Opiskelijaliitto ärähtää: "Lopettakaa amisten vähättely!"

Jari Pietiläinen

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi tänään paperin nimeltään Parempi tapa valita korkeakouluopiskelijat Julkilausumassa ehdotetaan, että yksinkertainen tapa parantaa korkeakouluopiskelijoiden valintatapaa olisi korvata pääsykokeet pääsääntöisesti ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin perustuvalla järjestelmällä.

Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry huomauttaa, että VATT:n ehdotukset sulkisivat toteutuessaan amikset käytännössä ulos jatko-opinnoista.

OSKU kysyy, unohtuiko tutkijoilta, että myös ammatillisella tutkinnolla pitäisi päästä jatko-opintoihin.

– Jos haetaan ratkaisua yliopistojen valintajärjestelmään, ei tule puhua korkeakouluvalinnoista. Ratkaisu pääsykoejärjestelmän ongelmiin ei ole se, että suljetaan yli puolelta valmistuneista pääsy edes hakeutumaan seuraavalle koulutusasteelle, korostaa OSKU:n puheenjohtaja, itsekin merkonomiksi valmistuva Rene Stolt

– Muistuttaisin, että ammatilliselta puolelta valmistuu huomattavasti enemmän tutkintoja kuin lukioista. Pelkästään ammatillisen perustutkinnon todistuksen saa käteensä vuosittain lähes 50 000 opiskelijaa, kun ylioppilaiden määrä on yleensä hieman yli 30 000.

Opiskelijaliitto on huolissaan myös tämän kevään korkeakoulujen yhteishaussa ensimmäistä kertaa käytössä olleesta ammattikorkeakoulujen tulkinnasta osaamisperusteisista ammatillisista tutkintotodistuksista.

Yhteishaussa ammatillisen tutkinnon todistuksella ei ole enää voinut saada todistuspisteitä lainkaan, vaan amis voi käytännössä päästä ammattikorkeaan ainoastaan pääsykoevalinnan kautta.

– Todellinen jatko-opintokelpoisuus on jo murentumassa ja se on huolestuttava kehitys, kun kyseessä on vähintään puolet ikäluokasta. Onko ammattikorkeakoulujen autonomia mennyt liian pitkälle, kun amistodistuksella ei enää tee mitään ja vain yo-tutkinnosta saa todistuspisteitä? puheenjohtaja Stolt kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 3. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 4. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 5. Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä
 6. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 7. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 8. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 9. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 10. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Hämeen kokoomus on huolissaan jätelain muutoksista – "Parhaat keinot kierrätyksen, ja samalla elinvoiman kasvuun löytyvät rakentavasta yhteistyöstä"
 14. Kahvila Ravintola Kaisa avasi ovensa – lounasravintola toivottaa tervetulleeksi myös aamiaisbuffetille
 15. Kotonaan vahva Inter punnersi lopussa voittoon, HIFK laittoi kenttäpelaajan maaliin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.