Miten paljon voi säästää sähkölaskussa? Jo 2 miljoonan talon tiedot nettipalvelussa

Antti Rousin Sun Energia Oy on luonut nettipalvelun, josta jokainen talonomistaja voi käydä katsomassa, kuinka paljon aurinkopaneelien asentaminen tuo säästöjä ostosähköön verrattuna. – Laskelmissa on huomioitu mm. kattopinnan suuntaus ja kaltevuus sekä varjostustekijät. Mia Lagström

Mia Lagström

AAMUPOSTI|Aurinkoenergian hyödyllisyydestä ei tarvitse enää väitellä. Espoolainen Antti Rousi ja hyvinkääläinen Tapani Rousi ovat luoneet nettiin palvelun, jonka kautta jokainen rakennuksen omistaja, niin yksityinen, yritys kuin kuntakin, saa tiedon, kuinka kannattavaa aurinkopaneelien asentaminen on. Veljesten yrityksen Sun Energia Oy:n käyttämä tekniikka, jolla aurinkoenergian tuotantopotentiaali lasketaan, on huikean tarkka.

– Laskelmissa on huomioitu kattopinnan suuntaus ja kaltevuus sekä varjostustekijät, kuten piiput, antennit, puut, naapurirakennukset sekä hajasäteily. Laskelmissa on hyödynnetty 30 vuoden säätietoja ja saatu näin tarkat säteilymäärät joka ikiselle kattoneliölle vuoden jokaisena tuntina.

Rousin mukaan aurinkoenergiassa on merkittävä energiapotentiaali. Hyvinkään ja Riihimäen seudulla vaakapinnalle tulee noin 975 kilowattituntia auringonsäteilyä kullekin neliömetrille.

– Paikkakuntaa tärkeämpää on kuitenkin talon sijainti varjostustekijöihin nähden. Ollaanko keskellä kuusimetsää vai pellolla, jossa aurinko pääsee esteettä paistamaan.

Täysin omavaraiseksi Suomessa ei aurinkopaneelien avulla voi tulla, mutta osan vuodesta voi olla riippumaton ostosähköstä.

– Parhaimmillaan aurinkoenergialla pystytään kattamaan pientaloissa jopa 50 prosenttia vuotuisesta sähkönkulutuksesta, joten kyse on merkittävästä säästöstä.

Aurinkopaneelit eivät ole halpoja ja aurinkoenergiajärjestelmä maksaa itsensä takaisin vasta noin 10–18 vuoden kuluttua asentamisesta. Rousin mukaan pitkänäköisyys kuitenkin kannattaa.

– Nykyiset aurinkoenergiajärjestelmät ovat pitkäikäisiä. Jos paneelin maksamiseen menee 10 vuotta, tuottaa järjestelmä vielä 18 vuotta – ja melko varmasti jopa tätä kauemmin – täysin ilmaista ja päästötöntä sähköä.

Sun Energia Oy

Sun Energia Oy on Antti Rousin ja Tapani Rousin v. 2014 perustama start up -yritys.

Yrityksen ensimmäiset asiakkaat olivat Etelä-Kymenlaakson kunnat.

Yritys on laskenut 2,15 miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergian tuotantopotentiaalin. Hyvinkään rakennuskannasta mukana on 99,9 %.

Syksyllä verkkopalvelun tietokanta kasvaa miljoonalla rakennuksella kattaen noin 98 % Suomen rakennuskannasta. Parasta aikaa yritys on laajentamassa toimintaansa Eurooppaan ja sen tavoitteena on tuottaa palvelu yli 200 miljoonalle eurooppalaiselle rakennukselle v. 2018 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv:t, pelit ja pakastimet myyneet erityisen hyvin alkuvuonna Hyvinkäällä ja Riihimäellä – "Keväällä huomasi, että ihmiset panostavat kotiin"
 2. Koulut pyörähtivät Hausjärvellä käyntiin innostuneissa merkeissä – "Lapset tervehtivät iloisesti toisiaan heti aamusta"
 3. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 4. Läntinen koulualue yhä kipukohtana Riihimäellä – monitoimitalon sisällöstä muutosesitys – kuntalaiskysely tulossa palveluverkkouudistuksesta
 5. Hyvinkään liikenteessä jatketaan ainakin kesäaikatauluilla ainakin syykuun alkuun – "Talviaikatauluun siirtymistä harkitaan koronatilanteen ja matkustajamäärien kehittymisen mukaan"
 6. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 7. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 8. Harrastukset: Sellon möreä ääni lumosi pienen Ruusu Heikkilän ja 5-vuotiaana hän soittaa jo vibraattokappaleita – Milloin on sopiva ikä aloittaa musiikkiharrastus?
 9. Tahkon tytöille täysi pistepotti kotona – sarjan päätöskierros pelataan ensi viikolla
 10. Riihimäen kansallisten tennismestaruudet Tampereelle ja Kouvolaan – turnaus sai postitiivista palautetta
 11. Markku "Crazy Mike" Uuskoski: Jämsä-rallissa toteutui hyvä fiilis
 12. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 13. Tahko päätti poikien Superpesiksen runkosarjan vierasvoittoon – hyvinkääläiset lähtevät pudotuspeleihin lohkoykkösenä
 14. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 15. Vetter täräytti päälle 91-metrisen Turussa keihäskisan avauskierroksella, Topi Raitanen estevoittoon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 2. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 3. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 5. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 6. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 7. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 8. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 9. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 10. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 11. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 12. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 14. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 15. Ensin ruuhkautui koronanäytteiden tutkiminen, nyt Keusoten koronapuhelin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.