Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Helsingin metsissä kasvaa yllätys – Tämä paikka on kääville aarreaitta

Haltialan ja Paloheinän kääpätilanne on nyt kartoitettu. Paloheinän lehto- ja korpilaaksosta löytyvät Haltialan runsaslahopuustoisimmat lehdot. Keijo Savola / Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Jari Pietiläinen

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on tehnyt laajan selvityksen Haltialan metsäalueen kääpälajistosta. Viime vuoden syys-marraskuun aikana tehdyssä selvityksessä kartoitettiin Pitkäkosken ja Haltialan aarnialueen suojelualueita, Paloheinän lehto- ja korpilaaksoa sekä Haltialan pohjoista lehtoaluetta.

Selvityksessä kävi ilmi, että Haltialassa kasvaa kaikkiaan 92 kääpälajia ja tusinan verran huomionarvoisia orakas- tai orvakkalajeja. Erityisen monipuolista kääpäaluetta on Haltialan pohjoinen lehtoalue.

– Haltialan alueen lajeista merkittäviä ovat erityisesti suojeltaviin lajeihin lukeutuva sitkaskääpä sekä Suomen ilmeisesti kolmas havainto vielä vailla suomenkielistä nimeä olevasta Antrodia cretaceasta, arvioivat selvityksen tehneet Keijo Savola ja Birthe Weijola

Tämän lisäksi erityisen mainittavina voidaan pitää ainakin vitikko-, petsi-, laikkukääpää sekä harjasorakasta, kuusenkääpää, punakarakääpää ja koivunkynsikääpää.

Haltialan metsillä on selvityksen perusteella jopa valtakunnallista merkitystä kuusilahopuusta riippuvaisen vaateliaan kääpälajiston suojelulle. Haltialan aarnialueella on myös selvää merkitystä koivulahopuiden lajistolle.

– On ilmeistä näyttöä siitä, että etenkin vaatelias, kuusilahopuusta riippuvainen kääväkäslajisto on hyötynyt suuresti Haltialan metsäalueen metsien kehittämisestä. Tähän ei ole tarvittu merkittäviä metsänhoitotoimia, Savola ja Weijola kertovat.

Haltialan suojelluilta ja suojeluun luonnonsuojeluohjelmassa esitetyiltä metsäalueilta on vuosilta 1998–2015 luotettavia havaintoja yhteensä 110 kääpälajista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut