”Kide-kuoron tahdissa on helppo tanssia”

TANSSI Piirinki-kansantanssiryhmä ja Kide-kuoro löivät hynttyyt yhteen.

Piirinki-kansantanssiryhmä tanssii lauantaina Hyvinkään yhteiskoulun juhlasalissa. Suurin osa ohjelmanumeroista esitetään Kide-kuoron tahdissa. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkään kansantanssijoiden Piirinki-ryhmän treeneissä on iloinen ja leppoisa tunnelma. Siitä huolimatta tanssia harjoitellaan tosissaan. Ryhmän vetäjän Birgitta Sipilän mukaan esiintymiset tuovat pontta tekemiseen.

– Emme tule tänne vain tanssimaan, vaan harjoittelemme aina jotain tiettyä ohjelmaa.

Esityksiä on vuosittain useita. Tänä vuonna niitä on riittänyt erityisen paljon, sillä nyt vietetään Kansantanssin Riemuvuotta. Runebergin päivänä tuli kuluneeksi tasan 150 vuotta, kun tiettävästi ensimmäisen kerran suomalaista tanssia esitettiin julkisesti.

– Sitä ennen oli tanssittu vain juhlissa ja erilaisissa riennoissa omaksi iloksi, Sipilä selittää.

Vaikka esiintyminen on tuttua puuhaa, on tulevassa Kellot vielä kesäajassa -esityksessä oma lisäjännityksensä. Kansantanssijat tanssivat suurimman osan ohjelmanumeroista kuorolaulun tahdissa.

– Eräs ryhmämme tanssija laulaa Kide-kuorossa. Hänellä ja kuoronjohtajalla syntyi idea yhteistyöstä ja he saivat minutkin innostumaan ajatuksesta.

Tytöt nuoret huolettomat, surua ei kanna.

Mahtaako kuoro pysyä vauhdikkaitten tanssijoiden perässä? Sipilän mukaan kuoromusiikki voi olla myös reipasta. Yksi esitettävistä kappaleista on tosin hyvin hidastempoinen ja harras. Siinä tanssijat lähinnä kävelevät ja tekevät liikkeitä myös käsillään. Perinteisten kansantanssien rinnalle on Sipilä tehnyt konserttia varten uusia koreografioita.

– Tytöt nuoret huolettomat, surua ei kanna, Sipilä alkaa hyräillä.

– Kuuntelen kappaleen ja mietin, miten tanssi voisi ilmentää musiikkia ja laulun sanoja. Omissa tansseissani on aika paljon draamaa. Perinteiset koreografiat ovat kaavamaisempia.

Esityksessä nähdään monenlaista tanssia valssista, jenkkaan, polkkaan ja karjalaiseen katrilliin. Kaikkiaan eri tanssinumeroita on kahdeksan, joten opeteltavaa on riittänyt. Kuoron kanssa on järjestetty yhdet yhteiset harjoitukset. Muutoin ohjelmanumeroita on hiottu kuuntelemalla kuoron laulua nauhalta.

– Kuoron laulu on hienoa, joten sen tahdissa on helppo tanssia.

Tapahtuma nimi Kellot vielä kesäajassa viittaa seuraavana yönä siirrettäviin kelloihin. Sipilän mukaan kansantanssitapahtumat sijoittuvat enimmäkseen kesään. Ulkona tanssitaan paljon. Kokonaan tanssi ei talveksi lopu.

– Kansantansseja voi tanssia milloin vain, Sipilä vakuuttaa.

Kellot vielä kesäajassa Hyvinkään yhteiskoululla

Kellot vielä kesäajassa -esitys Hyvinkään yhteiskoulun juhlasalissa (Uudenmaankatu 17, Hyvinkää) lauantaina 29.10. klo 16–17. Hyvinkää kansantanssijoiden 15 henkinen Piirinki-ryhmä tanssii muun muassa jenkkaa, polkkaa, karjalaista katrillia hanurin ja Kide-kuoron säestyksellä. Esityksen jälkeen paikan päällä järjestetään yleisötanssit klo 17.15–18.

Liput tapahtumaan ovat 10 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 2. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 7. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 8. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 9. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 10. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 11. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 12. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 13. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 14. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 15. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.