Karvaiset tissit auttavat nyt äitejä imettämään – katso video

Imetysongelmista kärsinyt äiti opettaa nyt muita. Apuna ovat virkatut treenitissit.

Virkattu treenitissi voi olla millainen tahansa: kaikki värit ja koot ovat sallittuja.    Kuvatekstiä muokattu 21.4. kello 8.44: Korjattu treenitissin tekotapa (virkattu, ei neulottu).   Mirka Koskelin

Katri Porttinen

HYVINKÄÄ|Huono äiti. Siltä Cia-Carola Jäntistä tuntui.

Jäntti oli juuri kotiutunut Hyvinkään sairaalasta esikoisensa kanssa. Vauva oli saanut syntymänsä jälkeen lähinnä lisämaitoa, ja nyt oli tarkoitus siirtyä rintaruokintaan.

Mutta rinta ei kelvannut vauvalle. Jäntistä tuntui pahalta.

–Syytin itseäni, mutta en osannut hakea apua, hän kertoo.

–Tuskailin siitä huolimatta, että ajattelin jo silloin, ettei imetys ole millään tavalla äitiyden mitta. Minulla oli halu saada imetys toimimaan, mutta en vain onnistunut.

Esikoinen on nyt kaksivuotias ja sylissä lepää kahdeksankuinen kuopus.

Nyt Jäntti ymmärtää, miksi maito ei äitiyden ensimetreillä tahtonut riittää: vauva oli sairaalassa tottunut saamaan korvikemaitoa helposti pullosta, ja määrät olivat olleet suuria. Vaikka Jäntti sai lopulta apua ongelmaansa, hän olisi kaivannut vertaistensa tukea arjessa.

–Imetystä harjoitellaan sairaalassa, mutta kun äiti kotiutuu, kukaan ei ole asettelemassa vauvaa rinnalle.

Jäntti päätti hakeutua Imetyksen tuki ry:n kurssille ja toimii nyt yhtenä yhdistyksen kolmesta imetystukiäidistä Hyvinkäällä.

Tukiäidit vastailevat Facebook-ryhmässä äitien imetyskysymyksiin, ja kerran kuussa kokoonnutaan porukalla juttelemaan. Yhdistys tekee myös yhteistyötä Hyvinkään sairaalan ja neuvoloiden kanssa.

Jäntin mukaan imetyksestä puhuttaessa nähdään helposti pelkkiä vastakkainasetteluja. Yhdistyksen tarkoitus on kuitenkin antaa tukea imetykseen niille, jotka sitä haluavat, ei tyrkyttää tiettyä ajatusmallia äitiydestä.

–Yhdistyksen ensimmäinen sääntö on: "Ruoki vauva." Siinä ei määritellä, millä.