäyttelyä, käsittämään mahdollisimman laajasti lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenistöä vuoden 2017 aikana.

Lottagalleriaa varten Lottamuseo kerää elämänkerta tietoja sekä valokuvia lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenistä. Lottagalleriaa varten kirjallista materiaalia ja valokuvia voi toimittaa Lottamuseolle kuka tahansa. Aineiston voi toimittaa sähköpostitse susanna.koski@lottamuseo.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 8. NBA:n pudotuspelikuplaan mahtuu vielä yksi joukkue
 9. Eemil Helander haluaa juosta, koska siinä vain oma työ ratkaisee
 10. Northug: "Poliisi löysi luotani kokaiinia"
 11. Tahkon pojat aloittavat SM-mitalin metsästyksen
 12. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 13. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"
 14. Bayern-pelaajien oli vaikea ymmärtää ylivoimaansa – Barcelona jäi täysin saksalaisjyrän alle
 15. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 3. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 4. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 5. Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä
 6. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 9. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 10. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Hämeen kokoomus on huolissaan jätelain muutoksista – "Parhaat keinot kierrätyksen, ja samalla elinvoiman kasvuun löytyvät rakentavasta yhteistyöstä"
 14. Kahvila Ravintola Kaisa avasi ovensa – lounasravintola toivottaa tervetulleeksi myös aamiaisbuffetille
 15. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.