Onni ja kauneus löytyvät arjen hetkestä

YHDESSÄ Kahden samankaltaisen sisäisen maailman kohtaaminen synnytti kirjan.

Hyvinkääläiset Toni Forssell ja runoilija Jenni Skyttä julkaisevat keväällä Saippuakuplia Kaarlensillalla -kirjan, joka yhdistää valokuvia ja runoja. Kirja sai alkunsa, kun pari rakastui ja muutti yhteen. Kirjasta saa nyt esimakua, sillä Hyvinkään kirjastossa on esillä muutamia pariskunnan valokuva-runopareja. Mia Lagström

Mia Lagström

Kun hyvinkääläiset Toni Forssell ja Jenni Skyttä rakastuivat ja muuttivat yhteen, huomasivat he että samankaltainen ajatusmaailma näkyi myös heidän luomassa taiteessa.

– Minun valokuvissani ja Jennin runoissa on hyvin samanlainen henki, rytmi ja tunne. Ne toimivat yhdessä, Forssell kertoo.

Pariskunta päätti yhdistää luovuutensa ja teki luonnoksen kirjasta, joka yhdistää Forssellin valokuvat Skytän runoihin.

– Reuna Kustantamo piti ideasta ja saimme kustannussopimuksen yllättävän nopeasti. Saippuakuplia Kaarlensillalla ilmestyy keväällä, Skyttä iloitsee.

Forssellin valokuvat ovat mustavalkoisia. Niissä on varjoa ja valoa, aivan kuten Skytän runoissa. Kirjaa voisi kuvailla sisäisen kasvun tarinaksi varjosta valoon. Ihminen ei voi olla koko ajan onnellinen, mutta arjen hetkistä voi löytää paljon onnea ja kauneutta.

– Runoissani on pitkälti kyse itsensä oivaltamisesta. Haluan kuitenkin säilyttää helposti lähestyttävän tavan kirjoittaa, jotta jokaisen olisi helppo lukea niitä. Ei mitään Eino Leinon runojen kaltaisia korkealentoisia pohdintoja. Haluan tehdä runoja, jotka ovat arjen syrjässä kiinni, hän kertoo ja toivoo, että helppolukuinen tyyli auttaisi ihmiset löytämään runouden.

– Monet ajattelevat, että miksi lukea runoja, kun niitä ei ymmärrä. Runoja on kuitenkin paljon erilaisia.

Skyttä on kirjoittanut runoja pikkutytöstä lähtien. Eniten häntä ovat inspiroineet rocklyriikat. Jim Morrison, Bob Dylan, John Lennon, Hector, CMX:n Yrjänä, hienoja kirjoittajia on paljon.

– Minä kirjoitan vain ilman musiikkia.

Pekka Halosen akatemiasta tulevana keväänä valokuvaajaksi valmistuva Forssell kertoo kiinnittäneensä valokuviin huomiota jo teini-ikäisenä.

– Katselin Hesarista, että onpas hienoja kuvia. Jälkeenpäin olen huomannut, että kuvat joista pidin, olivat Hannes Heikuran ottamia. Niissä on dramatiikkaa, joka kiehtoo.

Toiseksi oppi-isäkseen hän mainitsee unkarilaisen sotavalokuvaajan Robert Capan

– Hänen kuviaan katsellessa miettii, miten hän on onnistunut ottamaan sellaisia kuvia ilman lavastamista tai ihmisten asettelemista. Sitä toivon itsekin saavani aikaiseksi, löytää juuri sen oikean hetken. Haluan, että kuvani ovat dokumentaarisia. En lavasta mitään, vaan kuvaan, mitä vastaan tulee.

Esimakua tulevasta kirjasta

Hyvinkääläiset Toni Forssell ja Jenni Skyttä julkaisevat keväällä valokuva-runokirjan Saippuakuplia Kaarlensillalla. Kirjan valokuva-runopareista saa esimakua Hyvinkään kirjastossa (Torikatu 5) 24.10. - 4.11. Keväällä pariskunta järjestää kirjan julkaisun yhteydessä suuremman näyttelyn.

Taide eri muodoissa on kulkenut kummankin elämässä lapsesta saakka. Runojen lisäksi Jenni maalaa ja kirjoittaa lyhyitä proosakertomuksia. Toni opiskelee Pekka Halosen akatemiassa ja työskentelee freelance-valokuvaajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Korona näyttää rauhoittuneen Kanta-Hämeessä – "Synnytysmatkailu" Uudeltamaalta uusi ilmiö
 2. Kun thaihieronta-asiakkaat katosivat, Pimnara Lindström sai uuden idean – Riihimäellä saa nyt thaimaalaista katuruokaa
 3. Vain yksi covid-19 -tartunta Kanta-Hämeessä viikon sisällä – maakunnassa on nyt yhteensä 114 sairastunutta
 4. Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia erityisen raa'asta henkirikoksesta Lohjalla
 5. Jalkapalloa, kamarimusiikkia ja Bluesstock – Hyvinkäällä striimataan tapahtumia kesäkuussakin
 6. Maastopalo taltutettiin Hausjärvellä
 7. Näköislehdessä tänään: "Hätä tulee heti lähdössä, kun tiedän, ettei vessaan pääse" – yhä useamman suomalaisen suolisto sairastuu
 8. Tämä yritys palkannut jo 200 eläkeläistä avuksi koteihin ja yrityksiin – hyvinkääläisidean tavoitteena tuhansia työpaikkoja ympäri Suomea
 9. Poliisi tutkii epäiltyä murhaa Kotkan seudulla, parikymppinen mies löytyi hiekkakuopalta kuolleena
 10. Alle kuukausi ja kaikki on Metsäkaltevatalossa valmista – katso kuvat!
 11. Jeesaa kaveria -tempaus Willassa vielä torstaina
 12. Maauimalan sulku nostatti kiukkua – kaupunkilaisten vaikea ymmärtää, miksi uimahalli on turvallisempi
 13. Puolimatkan sankarihaudoilla järjestetään huomenna liputus – kunnioitetaan sodissa kaatuneita sekä Mannerheimin syntymäpäivää
 14. Puolustusvoimat juhlii tänään – Sadoille uudet arvomerkit
 15. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.